14 april 2025. Jetje zorgt voor nog meer kleur
Jetje aan het woord
Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen
Eén ding moet je de Bollenstreek waar ik woon nageven. Het is er gewoon echt mooi in deze tijd van het jaar. Zo vanaf eind maart beginnen eerst de narcissen en de krokussen te bloeien, al vrij snel gevolgd door de hyacinten. De tulpen komen daarna, hoewel er eerder wel enkele hele vroege soorten tulpen kunnen bloeien.
En dan gaat zo rond deze tijd het kleurenfestijn pas echt goed los, want de kleurintensiteit van tulpen is heel hoog. Alles ademt tulpen op dit moment in de Bollenstreek. Een keertje komen kijken is zeker aan te raden, maar houd wel rekening met hele forse files, dankzij de Tomtom c.s. ook op de kleinste binnenwegen. Welkom in de Bollenstreek.
Jullie Jetje
Samenvatting van vandaag
1. Het bloemencorso is ook weer eens bezocht; | ||
2. Kun je nog leren, leer dan mee; | ||
3. De Luchtfietser moet oppassen voor te hoge windturbines. |
Waar komt het begrip "bloemencorso" eigenlijk vandaan?
Wat is de herkomst en de geschiedenis van het bloemencorso?
Waar worden bijvoorbeeld bloemencorso's georganiseerd?
En er zijn er nog veel meer
Nu nog even een groot probleem oplossen
Arthur Schopenhauer over de kunst van het opdoen van kennis
Waarom terugkijken op wat je eerder leerde zo belangrijk is om nieuwe dingen goed te leren
In het kort:
- De Duitse filosoof Schopenhauer benadrukte dat kennis pas waardevol wordt als je erover nadenkt en het structureert in plaats van alleen informatie te consumeren zonder er verder iets actiefs mee te doen.
- Door kennis te vergelijken met wat je al weet en actief te verwerken, zorg je voor diepgaand begrip en kun je de informatie echt beheersen en toepassen.
- In de huidige tijd van informatie-overvloed is het belangrijker dan ooit om kritisch te denken, zelfreflectie toe te passen en actief om te gaan met nieuwe kennis.
Leren is belangrijk, maar uitermate lastig
Veel mensen vinden leren lastig. Het zogenaamde "stampen" van feiten zoals dat vroeger ging en je de plaatsen van Groningen in het hoofd moest zien te prenten is al lang achterhaald. Als je een boek leest, weet je vaak aan het einde de meeste feiten die er in staan al niet meer. Hetzelfde geldt voor colleges en lessen. Je bent die kennis zo weer kwijt.
De benadering van kennis door Arthur Schopenhauer
De Duitse filosoof en auteur Arthur Schopenhauer benadrukte dat kennis niet alleen draait om het verzamelen van zoveel mogelijk informatie over een bepaald onderwerp, maar vooral om het zelf verwerken en echt goed begrijpen van die informatie. Veel mensen lezen en verzamelen voortdurend veel nieuwe feiten. Maar ze vergeten stil te staan bij wat ze al weten en hoe de nieuwe kennis daarbij past. Volgens Schopenhauer is dit vergeten een cruciale fout. Echte kennis ontstaat niet door simpelweg nieuwe informatie op te nemen, maar door actief te kijken wat je geleerd hebt en hoe dat past bij wat je al weet.
Het gevaar van passief kennis vergaren
In de moderne tijd is het makkelijker dan ooit om grote hoeveelheden kennis op te doen. Het internet biedt je toegang tot oneindige hoeveelheden informatie, boeken en artikelen. Die door de komst van Artificiële Intelligentie nog eens met sprongen is toegenomen. Maar als je deze kennis niet actief verwerkt, blijft het slechts oppervlakkig en daardoor is het nauwelijks bruikbaar. Schopenhauer waarschuwde al in zijn tijd voor de valkuil van passief leren: Simpelweg lezen en onderzoeken zonder diepgaande reflectie, zorgt ervoor dat kennis niet echt goed verankerd wordt in je denken.
De kracht van zelfreflectie en analyse
Nieuwe kennis wordt pas echt waardevol wanneer je er zelf over nadenkt. Schopenhauer geloofde, dat het ordenen van je eigen gedachten en het vergelijken van nieuwe inzichten met jouw al langer bestaande kennis essentieel is.
Deze actieve manier van leren helpt je niet alleen om beter te onthouden wat je hebt geleerd, maar stelt je ook veel beter en sneller in staat om zelfstandig conclusies te trekken en nieuwe kennis op een originele manier toe te passen.
Kennis moet geordend en vergeleken worden om het actief te maken
Volgens Schopenhauer is kennis pas echt bruikbaar als het goed gestructureerd is in je brein. Hij stelde dat elk nieuw feit vergeleken moet worden met eerder bekende feiten, zodat er een onderlinge samenhang tussen bestaande en nieuwe kennis ontstaat. Zonder deze stap blijft al je kennis versnipperd en vaak zelfs een onoverzichtelijke brei. Mensen die veel lezen zonder er over na te denken, verzamelen weliswaar de feiten, maar missen de vaardigheden om ze daarna effectief toe te passen. De nieuwe feiten missen hun plek in de structuur van alle bestaande kennis in het brein.
De volledige beheersing van kennis
Om kennis echt onder de knie te krijgen, moet je brein er volledig over kunnen beschikken en het op elk moment kunnen toepassen. Dit gebeurt alleen als je brein het echt verwerkt heeft. Dat controleer je door het in je eigen woorden uit te leggen. Schopenhauer stelde daarnaast dat kennis pas echt waardevol wordt als je het niet alleen begrijpt en uit kunt leggen aan een ander, maar er ook creatief mee om kunt gaan. Ofwel het opnieuw en anders kunt gebruiken en het kunt onderbouwen.
Hoe je dit principe in de praktijk brengt
Om je kennis effectief eigen te maken, zijn er enkele praktische stappen die je kunt volgen. Want het klinkt natuurlijk allemaal best mooi, maar hoe krijg je het in de praktijk gebracht?
- Het geleerde bestuderen en proberen te koppelen aan wat je al weet
Neem tijdens je studie regelmatig de tijd om na te denken over wat je hebt geleerd. En hoe de nieuwe kennis aansluit bij wat je al weet.
- Schrijven en samenvatten
Probeer nieuwe kennis in je eigen woorden te beschrijven om te testen of je het echt begrijpt. Vat het ook samen. Goed samenvatten van dingen die je niet begrijpt is vrijwel onmogelijk.
Door nieuwe ideeën met zoveel mogelijk anderen te bespreken, dwing je jezelf om de concepten zo helder en begrijpelijk mogelijk te verwoorden en op nieuwe manieren te bekijken.
Maak zoveel mogelijk mentale verbindingen tussen oude en nieuwe kennis om voor een samenhangend geheel te zorgen. Zoek de verschillen tussen oud en nieuw. Zoek ook de overeenkomsten tussen oud en nieuw. Formuleer de eventuele verbanden.
Waarom dit in deze tijd nog steeds relevant is
Schopenhauers inzichten over kennisverwerving zijn vandaag de dag misschien wel relevanter geworden dan ooit. In een wereld waarin informatie overal, altijd en in extreme hoeveelheden in een razend tempo beschikbaar is, is het cruciaal om kritisch te blijven nadenken en niet alles wat je hoort en ziet alleen maar passief te consumeren en over je heen te laten komen. Door bewust met zowel oude als nieuwe kennis om te gaan, kun je ervoor zorgen dat het allemaal een vast onderdeel van je denkproces wordt en dat het niet slechts vluchtige informatie blijft, die je bij gebrek aan structuur in je hersenen al snel weer vergeten bent.
Luchtfietser redt bijna het klimaat
Soms moet je als luchtfietser wel eens uitkijken dat je niet van je fiets gemept wordt door het blad van een windturbine. Die dingen worden hoger en hoger en hoger. "Windmolens draaien op subsidie" sprak onze vorige ministerpresident ooit. En gelijk had hij, zonder te liegen. Een erg efficiënte manier van stroom opwekken is zo'n overmaats ventilator niet. Om van de afhankelijkheid van iets veranderlijks als de wind helemaal maar te zwijgen. Turbines draaien uiteraard niet als het niet waait, maar ook niet als het te hard waait. Dan draaien ze kapot en worden ze ook gestopt. Ze zijn kennelijk bedoeld voor een gemiddelde wind, wat dat ook zijn mag. Uw luchtfietser heeft gemiddeld wind tegen. Maar dat is een heel ander verhaal.
In het idyllische dorpje waar uw luchtfietser woont, kreeg men het gevoel dat men moest helpen om het klimaat te redden. Dat kun je doen door je irritant op de snelweg vast te lijmen of door een windmolen neer te zetten. De lokale overheid koos voor het laatste. En omdat het een heel moderne en uiterst vooruitstrevende lokale overheid is, kreeg de bevolking inspraak via een enquête. Dit werd een ramp.
De enquête was bedoeld om te peilen hoe het volk tegen een windmolen aan zou kijken, maar die vraag werd opmerkelijk genoeg niet gesteld. Het ging alleen over het aanwijzen van de juiste plek. Alle hakken gingen bij de bevolking in de grond. Zeker toen bleek dat de online-enquête gewoon vastliep als je teveel bezwaren tegen een windturbine invulde. Afijn, het heeft in elk geval een nieuwe politieke beweging opgeleverd die tegen windmolens is en dan ook meteen maar tegen alle andere dingen die een overheid zoal doet.
De overheid is met hun initiatief van een stelletje sukkeltjes die je als burger niet al te serieus neemt in één klap veranderd in "Volksvijand nummer 1." Op zich een hele prestatie. Het gevolg is dat de Volksvijand besloten heeft dat er in het dorp dan maar geen windmolen komt. Nu niet, dan niet en nooit niet. Dan maar geen klimaat meer.
Als er nog eens een communicatieadviseur is die een case-studie nodig heeft hoe het absoluut NIET moet, heeft hij hier een gouden voorbeeld.
In elk geval kunnen luchtfietsers hier nog veilig rondfietsen. Dat is ook wat waard.
Herinner je je deze nog?
Op 10 maart 2022 ging het in Jetje's dag over valse herinneringen
Hindsight bias, ook wel bekend als de "ik-wist-het-al" effect, is de neiging van mensen om na afloop van een gebeurtenis te denken dat ze de uitkomst al hadden voorzien. Deze cognitieve vertekening maakt dat we gebeurtenissen achteraf als veel voorspelbaarder beschouwen dan dat ze toen in werkelijkheid waren. Hindsight bias kan leiden tot een vertekend beeld van het verleden. Het kan zelf tot valse herinneringen leiden.
Wanneer mensen zeggen: "Ik wist dat dit ging gebeuren, " reconstrueren ze hun eerdere overtuigingen zodanig dat ze overeenkomen met de uitkomst. Dit gebeurt vaak volkomen onbewust. Het geheugen is namelijk geen perfecte opname van een bepaald moment en een bepaalde tijd. Het is eerder een dynamisch systeem dat telkens wordt aangepast. Hindsight bias kan er zo voor zorgen dat iemand zich dingen herinnert die hij nooit echt heeft gedacht of gevoeld.
Dit fenomeen is niet alleen interessant voor psychologen, maar heeft ook praktische gevolgen. In de rechtspraak kan het invloed hebben op getuigenverklaringen, waarbij iemand overtuigd is van zijn herinnering, terwijl die mogelijk is gekleurd door kennis van de afloop.
Kortom, hindsight bias ondermijnt ons vermogen om het verleden objectief te herinneren. Het maakt ons achteraf slimmer dan we in werkelijkheid waren, maar tegen de prijs van een minder betrouwbaar geheugen.
Bolsward
Bolsward: Een Friese stad met een eigen karakter
Het stadhuis van Bolsward is een parel van renaissance-architectuur
Een van de meest opvallende gebouwen in Bolsward is zonder twijfel het stadhuis, gebouwd tussen 1614 en 1617. Het wordt beschouwd als een van de mooiste renaissance-stadhuizen van Nederland. Het gebouw is rijk versierd met beeldhouwwerk, ornamenten en een imposante trapgevel, wat het tot een waar kunstwerk maakt.
Een monument van nationaal belang
Het stadhuis diende eeuwenlang als bestuurlijk centrum van de stad en is tegenwoordig een monument van nationaal belang. Binnenin vind je nog originele interieurs, waaronder het oude rechthuis en fraaie plafondschilderingen. Daarnaast herbergt het gebouw het Gysbert Japicxhûs, dat is gewijd aan de Friese dichter Gysbert Japicx, die in Bolsward werd geboren.
De vijftiende is het de dag van de kunst en dat ga ik vieren met een fotograaf die al heel wat voor de kunst in Nederland heeft gedaan.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers.
Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt.
Wil je een bijdrage leveren?
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links.
Belangstelling of vragen?
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Chat kan gemakkelijk via Messenger
Jetje's dag is dagelijks op X, het voormalige Twitter te vinden
En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen
Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's
Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram
Een fotomodel hoort ook op modelmayhem
Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest
Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin
Een nieuwe eend in de bijt is bluesky
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog
Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten