Kijk kijk, een andere lay-out vandaag. Ja, het gaat over improvisatie. En daar mag dus best eens een andere lay-out bij. Vrees niet, morgen is het weer de oude vertrouwde. Zelf maakt het me niet zoveel uit of ik nu een fotoshoot volgens een strak stramien heb of een lekker chaotische en volledig geïmproviseerde shoot. Het is allebei leuk op zijn tijd. Ik heb met geen van beide een probleem. Maar dat geldt niet voor iedereen. Zowel bij fotografen als modellen vind je mensen die een sterke voorkeur hebben om alles tot in de puntjes te regelen. En dan is het best lastig om te moeten improviseren.
De onverwachte schoonheid van improviseren bij fotoshoots
En weg is het patroon en je mooie draaiboek
De meeste modellen werken graag volgens een bepaald patroon of een soort van draaiboek. Wie riep daar "Moodboard?" Want dan weet je als model waar je aan toe bent en wat er van je verwacht wordt.
Het onverwachte slaat plotseling toe
Maar er gebeuren ook wel eens onverwachte zaken waardoor je plotseling improviseren moet. Het weer slaat om. De geplande locatie is plotseling niet beschikbaar. De verlichting doet het niet. Iemand is een belangrijk object voor de shoot vergeten mee te nemen. Ergens zitten geen volle batterijen in. Er zijn zo enorm veel redenen te bedenken waardoor plotseling improviseren nodig kan zijn. Murphy ligt altijd op de loer, zo
weten we nog van vorige week.
Geen paniek! Nee, echt niet!
Maar er is geen enkele reden om er mee in paniek te raken. Sterker nog, het is maar de vraag of het zo erg is. Spontane foto's zijn zeker niet altijd slecht, integendeel zelfs, maar ze vragen misschien wel wat flexibiliteit van zowel de fotograaf als het model. Laten we eens een paar punten pakken waarom improvisatie helemaal zo gek nog niet is. Dat geeft rust en voorkomt stress als er van allerlei onverwachte zaken gebeuren.
Hoera. We gaan improviseren
Hier zijn een paar redenen waarom een geïmproviseerde fotoshoot verrassend genoeg vaak beter kan uitpakken dan een strak geplande en geregisseerde shoot:
Je foto's krijgen echte spontaniteit en emotie
In een geïmproviseerde shoot zijn mensen veel meer zichzelf. Ze lachen oprecht, bewegen natuurlijker en tonen echte emoties. Dat levert vaak beelden op die authentieker en krachtiger overkomen. Er wordt gewoon minder geposeerd en dat komt je foto's bijna altijd ten goede. Kijk maar eens naar de supergeposeerd foto volgens de wettelijke regels op je rijbewijs of in je paspoort. De meeste mensen staan daar afschuwelijk op.
Er ontstaat ruimte voor creatieve invallen
Zonder een strak draaiboek is er veel meer vrijheid om gewoon even lekker te experimenteren met licht, locatie, props of poses. Vaak ontstaat juist uit het onverwachte een briljant idee dat je nooit vooraf had kunnen plannen of bedenken.
Er is vaak een betere chemie tussen fotograaf en model
In een lossere setting voelen alle mensen zich sneller op hun gemak. Daardoor kan er een relaxte sfeer ontstaan. Een sfeer waarin de samenwerking tussen fotograaf en model beter verloopt. En dat zie je straks gegarandeerd terug in de gemaakte foto's.
Je kunt mooi gebruik maken van het moment
Een mooi stukje zonlicht, een onverwachte achtergrond of een spontane actie van het model leveren kansen voor mooie opnamen op. Alleen improvisatie laat je die unieke momenten gewoon benutten in plaats van je vast te houden aan een script.
Hoe minder druk, hoe meer plezier
Zonder de druk om alles volgens plan te laten verlopen, voelen zowel de fotograaf als het model zich vaak vrijer. Die ontspannen sfeer zorgt voor levendige, verrassende en vaak ook veel sterkere beelden. Druk en spanning zijn funest bij een fotoshoot. Lang leve de lol wat dat betreft.
Erg veel reden voor paniek is er dus niet als er iets onverwachts gebeurt. Misschien wel integendeel. We gaan lekker improviseren. Maar zowel voor het model als voor de fotograaf zijn er nog wel wat interessante tips. We beginnen met het model.
10 tips voor het model om improvisatie wat eenvoudiger te maken:
1. Blijf rustig en adem diep in
Je lichaamstaal straalt uit wat je voelt. Door diep en rustig te ademen, kom je ontspannen over op de camera.
2. Gebruik eenvoudige poses die je kent
Denk aan basisposes zoals handen in de zij, één voet voor de ander, blik over je schouder. Hou het simpel — klassiek werkt altijd.
3. Gebruik de ene pose als basis voor de volgende
Probeer zoveel mogelijk van de ene pose in de andere te glijden. Ga geen hele grote veranderingen in je poses aanbrengen, maar doe een verandering desnoods in stappen.
4. Zeg "Ja, én wat kan er gebeuren..." met je houding
Wees als model niet bang om iets uit te proberen. Zelfs als het gek voelt, kan het er op beeld juist heel goed uitzien. Heb je iets wat voor jou zeker werkt, bouw daar dan verder op door.
5. Gebruik je omgeving
Leun tegen een muur, speel met een stoel, trek aan je kraag. Ga op zoek naar allerlei objecten. Het kan iets eenvoudigs zijn, maar iets fysieks om jezelf mee bezig te houden maakt het natuurlijker.
6. Denk bij je poses in emoties en niet zozeer in houdingen
Probeer met je poses gevoelens uit te stralen (Bijvoorbeeld blij, dromerig of zelfverzekerd) in plaats van alleen maar te “staan.” Het is vooral de uitdrukking in je gezicht die telt voor het uiteindelijke resultaat! Probeer met je poses ook altijd een vorm van kracht en energie uit te stralen.
7. Verander langzaam van pose, ook al is het maar een geringe wijziging
Door langzaam te bewegen, geef je de fotograaf meer momenten om je vast te leggen zonder al te stijf te lijken.
8. Kijk goed waar het licht vandaan komt
Zoek altijd het licht op. Ga iets met je gezicht naar het licht toe staan of kantel je gezicht naar het licht toe. Goed licht betekent mooie of minimaal betere foto's.
9. Doe gewoon alsof je iemand anders speelt
Als je je ongemakkelijk voelt, speel dan even een rol. Denk dat je een beroemd model bent of een filmkarakter. Bedenk wat die zou doen. Dat haalt de druk weg.
10. Lach altijd. Ook, of misschien wel vooral als je nerveus bent
Een spontane glimlach werkt vaak beter dan een perfecte pose. En het breekt meteen de spanning.
Nou, het in de praktijk brengen van die tips zal in elk geval voor het model het improviseren al wat eenvoudiger maken. Maar we hebben ook nog wel wat tips voor de fotograaf:
10 tips voor de fotograaf bij een geïmproviseerde modelshoot
1. Blijf vooral rustig en heel positief
Jouw energie als fotograaf is besmettelijk. Als jij ontspannen en enthousiast blijft, voelt het model zich sneller op haar of zijn gemak, ook als de shoot onverwacht totaal anders wordt dan gepland.
2. Begin simpel met natuurlijk licht en basic poses
Ga direct voor wat meestal wel werkt: Een zachte schaduw door diffuus daglicht, bij eenvoudige poses. Minimalisme werkt vaak beter dan drukte en chaos bij improvisatie.
3. Geef als fotograaf duidelijke, eenvoudige aanwijzingen
Zeg geen dingen als: “Doe iets leuks,” maar gebruik liever: “Draai je hoofd iets naar rechts en kijk net iets over je schouder.” Dat geeft het model houvast en houvast voorkomt een groei van de onzekerheid.
4 Maak zo slim mogelijk gebruik van je omgeving
Zoek spontane hulpmiddelen in de directe omgeving. Een interessante muur als achtergrond, een raam met lichtinval als lichtbron, een trap voor een ander perspectief, een deurpost om met houdingen te spelen. Staat er een lelijke vaas? Gebruik die lelijke vaas. Je locatie is op dit moment je enige mogelijkheid voor wat styling. Dus gebruik die omgeving daar volledig voor en vaak kan er dan nog meer dan je zou denken.
5 Stuur het model aan via emoties en niet alleen de poses
Vraag het model om iets emotioneels te “voelen” zoals dromerig, nieuwsgierig of zelfverzekerd. Vraag haar of hem die emotie goed in te denken. Dat helpt bij meer natuurlijke expressies.
6. Laat het model langzaam in beweging blijven
Vraag aan het model om langzaam te lopen, te draaien of met de handen door zijn of haar haren te gaan. Beweging zorgt voor dynamische beelden en produceert spontane momenten.
7. Zoom in op details
Als de improvisatie toch nog wat lastig loopt, concentreer je dan op handen, ogen, silhouetten of close-ups. Je zorgt dan toch voor een positieve sfeer en vermijdt vormen van “pose-stress.” Allicht gaat het al doende beter.
8. Gebruik humor of maak echt een connectie
Een grapje of oprechte interesse breekt de spanning. Veel sterke beelden komen net na een echte lach of juist een onverwachte reactie.
9. Laat het model vooral iets vasthouden of iets doen
Props kunnen bij improvisatie een redder in nood zijn: Laat je model een jas omdoen, tegen een muur leunen, een hoed of een zonnebril opzetten. Dergelijke props geven het model iets om mee te werken.
10. Blijf klikken, ook tussen de poses
Vaak zijn de mooiste foto's die échte momentjes tussendoor — net als het model ontspant of moet lachen om iets kleins. Pak die spontane momenten mee al zul je een groot deel van de foto's later weg moeten doen. Dat was duur in de analoge tijd maar nu kost het nauwelijks nog iets.
Tot slot:
We zien, gaat er eens een keertje iets mis, dan is daar nog van alles aan te doen om het toch tot een succesvolle shoot te maken. Leuk toch? Als je dat in het achterhoofd houdt is dat sowieso een ontspannen gevoel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten