Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

02 juli 2025. | Nr. 400 | Jetje viert rozendag



 

02 juli 2025.  | Nr. 400 |

Jetje viert rozendag

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen

Kijk nu eens. De 400e Jetje's dag. Wie had dat gedacht toen ik er in 2021 aan begon. Wel met een paar gaten in de verschijning, want iedereen zal begrijpen dat het maken van een serie van deze weblogs een hoop tijd kost. Zelfs als je meerdere mensen hebt die een handje bijspringen. Maar goed, vandaag is het rozendag, dus toepasselijke mooie bloemen.

Rozen zijn geliefde bloemen. Ze staan symbolisch voor van alles en nog wat. Ze ruiken in het algemeen lekker en als je geluk hebt staan ze ook nog een paar dagen op een vaas. Kortom, prima bloemen. Er is dan ook een speciale rozendag. Die is al lang geweest voor de kenners maar toen was ik op vakantie. Dus daarom hebben we die rozendag vandaag. Verder ga ik even in op het verschijnsel dat veel mensen wel iets willen ondernemen maar het niet durven. Dat is jammer en heel vaak onnodig. En verder zwerven we nog wat rond in het mooie Limburg


 

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag:


 1. Jetje viert rozendag;


 2. Angst is een slechte raadgever als je naar succes zoekt;

  3. In de bossen van Limburg kom je nog wel eens iets tegen.




Een korte geschiedenis van de roos

De roos heeft een indrukwekkende geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Al in de tijd van de Grieken en Romeinen werden rozen gewaardeerd om hun geur en schoonheid. In de Romeinse tijd sierden rozen feestelijke zalen, badhuizen en zelfs banketten. In China en het Midden-Oosten werden rozen niet alleen als sierbloem gekweekt, maar ook voor medicinale doeleinden en parfum.

Tijdens de middeleeuwen symboliseerden rozen heilige waarden binnen het christendom. In de renaissance groeide hun populariteit opnieuw, en in de 18e en 19e eeuw begon men intensief soorten te kruisen en verder te telen. Het werd het begin van de moderne tuinroos.
 

 


Soorten rozen

Er zijn meer dan 30.000 soorten rozen, verdeeld in drie hoofdcategorieën:

Wilde rozen (botanische rozen)
Deze groeien van nature in het wild en zijn vaak eenvoudig van vorm met enkele bloemblaadjes.

Oude rozen (historische rozen)
Deze bloeien meestal één keer per jaar en staan bekend om hun geur en romantische uitstraling.

Ontstaan na 1867, deze groep omvat de populaire theehybriden, trosrozen en stamrozen die je vaak in tuinen en boeketten ziet.
 

 

Symboliek van de roos

De kleur van een roos bepaalt vaak de boodschap:

Rood: Liefde en passie;

Wit: Onschuld, zuiverheid en herinnering;

Roze: Dankbaarheid en bewondering;

Geel: Vriendschap en vreugde;

Oranje: Enthousiasme en verlangen;

Blauw (kunstmatig gekweekt): Mysterie en het onbereikbare.
 

 

Rozen in de tuin

Rozen zijn niet alleen mooi, maar ook veelzijdig. Ze kunnen als struiken, klimrozen of bodembedekkers worden geplant. Hoewel ze een reputatie hebben als ‘moeilijke’ planten, zijn veel moderne rassen relatief onderhoudsvriendelijk. Met de juiste verzorging – voldoende zonlicht, voedzame grond en snoeien op het juiste moment – kunnen rozen jarenlang bloeien.
 

 

Rozen en gezondheid
Rozen zijn niet alleen mooi, maar worden ook gebruikt in de cosmetica en aromatherapie. Rozenolie, gewonnen uit de bloemblaadjes, staat bekend om zijn kalmerende werking op de huid en geest. Ook rozenwater wordt veel gebruikt in huidverzorging en als geurstof in culinaire gerechten.
 

 

Conclusie:

De roos is meer dan zomaar een bloem — het is een symbool, een kunstwerk van de natuur en een trouwe metgezel door de geschiedenis heen. Of je nu een boeket geeft aan een geliefde, een struik plant in je tuin, of geniet van de geur in een parfum. Rozen brengen schoonheid en emotie in het leven van mensen over de hele wereld.
 
 



Laat angst je niet tegenhouden van grootsheid

Angst is een natuurlijke emotie die iedereen wel eens ervaart. Of het nu gaat om de angst om te falen, afgewezen te worden of onbekende uitdagingen aan te gaan, angst heeft de kracht om ons te verlammen en ons ervan te weerhouden om onze volledige potentieel te bereiken. Toch is het belangrijk om te beseffen dat angst vaak onze grootste belemmering is voor succes. Als we het toelaten, kan angst ons tegenhouden van het bereiken van onze doelen en van het ontdekken van de grootsheid die in ons schuilt. Het is cruciaal om te leren hoe we angst kunnen overwinnen en ons niet door deze emotie laten beheersen.

 


 

Angst als een natuurlijke reactie

Angst is een fundamentele reactie van het menselijk lichaam, die ons in gevaarlijke situaties beschermt. Het is een overlevingsmechanisme dat ons waarschuwt voor mogelijke bedreigingen. Dit maakt angst op zich niet per se slecht. Maar in veel gevallen, wanneer we geen direct gevaar ervaren, kan angst onterecht ons gedrag beïnvloeden. Angst kan onze gedachten beperken en ons ervan weerhouden om nieuwe kansen te grijpen of om risico’s te nemen die noodzakelijk zijn voor persoonlijke groei.

In een wereld waar we steeds vaker worden aangemoedigd om onze comfortzone te verlaten en nieuwe uitdagingen aan te gaan, is het belangrijk om te begrijpen dat angst een normale reactie is op het onbekende. Echter, wanneer we leren om angst te herkennen en ermee om te gaan, kunnen we de kracht vinden om vooruit te komen en het onbekende te omarmen.



De kracht van zelfvertrouwen

Om groots te zijn, moeten we durven falen, risico’s nemen en in onszelf geloven. Zelfvertrouwen is essentieel om angst te overwinnen. Wanneer we geloven in onze capaciteiten en onze waarde, zullen we minder snel bezwijken voor de belemmerende gedachten die angst met zich meebrengt. Het begint met het erkennen van onze sterke punten en successen, hoe klein ze ook mogen lijken. Het is belangrijk om te begrijpen dat grootse prestaties niet altijd het resultaat zijn van onmiddellijke, grote stappen, maar vaak voortkomen uit een serie van kleinere overwinningen die het gevolg zijn van het durven proberen.

Zelfvertrouwen komt niet van de afwezigheid van angst, maar van het vermogen om vooruit te gaan ondanks die angst. Elke stap die we zetten, hoe klein ook, helpt ons om onze angst te overwinnen en ons vertrouwen te vergroten.



Angst als een kans voor groei

Angst kan een belangrijke aanwijzing zijn voor gebieden in ons leven waar we moeten groeien. Wanneer we ons geconfronteerd zien met angst, is het vaak omdat we uit onze comfortzone stappen en onszelf uitdagen om meer te bereiken. In plaats van angst te zien als een obstakel, kunnen we het beter beschouwen als een signaal dat we op het punt staan iets waardevols te leren. De grootste prestaties komen vaak voort uit momenten van onzekerheid, wanneer we onszelf uit onze vertrouwde omgeving halen en het onbekende omarmen.

Angst kan zelfs dienen als een krachtig motief om actie te ondernemen. Het is belangrijk om niet stil te staan bij de angst, maar om het te gebruiken als een brandstof om verder te gaan. Hoe vaker we geconfronteerd worden met onze angsten en ze overwinnen, hoe meer we in staat zijn om onze grenzen te verleggen en grotere hoogtes te bereiken.

 


 

Conclusie:

Angst kan een grote barrière zijn voor persoonlijke groei en succes, maar het hoeft ons niet tegen te houden van het bereiken van grootsheid. Het begint met het erkennen van angst als een natuurlijke reactie en het ontwikkelen van het vertrouwen om verder te gaan, zelfs als we ons ongemakkelijk voelen. Door onze angsten onder ogen te zien en ze als kansen voor groei te zien, kunnen we het onbekende omarmen en ons volledige potentieel bereiken. Laat angst je niet tegenhouden van het leven dat je verdient – jouw grootsheid wacht op je, maar alleen als je de moed hebt om te handelen.




We zwerven nog wat verder in Limburg

Het leuke van Limburg is, dat als je er wandelt in de bossen, altijd allerlei beelden, kapellen, kruisbeelden en andere religieuze uitingen tegenkomt. Je ziet dat in de rest van Nederland ook wel eens maar dan is het toch sporadisch. En Limburg is één van de weinige gebieden waar de wandelpaden ook flink op en neer gaan. Ook dat kom je in de rest van het platte Nederland eigenlijk niet echt tegen. 

 


 






Morgen in Jetje's dag
We blijven nog even bij de bloemen. Maar nu in bakken met korrels. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op  X, het voormalige Twitter te vinden 

En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Een nieuwe eend in de bijt is bluesky

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts