Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

24 mei 2024. Jetje doet het met strokarton

 

24 mei 2024. Jetje doet het met strokarton

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal 

"Dat gaat met Strokarton, 

dat gaat met strokarton

Gewoonlijk in de schuur, 

maar bij mooi weer op het gazon"

Zong Drs P. in het verleden al in zijn gevoelige werkje "Oost-Groningen." Nu werk ik vandaag misschien niet echt met strokarton uit Oost-Groningen, maar wel met een ander soort karton. Karton dat iedereen kent, die wel een iets bij de IKEA heeft gekocht. Want je weet, bij de IKEA zit echt alles in karton verpakt. Alleen het toiletpapier is van normaal papier, maar ze zouden daar volgens mij ook heel graag karton voor gebruiken. Maar goed, je kunt creatieve dingen met dat IKEA-karton doen. Zoals fotoshoots waarbij er zaken verborgen moeten worden, omdat ze anders misschien niet mogen van Facebook.  


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jet gaat letterlijk in het karton;


 2. Een plan werkt tot je een klap op je oog krijgt;

  3. Jetje gaat richting poolcirkel. Naar Leeuwarden.


Ook modellen kun je prima verpakken in karton

Karton is een veelzijdig materiaal dat veel wordt gebruikt in verpakkingen. Het productieproces van karton is ingenieus en milieuvriendelijk, omdat het vaak gebruik maakt van gerecycled papier en water. Die recycling zorgt dat het papier niet verbrand wordt of in het milieu terechtkomt, maar steeds weer opnieuw in nieuw karton omgezet kan worden.  En ook het water wordt niet zomaar geloosd.


Grondstoffen voor karton

De basisgrondstof voor karton is cellulosevezel, die voornamelijk afkomstig is van houtpulp of gerecycled papier. Deze vezels worden gewonnen uit bomen zoals dennen, sparren en berken. Maar een groot deel komt uit oud papier dat opnieuw wordt verwerkt. Bij het gebruik van gerecycled papier wordt het verzamelde materiaal gesorteerd, schoongemaakt en omgezet in pulp.


Pulpvoorbereiding

De eerste stap in het productieproces is de pulpvoorbereiding. Hout of gerecycled papier wordt verkleind tot kleine stukken en gemengd met water om pulp te vormen. Deze pulp wordt dan gekookt in grote vaten met chemicaliën, zoals natriumhydroxide en natriumsulfide, om de lignine (een natuurlijke lijmstof) te verwijderen en de cellulosevezels vrij te maken.


Verfijning van de pulp

Na het koken wordt de pulp verfijnd om de vezels verder af te breken en te reinigen. Dit gebeurt in een proces dat bekend staat als "raffinage." Hier worden de vezels door verschillende mechanische behandelingen geleid om hun sterkte en flexibiliteit te verbeteren. Eventuele verontreinigingen worden verwijderd en de pulp wordt gewassen om de chemische resten te verwijderen.


Vormen van het karton

De verfijnde pulp wordt vervolgens naar de papiermachine geleid. Hier wordt de pulp op een bewegende band van fijn gaas (de zeef) gespoten. Het water in de pulp zakt door het gaas, waardoor een mat van vezels achterblijft. Deze vezelmat wordt dan door een reeks persen geleid om het resterende water te verwijderen en de vezels dichter op elkaar te drukken.


Drogen en afwerken

De bijna droge vezelmat gaat door een droogsectie, waar het tussen verhitte cilinders door wordt geleid om het laatste vocht te verwijderen. Het resultaat is een stevige, droge laag karton. Afhankelijk van de gewenste dikte en sterkte kunnen meerdere lagen pulp worden samengevoegd tijdens dit proces.

Coaten en snijden

Voor bepaalde toepassingen wordt karton gecoat met een dunne laag van klei of een andere stof om een glad oppervlak te creëren, dat geschikt is voor bedrukking. Na het coaten wordt het karton op maat gesneden en klaargemaakt voor verzending. Dit kan in rollen of in platen gebeuren. Het formaat is afhankelijk van de specifieke behoeften van de klant.

Milieuoverwegingen

Het maken van karton heeft een aantal milieuvriendelijke aspecten. Het gebruik van gerecycled papier vermindert de noodzaak voor nieuwe houtkap en helpt afval te verminderen. Daarnaast wordt water, dat intensief wordt gebruikt in het productieproces, vaak terug gewonnen en gereinigd om ook hier de verspilling te minimaliseren. Moderne fabrieken hebben vaak ook luchtfilters en andere technologieën om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken.

Conclusie

Het productieproces van karton combineert geavanceerde technologie met milieuvriendelijke praktijken. Door het recyclen van papier en efficiënt gebruik van grondstoffen draagt de kartonindustrie bij aan duurzaamheid terwijl het een essentieel product levert voor diverse toepassingen. Van eenvoudige verpakkingen tot complexe constructies, karton blijft een onmisbaar materiaal in onze moderne samenleving.

Is dat nu niet mooi? Dan kan ik het karton met een gerust hart gebruiken om er een fotoshoot mee te doen, nietwaar?

 

 



Een plan kan niet flexibel genoeg zijn. 

Plannen maken is een heel verstandige bezigheid. Zonder plan werken is vragen om mislukken van je projecten. Het vertelt je wat je op een bepaald moment geacht wordt om te doen. En dat geeft structuur en rust. Je weet dat iedere klus zo aan de beurt komt en als die aan de beurt is, dat die klus ook wordt afgerond. Dat geeft een gevoel van zekerheid en daarmee ook van motivatie. Kortom, plannen is in vele opzichten een uitermate zinvolle bezigheid en de tijd die er aan besteed moet worden is in vele opzichten goed besteed. 

Tot zover krijgen we met plannen eigenlijk een soort ideale situatie. We komen in een geweldige wereld te leven waar alles loopt zoals we dat willen. Sommige mensen krijgen het gevoel dat ze echt de gehele wereld aankunnen en dat is op zich een prachtig uitgangspunt om plannen te realiseren. Het kan allemaal niet kapot. Maar de bekende bokser Mike Tyson had daar wat ervaring mee. En die kwam dan ook met de stelling "Everyone has a plan. Until they get punched in the face (Mike Tyson)" die bij veel mensen toch wel hard en onplezierig aankwam. Maar Tyson had wel gelijk. Ook met een planning kan uiteindelijk alles heel anders gaan. 

De reden van het gelijk van Tyson is dat de meeste mensen plannen maken alsof ze alleen in de wereld zijn. Buiten henzelf heeft niets en niemand enige invloed op hun plannen. Nu, was dat maar waar. Sterker nog, het lijkt wel eens of de hele wereld om je heen maar één doel heeft en dat is het ondermijnen van jouw plannen. 

Er gaat van alles gebeuren waardoor je hele planning steeds maar weer in duigen valt en constant aangepast moet worden. Bijvoorbeeld als je als boxer een onverwachte dreun te incasseren krijgt.

Flexibiliteit is daarom uitermate belangrijk. Op elk punt waar we onze planning meer flexibel kunnen maken, zonder de oorspronkelijke doelstelling uit het oog te verliezen, moeten we flexibiliteit inbouwen. We zullen het hard genoeg nodig hebben. 

Onverwachte gebeurtenissen zijn er altijd. Die zijn bijna niet preventief aan te pakken, omdat we gewoon niet weten of ze komen. Nu houden planners niet van onzekerheden en maken we een zekerheid door er gewoon capaciteit voor in te bouwen. We zullen niet elke ingebouwde reserve nodig hebben, maar het is wel erg fijn om het achter de hand te hebben. Pak het maar lekker somber aan. Bouw bij elke taak de mogelijkheid in dat het niet lukt. 

Wat voor gevolgen heeft dat op de rest van je project? Zijn die te verwaarlozen? Negeer ze dan. Maar zijn ze wel degelijk van betekenis? Ga dan aanzetten of richtingen van alternatieven noteren. We werken die niet uit. Maar het kan nooit kwaad om er eens over na te denken en alvast wat alternatieven achter de hand te houden. Het is altijd fijn als we bij problemen niet voor alles een oplossing behoeven te bedenken. En als we een richting weten, dan zorgen we er later wel voor dat we die verder uitwerken als er zich inderdaad een probleem of onverwachte wending voordoet. 

Als we alle takken die mogelijk zijn nu al uit zouden gaan werken, dan zou dat een onwerkbare situatie opleveren. We zouden alleen nog maar plannen bedenken en dingen proberen te vinden die mis kunnen gaan. En dat is veel. Heel veel. Zoveel dat er geen werk meer gedaan zou worden. Enige nuancering en gebruik van gezond verstand is dus wel op zijn plaats.



Herinner je je deze nog?

Vandaag gaan we terug naar  17 januari 2022. Blue monday ofwel blauwe maandag. Je weet wel, die derde maandag in januari waarin alles shit is. Alles wat je voor dit jaar bedacht had is weer niet uitgekomen en zal ook wel nooit uit gaan komen. Je salarisverhoging wordt gecompenseerd met een stevige belastingverhoging waardoor je minder over houdt, het is koud en nat rotweer en lichter worden doet het ook nog niet. En dus blijf je maar in bed. Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2022/01/17-januari-blue-monday.html

GA WEG!



Leeuwarden

Tja, in sommige plaatsen kom je minder dan in andere plaatsen. En eerlijk gezegd komt het noorden van het land er bij mij gemiddeld slechter vanaf als we het over bezoeken hebben. Leeuwarden was bijvoorbeeld nog nooit in de prijzen gevallen. Maar vandaag brengen we daar wat verandering in met een eerste set foto's van deze best wel mooie hoofdstad van Friesland. Ik heb er een leuke dag aan gehad. Alle kans dat ik nog wel eens naar het hoge noorden terug ga om eens hier en daar te gaan kijken. 











Morgen in Jetje's dag
Maandag gaan we naar het donkere bomen bos. Voor die tijd wens ik iedereen in elk geval een prettig weekend. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts