23 juli 2025. | Nr. 415 | Jetje temt de leeuw van Leeuwenhorst
Jetje aan het woord
Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen
In de late middeleeuwen en de zogenaamde "Gouden Eeuw" kende Holland een aantal welvarende steden. Denk aan Leiden, Haarlem, Gouda en wat verder weg Dordrecht en natuurlijk Amsterdam. Er kwam veel rijkdom voor en ook dat vond zichzelf natuurlijk wel weer een weg. Vaak richting de kust. En daar kwamen luxe buitenhuizen met grote parkachtige landerijen vandaan. Denk bijvoorbeeld aan Duin- en Kruidberg bij Haarlem, Leyduin en Vinkenduin bij Bennebroek, Leeuwenhorst bij Noordwijkerhout, Keukenhof bij Lisse, Huize Warmond en Poelgeest in repectievelijk Warmond en Oegstgeest. De meeste van deze landgoederen zijn nog in volle glorie te bewonderen. Als je er in mag tenminste. Vandaag hebben we in elk geval gefotografeerd op Leeuwenhorst, zo tussen Noordwijkerhout en Noordwijk.
Jullie Jetje
Samenvatting van vandaag
1. De grote buitenplaatsen in west Zuid-Holland bieden veel plekken om naar model te fotograferen; | ||
2. Dat iets pijnlijk is, is niet altijd te vermijden. Maar de gevolgen zijn wel degelijk te sturen; | ||
3. Haarlem was toch een beetje het centrum van alle rijkdom langs de kust, zeker als een soort voorstad van Amsterdam. |
Buitenplaatsen in de Bollenstreek
Wat zijn buitenplaatsen?
De Bollenstreek als geliefde locatie
Bekende buitenplaatsen in de regio
Erfgoed en toekomst
Geestelijke pijn is onvermijdelijk, maar lijden is een keuze
In het kort:
- Je geestelijke pijn verdwijnt niet zolang je je aandacht erop blijft richten: Pas als je actief zoekt naar de les achter de ervaring, ontstaat ruimte voor persoonlijke groei.
- Door van slachtofferschap naar eigenaar van je eigen verhaal te verschuiven, maak je van je pijn een soort richtlijn of kompas en ontdek je een nieuwe richting in plaats van stilstand.
- Pijn is vaak een signaal dat iets moet veranderen: Wie het durft te onderzoeken en omarmt als leerproces, vindt waardevolle inzichten voor zijn of haar ontwikkeling.
Iedereen maakt in zijn of haar leven pijnlijke dingen mee. Verlies, teleurstelling, mislukking, afwijzing. Maar hoe we met die pijn omgaan, bepaalt in grote mate wie we uiteindelijk worden. Blijven we hangen in een slachtofferrol? Of richten we onze aandacht op wat we ervan kunnen leren? De pijn an sich is niet wat ons vormt. Het is juist ons antwoord op die pijn dat ons karakter bouwt.
Wanneer je je maar blijft fixeren op je pijn, blijft die levend en wordt je er constant aan herinnerd. Maar als je je aandacht verschuift naar de les die erin schuilt, geef je betekenis aan je ervaring. En dan ontstaat er ruimte voor groei.
De kracht van waar je je op focust
Onze geest is als een vergrootglas: Wat je ermee bekijkt, wordt groter. Als je je dag inricht rondom pijn, frustratie of spijt, groeit dat gevoel. Niet omdat de pijn in werkelijkheid toeneemt, maar omdat je er constant energie naartoe stuurt.
Andersom werkt het ook: Wie bewust kiest om lessen te zoeken in tegenslag, ontwikkelt veerkracht. Je pijn wordt dan geen gevangenis, maar een leermeester. Focus is niet alleen iets cognitiefs, het bepaalt je emotionele richting en uiteindelijk ook je persoonlijke ontwikkeling.
Van slachtoffer naar eigenaar van je verhaal
Wanneer je blijft hangen in de vraag: “Waarom overkomt mij dit toch altijd?" geef je alle macht uit handen. Je maakt van jezelf een soort van slachtoffer van de omstandigheden. Maar als je de vraag verandert in: “Wat kan ik hiervan leren?” neem je je regie terug.
Die verschuiving —van slachtofferschap naar eigenaarschap— is vaak het kantelpunt in iemands ontwikkeling. Je verandert je situatie misschien niet direct van de ene op de andere dag, maar je wijzigt wel je houding ten opzichte van je situatie. En dat maakt alle verschil. Het zet je van stilstand naar beweging.
Elke pijnlijke periode draagt een les in zich
Veel mensen kijken terug op pijnlijke periodes in hun leven als momenten van transformatie. Niet omdat ze de pijn nu idealiseren, maar omdat ze er met afstand naar kunnen kijken en de les kunnen zien: Ik heb mezelf beter leren kennen. Ik heb ontdekt wat ik écht belangrijk vind. Ik ben sterker geworden dan ik dacht.
Die lessen liggen ook in jouw ervaringen besloten. Maar ze worden pas zichtbaar als je stopt met enkel naar de pijn te kijken en begint te vragen: Wat heeft dit me willen leren?
Pijn als richtingaanwijzer, niet als eindstation
Pijn is soms een teken dat je uit de lijn loopt met je waarden. Of dat iets in je leven om verandering vraagt. Zie het als een innerlijk kompas dat roept: “Hier klopt iets niet.” Als je dat signaal serieus neemt en onderzoekt, kan het je richting geven. Maar als je blijft hangen in het gevoel zelf zonder dieper te kijken, raak je verdwaald.
Gebruik je pijn als richtingaanwijzer, niet als woonplaats. Je hoeft er niet te blijven. Ook een pijnlijke situatie kan je wijzen op iets waardevols dat je anders misschien helemaal niet had gezien.
Ook groeien doet soms pijn. Maar pijn doet ook groeien
Persoonlijke groei is lang niet altijd een comfortabel proces. Persoonlijke groei betekent vaak uit je comfortzone stappen, oude overtuigingen loslaten en nieuwe perspectieven omarmen. Dat gaat gepaard met veel ongemak. Maar als je leert dat die pijn wel tijdelijk is en je ergens naartoe leidt, wordt het draaglijker.
Net als spierpijn na een training, is emotionele pijn soms een teken van ontwikkeling. Het is een teken dat je beweegt. En wie blijft bewegen, blijft groeien.
De keuze is aan jou
De pijn blijft zolang jij je daarop richt. Maar groei begint op het moment dat jij besluit: Ik kies ervoor om hier iets van te maken. Niet omdat het makkelijk is. Niet omdat het meteen beter voelt. Maar omdat je beseft dat je meer bent dan wat je is overkomen.
Pijn is een deel van het leven. Maar wat je ermee doet, is jouw keuze.
Haarlem
Haarlem is een charmante stad in Noord-Holland. Haarlem is bekend om haar rijke geschiedenis, schilderachtige grachten en bruisende cultuur. Het ligt slechts een kwartiertje reizen van Amsterdam. Maar toch biedt Haarlem een rustiger alternatief voor onze hoofdstad. En daarbij heeft Haarlem een karakteristieke, authentieke sfeer.
Haarlem heeft een prachtig historisch centrum, met als middelpunt de Grote Markt, waar de imposante Sint-Bavokerk trots boven de daken uitsteekt. In de Sint-Bavokerk staat ook het beroemde Müller-orgel waarop onder meer Mozart gespeeld heeft. Rondom de Grote Markt vind je de nodige gezellige cafés, restaurants en boetiekjes, vaak schilderachtig ondergebracht in oude panden.
Haarlem staat ook bekend als stad van de kunst en cultuur. Het Frans Hals Museum toont meesterwerken van de Hollandse meesters, terwijl het Teylers Museum, het oudste museum van Nederland, wetenschap en kunst samenbrengt in een indrukwekkend 18e-eeuws gebouw.
Naast cultuur biedt Haarlem ook volop groen. De stad ligt dichtbij de duinen en het strand van Zandvoort en de Haarlemmerhout – het oudste stadsbos van Nederland – is een geliefde plek voor een wandeling.
Haarlem combineert de charme van een historische stad met de levendigheid van een moderne gemeenschap. Of je nu houdt van kunst, shoppen, natuur of lekker eten, in Haarlem is voor een ieder wel wat wils te vinden.
Morgen gaan we eens een fotoshoot maken in het fraaie Heusden aan de Maas.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers.
Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt.
Wil je een bijdrage leveren?
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links.
Belangstelling of vragen?
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Chat kan gemakkelijk via Messenger
Jetje's dag is dagelijks op X, het voormalige Twitter te vinden
En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen
Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's
Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram
Een fotomodel hoort ook op modelmayhem
Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest
Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin
Een nieuwe eend in de bijt is bluesky
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog
Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten