26 mei 2025. nr. 383
Jetje past bij de omgeving
Jetje aan het woord
Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen
Fotomodelwerk heeft vele kanten. Het is meer dan een persoon die mooi staat te zijn en iemand die dat met een camera vastlegt. Het is ook een een vorm van een eenheid zijn met de omgeving. Passen in die omgeving. En dat kan op allerlei niveaus, van goed in het beeld passen tot een bijna spirituele benadering. En voor die laatste benadering heb ik vandaag eens gekozen. Hoe voelt dat nu, alleen in een lap gekleed in een bosrijke omgeving? Dat gevoel ga ik vandaag eens met je delen. Dat levert misschien een wat ander stuk dan gebruikelijk op, maar dat is toch juist ook wel eens leuk?
Samenvatting van vandaag
1. De dame met de groene lap; | ||
2. Met het zelfbeeld is daarmee in elk geval weinig mis; | ||
3. Even rondkijken in Heusden. |
Het beeld van het model in de groene lap
1. Het ontstaan van harmonie met de natuur
2. De onderliggende symboliek
3. De mens versus de natuur of de mens in de natuur
4. Er zijn ook andere associaties in de kunst, mode en mythische beelden
Conclusie
Je innerlijke criticus overwinnen en bouwen aan een sterke eigenwaarde
"Ben je het zat om jezelf voortdurend naar beneden te praten? Ontdek hoe je je innerlijke criticus het zwijgen oplegt en eindelijk vol vertrouwen in jezelf gaat geloven."
In het kort:
- Iedereen heeft een innerlijke criticus, maar je hoeft er niet door geleid te worden. Het is mogelijk om die negatieve stem om te vormen tot een bron van zelfvertrouwen.
- Door bewust te worden van negatieve zelfpraat, leer je hoe je jezelf kunt behandelen met vriendelijkheid en mededogen in plaats van met onnodige zelfkritiek.
- Met praktische technieken zoals affirmaties, succesherkenning en zelfcompassie bouw je aan een stevigere eigenwaarde en een positievere blik op jezelf.
Onze innerlijke criticus, ofwel de stem die ons ondermijnt
Wie heeft zichzelf niet ooit uit frustratie “dom” genoemd? Die interne stem die ons fouten stevig inpepert en ons geregeld op onze zwakke plekken wijst, noemen we "de innerlijke criticus." Deze stem van de criticus is vaak streng, negatief en vooral vernietigend. En hoewel hij soms het idee wil geven dat hij ons wil beschermen, richt hij meestal juist extra veel schade aan.
De innerlijke criticus is als een permanent jurylid in je hoofd dat nooit tevreden te stellen is. Hij zegt steeds dingen als: “Waarom kun je nooit iets goed doen?” of “Je bent niet slim genoeg voor dit project.” Als je deze stem maar vaak genoeg hoort en er ook in gelooft, kan dit grote negatieve gevolgen hebben voor jouw welzijn.
De gevolgen van negatieve zelfpraat
Negatieve zelfpraat is in het geheel niet onschuldig. Negatieve zelfpraat beïnvloedt niet alleen je stemming, maar heeft ook directe impact op je gedrag, keuzes en zelfs je gezondheid.
1. Een laag zelfbeeld
Wanneer je jezelf voortdurend bekritiseert, zakt je zelfvertrouwen als een pudding in elkaar. Je begint steeds maar meer te geloven dat je niet goed genoeg bent en je durft daardoor minder snel nieuwe kansen te grijpen.
2. De al afgenomen productiviteit neemt verder af
Als je jezelf vertelt dat je uiteindelijk toch wel zult falen, stel je je werk steeds maar uit of vermijd je het zelfs volledig. Zo raak je geleidelijk aan verstrikt in steeds meer uitstelgedrag en ga je nog meer frustratie ervaren.
3. Meer angst en stress steken de kop op
Een constante stroom van negatieve gedachten leidt tot mentale spanning. Je blijft malen over fouten en twijfels, wat je vermogen tot helder denken en ontspannen belemmert.
4. Er is stagnatie in je ontwikkeling merkbaar
Zelf sabotage is een logisch gevolg van negatieve zelfpraat. Als je jezelf aanpraat dat je iets niet kunt, neem je geen risico’s meer. En dat beperkt je groei in ernstige mate. Want als je niets meer durft te experimenteren, komt er niets nieuws en leer je ook niet meer uit de praktijk. En dat blijft de beste leerschool die er is.
De innerlijke criticus temmen met een paar praktische strategieën
De innerlijke criticus volledig uitschakelen is niet mogelijk, maar je kunt zijn invloed wel heel sterk verminderen. De sleutels voor deze mooie stap? Bewustzijn, mildheid en herprogrammering.
1. Behandel jezelf als een goede vriend
Wat zou je zeggen tegen een vriend die zich rot voelt na een fout? Grote kans dat je begripvol en steunend bent. Dus waarom zou je ook niet op die manier met jezelf omgaan?
Vervang daarom negatieve zinnen door veel mildere alternatieven:
In plaats van “Ik faal altijd” → “Ik heb een fout gemaakt, maar daar leer ik van.”
In plaats van “Ik ben niet goed genoeg” → “Ik geef het beste wat ik heb en dat is waardevol.”
2. Gebruik veel positieve affirmaties
Affirmaties zijn krachtige, positieve uitspraken die je dagelijks herhaalt. Liefst meerdere keren. Ze helpen je hersenen om zich te richten op mogelijkheden en kracht.
Voorbeelden van positieve affirmaties:
“Ik ben goed zoals ik ben.”
“Ik heb het recht om fouten te maken en te groeien.”
“Ik ben sterk en veerkrachtig.”
Maak er een gewoonte van om affirmaties hardop te zeggen, bijvoorbeeld in de ochtendspiegel of vlak voor een spannende taak.
3. Word je bewust van negatieve denkpatronen
Noteer negatieve gedachten zodra je ze opmerkt. Stel jezelf vervolgens vragen zoals:
- Is dit echt waar?
- Wat zou ik tegen iemand anders zeggen in deze situatie?
- Welke feiten spreken deze gedachte tegen?
- Vaak ontdek je dat je innerlijke criticus ongelijk heeft.
4. Vier al je successen. Zowel de grote als de kleine
Negatieve gedachten maken ons blind voor onze prestaties. Door dagelijks drie dingen op te schrijven waar je wel degelijk trots op bent, bouw je een steeds positiever zelfbeeld op. Succes hoeft niet altijd groots te zijn. Ook een netjes opgeruimde keuken of het hebben van een goed gesprek telt mee.
Zelfcompassie is de krachtigste tegenstem
Zelfcompassie betekent jezelf behandelen met dezelfde zachtheid die je een ander zou gunnen. Het is een houding van begrip. Ook als je fouten maakt of als je niet volledig aan je eigen verwachtingen voldoet.
Verwar zelfcompassie niet met zwakte of luiheid. Dat is het niet. Zelfcompassie is juist een moedige keuze om jezelf niet langer de grond in te boren. Door met compassie naar jezelf te kijken, geef je jezelf ruimte. Ruimte om te leren, om te herstellen en weer verder te kunnen groeien.
Waarom het beslist waard is om je innerlijke criticus aan te pakken
Je hoeft je leven niet te laten leiden door een nare stem die jou klein houdt. Door bewust te kiezen voor milde, positieve zelfspraak, verander je je hele beleving van wie je bent en wat je aankunt.
Je innerlijke criticus is niet de enige waarheid. Jij bent veel meer dan alleen die stem. Je bent iemand met potentieel, talenten en kracht. En je verdient het om jezelf met respect en liefde te behandelen zodat die goede aspecten tot wasdom kunnen komen.
Begin vandaag nog met het opzetten en verder ontwikkelen van een vriendelijke innerlijke stem. Want hoe je tegen jezelf praat, bepaalt in sterke mate hoe je je voelt. En hoe je je voelt, bepaalt weer wat je durft te doen in dit leven.
Heusden aan de Maas
Heusden aan de Maas is een charmant vestingstadje in Noord-Brabant, waar geschiedenis en landelijke schoonheid samenkomen. Met zijn gerestaureerde stadswallen met enkele karakteristieke windmolens er op, de schilderachtige straatjes en de oude haventjes ademt het stadje een sfeer van inmiddels lang vervlogen tijden. Ooit was Heusden duidelijk een belangrijke strategische vesting. Maar nu is Heusden een geliefde plek voor wandelaars, kunstliefhebbers en toeristen. De molens, stadspoorten en historische panden geven het stadje een uniek karakter.
Langs de Maas kun je heerlijk wandelen of je kunt genieten op één van de vele terrassen met rustgevend uitzicht op het water. Heusden biedt je een harmonieuze mix van cultuur, rust en geschiedenis. Het is een verborgen parel in Noord Brabant, die iedereen uitnodigt om het stadje te komen ontdekken.
Morgen ga ik naar Ibiza. Nou ja, naar de Ibizamarkt. Maar dat is bijna hetzelfde.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers.
Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt.
Wil je een bijdrage leveren?
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links.
Belangstelling of vragen?
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Chat kan gemakkelijk via Messenger
Jetje's dag is dagelijks op X, het voormalige Twitter te vinden
En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen
Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's
Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram
Een fotomodel hoort ook op modelmayhem
Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest
Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin
Een nieuwe eend in de bijt is bluesky
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog
Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten