24 juli 2025. | Nr. 416 | Jetje in Heusden
Jetje aan het woord
Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen
In Nederland is in wat vroeger de "Vaderlandsche geschiedenis" heette heel wat afgevochten. Er zijn niet veel landen waar Nederland geen oorlog mee heeft gehad. Wat in die tijd altijd om handelsbelangen draaide. Geld willen verdienen en vechten met anderen zit het Nederlandsche volk kennelijk in het bloed. "Een volk van kooplieden en dominees," zei men vroeger. En er is niet veel veranderd.
Alleen vecht Nederland nu mee door een paar miljard euro aan beide strijdende partijen uit te betalen met het vriendelijke verzoek om er dit keer wel mooie leuke dingen mee te doen, lief voor elkaar te zijn en er nu eens geen nieuwe bommen voor te kopen. We dwalen af. Het gevolg van al die historische strijd is dat Nederland nog bol staat van de oude forten, vestingsteden en dergelijke. Op de kaart meestal herkenbaar door het centrum met de puntige gracht er omheen. Heusden aan de Maas is ook zo'n stadje. Want één ding hebben al die plaatsen gemeen: Ze zien er altijd schilderachtig dan wel fotogeniek uit.
Jullie Jetje
Samenvatting van vandaag
1. Jetje brengt een bezoek aan Heusden; | ||
2. Iets nieuws levert vooral commentaar en kritiek op; | ||
3. Nou vooruit, nog een paar foto's. |
Heusden aan de Maas:
Een vestingstad vol historie en charme
Een stad met een bewogen geschiedenis
Een meesterwerk van restauratie
Bezienswaardigheden en sfeer
Een geliefde bestemming
Tot slot
De kritiek komt vóór je klanten uit
Waarom nieuwe ideeën altijd eerst weerstand oproepen
"Ben jij iemand die graag nieuwe ideeën ontdekt, maar soms schrikt van de eerste kritische reacties? Ontdek waarom die kritiek je juist iets belangrijks vertelt."
In het kort:
- Kritiek verschijnt vaak sneller dan waardering, omdat het minder betrokkenheid vereist; Dit verklaart waarom critici meestal eerder zijn dan echte klanten.
- Klanten nemen meer tijd om nieuwe ideeën te begrijpen en te waarderen, waardoor hun reacties trager, maar vaak diepgaander en constructiever zijn dan vroege kritiek.
- Door kritiek niet als falen te zien, maar als teken van zichtbaarheid, ontstaat ruimte om ideeën te verfijnen en een loyaal publiek op te bouwen dat echt betrokken is.
De wet van de vroege kritiek
Zodra een nieuw idee, product of dienst wordt gelanceerd, verschijnen de critici direct als eersten. Ze zijn snel, scherp, en vaak luidruchtig. Of het daarbij nu gaat om een kunstwerk, een boek, een technologie of een maatschappelijke visie, de kans is heel groot dat de eerste reacties niet komen van enthousiaste klanten, maar van sceptici. Deze dynamiek is universeel. Het lijkt erop dat dit soort kritiek haast onvermijdelijk de voorhoede vormt van elke aangekondigde vernieuwing.
Waarom zijn critici er altijd als eerste bij?
Critici zijn vaak sneller dan klanten omdat hun rol reactief is. Ze hoeven niets te kopen, niets te testen, niets te ervaren. Het enige wat ze nodig hebben is een mening. Die is er altijd en die geven ze graag. Klanten daarentegen nemen meer tijd. Die willen begrijpen, ervaren, voelen of iets bij hen past. Dat vraagt een langere cyclus van overweging en betrokkenheid. Intussen hebben de critici al hun (negatieve) zegje al lang gedaan.
Verzet tegen verandering is natuurlijk
Mensen houden van wat ze al kennen. Nieuwe ideeën vormen een bedreiging voor de bestaande denkkaders. Dat maakt veranderingen spannend, maar ook knap beangstigend. Kritiek fungeert daarom vaak als een verdedigingsmechanisme tegen verandering. Of het nu gaat om een kunststroming die breekt met traditie, een innovatie die routines doorbreekt, of een levensvisie die vraagt om herbezinning, weerstand is een eerste reflex.
Kritiek betekent niet dat je faalt
Het is belangrijk om al die vroege kritiek niet meteen als een teken van mislukking van je project te zien. Integendeel: Het betekent vaak dat je kennelijk wel iets hebt geraakt. Dat je iets flink hebt verstoord. Je hebt duidelijk iets wakker geschud. Kritiek is dus niet het einde van je idee. Integendeel. Het is het begin van de zichtbaarheid van je idee. Veel ideeën die later als baanbrekend worden beschouwd, zijn in eerste instantie weggehoond of genegeerd.
Het klantenpubliek komt later wel
En veel langzamer. Kritiek is snel, maar klanten zijn trouw. Wie zich niet laat afschrikken door de eerste storm van kritiek, krijgt de kans om verbinding te maken met een publiek dat écht geïnteresseerd is. Klanten die weloverwogen kiezen, zijn vaak loyaal en betrokken. Ze komen niet om iets als een idee al te vernietigen, maar om de voordelen te ervaren. Hun feedback is niet bedoeld om af te kraken, maar om goed te begrijpen, meer te waarderen en eventueel met voorstellen te komen om iets te verbeteren.
Kritiek kan zelfs heel nuttig zijn
Hoewel kritiek hard kan aankomen, biedt het ook de nodige waarde. Kritiek kan blinde vlekken blootleggen, scherpe vragen stellen en je dwingen tot nadenken en het onderzoeken van zwakke kanten in je idee. Niet elke criticus heeft gelijk. Maar in de kern van elke kritische opmerking kan iets zitten dat je veel sterker maakt. Wie leert omgaan met vroege kritiek, bouwt aan weerbaarheid. En indirect ook aan kwaliteit.
Doorzetten dus, ondanks die eerste storm
Wie vernieuwt, moet bereid zijn om als eerste door het onweer te lopen. Kritiek is een soort inwijding: Alleen wie haar doorstaat, bereikt de groep die er echt toe doet. Dat vraagt de nodige moed, maar ook strategie. Door je niet te laten ontmoedigen door de eerste stemmen van weerstand, geef je jouw idee wél de kans om wortel te schieten en te groeien.
Een uitnodiging tot nieuwe perspectieven
Voor de lezer die graag nieuwe visies leert kennen: Besef dat wat vandaag nog bekritiseerd wordt, morgen misschien al de standaard is. Vele ideeën die ooit als "belachelijk" werden afgedaan, zijn nu een ingepast onderdeel van ons leven. Het loont dus altijd om nieuwsgierig te blijven. Misschien zelfs wel juist nieuwsgierig naar wat de nodige weerstand oproept. Want daar, in het grensgebied tussen afwijzing en ontdekking, ontstaan de meest boeiende inzichten.
Heusden aan de Maas
Het is echt zo'n Hollands tafereel, al is dit dan Brabant...2 molens en een ophaalbruggetje dat een kleine haven met schilderachtige huisjes afsluit. Daar achter een rivier met in de verte een brug er over. Water, water en nog eens water, haventjes en plezierjachten. Welkom in Heusden aan de Maas.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers.
Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt.
Wil je een bijdrage leveren?
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links.
Belangstelling of vragen?
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Chat kan gemakkelijk via Messenger
Jetje's dag is dagelijks op X, het voormalige Twitter te vinden
En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen
Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's
Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram
Een fotomodel hoort ook op modelmayhem
Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest
Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin
Een nieuwe eend in de bijt is bluesky
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog
Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten