Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

27 mei 2024. Jetje maakt goede voornemens

 

27 mei 2024. Jetje maakt goede voornemens

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag 

Dit is voorlopig weer even de laatste week van Jetje's dag, want we gaan net als de regering en de televisiebobo's tot 1 september met de zomerstop. Dan is er toch geen hond die Jetje's dag leest, want iedereen zit aan het strand. Of gezellig op de camping in een sleurhut of ergens in een tentje in de zompige modder, liefst met jengelende kinderen die zich vervelen en willen weten wanneer die regen nu eindelijk eens een keertje op gaat houden. Dus ga je door de slagregens tegen de harde wind in maar weer een ijsje voor ze halen. En dan bedenk je onderweg dat je druipende hoofd helemaal niet naar Jetje's dag staat, nietwaar? Ik heb als kind noodgedwongen met mijn ouders kamperen moeten meemaken en weet heel goed wat een trieste beproeving zo'n kampeervakantie kan zijn. 

En voor mij is de zomerstop een mooie periode om het nodige uit te denken, achterstallige klusjes weg te werken en nieuwe projecten verder voor te bereiden. Plannen heb ik genoeg. En de ellende is dat de voorraad plannen ook altijd doorgroeit door nieuwe ideeën die dan weer ontstaan als ik bezig ben. Dus tijd is er wat minder. Steeds minder eigenlijk. Ach, een mens kan niet alles hebben, nietwaar. En helemaal geen ideeën hebben is nog veel vervelender dan er teveel hebben. Ja toch? Dus ik ga me deze zomer wel vermaken. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Doeken zijn belangrijk in de modellenfotografie;


 2. Jetje maakt goede voornemens;

  3. De Luchtfietser moet even het jagende peloton langs laten.


Lekker werken met doeken tijdens een fotoshoot


Doeken zijn geliefde hulpmiddelen bij fotoshoots. Ik mag ze ook graag gebruiken als model. En toch heb je wel eens even een dipje in je inspiratie wat je met die doek zou kunnen doen. En dan is een lijstje zoals hieronder best handig om weer aan nieuwe ideeën en suggesties te komen. Natuurlijk hoef je niet alles te doen zoals hier staat. Het is geen lijstje regels of een soort kookboek. Het is bedoeld om voor een shoot met doeken eens door te kijken en inspiratie op te doen. Niet meer, niet minder. En die inspiratie laat je dan in de poses tijdens de shoot terugkomen. 


Zorg voor een leuke collectie uiteenlopende doeken

Zorg voor voldoende doeken. Gebruik lichtgewicht doeken voor werken met de wind. Of juist zwaar materiaal als je het om je heen wilt draperen. Doorzichtig werkt vaak goed in combinatie met meerdere doeken maar ook ondoorzichtige kunnen handig zijn. Probeer de kleur af te stemmen met de locatie of de achtergrond. Gebruik ook rustig materiaal dat niet direct als kleding bedoeld is zoals vitrage, overgordijnen, sjaals, stoelbedekkingen, dekens, lakens, autoplaids, afdekplastic, bubbelfolie, netten om vissen of vogels tegen te houden en dergelijke. Keuze genoeg als je rustig rondkijkt. Naai ook zelf eens iets van oude kledingstukken. Je krijgt zeker iets bijzonders. 

Dus hier komen 25 suggesties voor poses die je als model met losse doeken kunt doen tijdens een model fotoshoot  


1. De wapperende sluier
Hang een deel van de doek om je hoofd en sta met je rug naar de camera. Laat de doek lekker wapperen in de wind, terwijl je over je schouder naar de camera kijkt.

2. Dansend met de doek
Laat de doek zich om jou heen wikkelen terwijl je danst. En dat dansen doe je natuurlijk op een passend muziekje en je gebruikt bewegingen die elegantie en gratie tonen. Doe rustig aan, je danst niet op Europappa en de fotograaf moet ook de kans krijgen om af te drukken.

3. Omarm de doek
Wikkel de doek om je lichaam en omarm jezelf, terwijl je met een nietszeggende blik in de verte staart. Zo'n blik-op-oneindig-en-verstand-op-nul uitdrukking. Veel mensen herkennen het wel. 

4. Drijvend op water
Ga liggen op een oppervlak dat eruitziet als water, met de doek uitgestrekt om je heen alsof je drijft. En heb je de kans, gebruik dan echt water. 


5. Verhuld mysterie
Drapeer de doek gedeeltelijk over je gezicht, waardoor een soort gevoel van Oosterse mysterie ontstaat, terwijl je ogen nog steeds zichtbaar zijn.

6. Gebruik de doek als een soort van vleugels
Hef je armen op en spreid de doek uit als vleugels achter je, terwijl je naar de hemel kijkt.

7. Hanteer de doek als een cape
Draag de doek als een cape, terwijl je fier en zelfverzekerd staat, met de doek die niet om je hoofd zit, wapperend in de wind.

8. Verborgen schatten
Wikkel jezelf in de doek terwijl je gehurkt zit, alsof je een soort van geheim bewaakt, dat alleen jij kent.

9. Sensueel omwikkeld
Laat de doek rond je lichaam kronkelen op een aantrekkelijke manier, terwijl je zachte en wat verleidelijke blikken werpt.


10. Zorg voor de nodige wind in de doek
Sta met de doek om je heen gewikkeld, terwijl de wind speelt met de stof, waardoor een dynamisch effect ontstaat.

11. Gebruik de doek als hoed
Wikkel de doek om je hoofd en laat het uitwaaien als een hoed, terwijl je je hoofd kantelt met een speelse glimlach.

12. De doek als lichaamslijn
Trek de doek strak langs je lichaam, waarbij je je rondingen benadrukt, terwijl je tegelijkertijd een stevige of krachtige pose aanneemt. Je bent een powervrouw of je bent het niet, tenslotte.

13. Verstrikt in de doek
Drapeer de doek vrij willekeurig en chaotisch om je heen. Wikkel een deel om je armen, alsof je in een omhelzing van stof bent verstrikt.

14. De doek als een soort van regenboog
Sta met de doek uitgespreid boven je hoofd als een soort regenboog, met kleuren die schitteren in het zonlicht.


15. Je verborgen ik. Doeken verbergen je gezicht
Houd de doek voor je gezicht, terwijl je erachter schuilt, waardoor een gevoel van mysterie en intrige ontstaat.

16. Golvende doek
Laat de doek als golven om je heen bewegen door een punt of zijkant snel op en neer te bewegen. Doe dat terwijl je op een stenen muurtje of iets vergelijkbaars staat, met de wind die het in beweging brengt.

17. In de armen van de doek
Drapeer de doek om jezelf heen, terwijl je op je rug ligt, alsof je wordt omhuld door de beschermende armen van de stof.

18. Gebruik de doek als danspartner
Wikkel de doek om je arm en houd het vast alsof je je danspartner vasthoudt, terwijl je een elegante danspose aanneemt. Met een beetje geluk danst de doek beter dan je partner.

19. De doek als achtergrond
Sta voor een heldere achtergrond en laat de doek uitgespreid achter je wapperen, waardoor een prachtige en kleurrijke achtergrond ontstaat. Met een doorzichtige doek en licht van achter de doek kun je een soort silhouetten maken. 


20. De doek als sluier
Laat de doorzichtige doek over je hoofd vallen als een sluier, terwijl je met een dromerige blik naar de horizon staart. 

21. De doek als wolk
Wikkel een zo groot mogelijk doek om je heen en laat die rondom je heen op de grond uitwaaieren, terwijl je erbovenop staat als een soort van zwevende wolk.

22. De doek als afreageermechanisme
Sla de doek hard en snel op en neer, zodat deze alle kanten uitvliegt. Probeer een soort ritme te vinden dat de fotograaf over kan nemen, zodat die weet wanneer die het beste af kan drukken. 

23. De doek als omhelzing
Drapeer de doek om jezelf, terwijl je ook een boom omhelst, waarbij de doek en de boomstam samensmelten in een soort omhelzing van de natuur. Als je daarbij ook nog tegen de boom praat, dan is het beeld compleet.

24. De doek als schild
Houd de doek strak voor je lichaam als een soort van schild, terwijl je een krachtige en beschermende pose aanneemt, die gedeeltelijk achter je schild vandaan komt.

25. De doek als symbool van vrijheid
Laat de doek uitwaaien in de wind, terwijl je naar de horizon kijkt. Dat symboliseert de vrijheid en de oneindige mogelijkheden die nog vóór je liggen.



 



Jetje maakt goede voornemens voor Jetje's dag

Goede voornemens? Ja, hallo. Dat is iets voor oud- en nieuw. En zo rond driekoningen op 6 januari beginnen de meeste al weer uitgewerkt te raken. Van alle 25 voornemens die je je voorgenomen had zijn er nog maar een paar over. Na nog twee weken is er niet eentje meer over en heb je zoiets dat je volgend jaar wel weer een nieuwe kans krijgt. Over ongeveer elf en een halve maand en dan zal het vast wél goed gaan. Maar waarom zou je alleen iets willen veranderen op 1 januari met nieuwjaar? 

Op zich zit er wel een vorm van logica in. Nieuwjaar is namelijk een herkenbare datum. Die datum dient dan als een soort anker. En er zijn vaak de nodige rituelen aan verbonden die eveneens voor de werking van een anker zorgen. Daarnaast heeft het nieuwe jaar voor veel mensen iets symbolisch, iets van opnieuw beginnen, een nieuwe kans hebben etc. Al was het maar dat we een paar weken aan een nieuw jaartal moeten wennen. Wat bij sommige mensen pas in maart lukt, maar dat even terzijde. 

Maar er zijn toch meer van dat soort gelegenheden voor een nieuw begin? Je verjaardag bijvoorbeeld. Dan moet je ook leren dat je weer een jaar ouder bent. En zo zijn er nog vele mooie momenten in een jaar te bedenken. Dus dat wachten tot klokslag twaalf uur met oud- en nieuw is totaal onnodig. Je kunt elke dag naast de klok gaan zitten. 

Denk eens aan een nieuwe baan, een nieuw schooljaar, de eerste werkdag na de vakantie, de dag dat je een nieuwe agenda kocht, de eerste dag van een maand, de begindatum van een nieuw seizoen, de datum waarop je niet meer op je fiets kon komen en je realiseerde dat je af moet gaan vallen en aan sport moet gaan doen. Kortom, geschikte data zijn er volop te bedenken. Dat excuus om veranderingen letterlijk tot volgend jaar uit te stellen werken niet meer. 

Heb je wel eens met goede voornemens gewerkt? Vast wel. En dan weet je dat wat hierboven staat, voor bijna iedereen waar is. Goede voornemens werken niet.

Een paar redenen dat goede voornemens niet werken:

Een te negatief gevoel

Goede voornemens mogen niet voortkomen uit een negatief gevoel. Als je te zwaar bent blijf je dat voorlopig nog wel even en dat motiveert niet. Werk altijd aan iets positiefs dat op korte termijn effect sorteert. 

Je verliest je focus

Teveel goede voornemens zorgen dat je je focus verliest. Met teveel onderwerpen tegelijk verander je  uiteindelijk helemaal niets. Stel dan liever een paar punten uit naar een volgende geschikte datum. Er zijn er voldoende, zoals hierboven is aangegeven. 

Het is weinig concreet

Het is vaak weinig concreet en niet iets dat je kunt oefenen en controleren omdat het niet regelmatig voorkomt. "Minder boos worden op mijn medeweggebruikers" klinkt heel mooi, maar wanneer komt het weer voor?

En natuurlijk zijn er ook echte redenen. Er kan iets belangrijks en onverwachts tussen komen. Maar dat is maar zelden de echte reden.

Iedere keer dat je iets bewust wilt veranderen kost dat wilskracht. En je hoeveelheid wilskracht is eindig. Als er veel dingen gebeuren die een hapje uit je voorraad wilskracht halen, dan is het op een gegeven moment op en val je onvermijdelijk terug. Dan zul je een tijdje rustig aan moeten doen met nieuwe initiatieven die minder wilskracht vergen om het opnieuw een kans te geven. Tot het potje met wilskracht weer bijgevuld is. 

Weten wat de oorzaken zijn en weten wat je kunt verwachten zijn twee belangrijke zaken. Ze zorgen ervoor dat je er op kunt rekenen en anticiperen. Het feit dat je weet dat er een terugval aan zit te komen, maakt het gemakkelijker om die terugval op te vangen. 

Goede voornemens hebben daarom beslist de nodige mogelijkheden, maar ga er bewust, verstandig en realistisch mee om, waarbij je tegenslagen al vooraf incalculeert. 

Dus ga ik na de zomervakantie maar met flink wat goede voornemens weer aan de gang om een nieuwe versie van Jetje's dag op te zetten.



Uw Luchtfietser als communicatieadviseur

Het is niet zo druk met fietsers, zo hoog in de lucht. Uw Luchtfietser mag dat wel. Een beetje ontspannen fietsen en dan niet in zo'n voortjagend peloton van kalende mannen van middelbare leeftijd in een te strakke broek, die allemaal denken dat ze de Tour de France aan het uitrijden zijn. Luid schreeuwend om iedereen die op hun pad komt al op grote afstand de berm in te jagen. 

U kent deze bikergangs zonder motorfiets vast wel. En anders leert u ze nog wel een keertje kennen als u zich met de auto aan de voorgeschreven 30 km zone wilt houden. En de op hol geslagen pedalerende kudde als een koppel tierende losgelagen gnoes, al slaand op uw autodak,  links en rechts inhalen. Het liefst zouden ze over u heen gaan. Of desnoods onder de auto door. Als ze maar door kunnen. Een bijzonder soort mensen. "Waarschijnlijk in het dagelijks leven met een heel saai baantje en een saaie echtgenote thuis," zo mijmerde uw Luchtfietser voor zich uit.  

Kijk, daar kwam Frans aan, een andere Luchtfietser. Gezellig om even een stukje mee op te rijden. Maar Frans trapte zwaar. Hij had pas een andere luchtfiets gekocht. Een elektrieke. Duur ding en na een paar maanden al kapot. Althans, er was een elektrisch iets los geschoten. Nu was Frans niet iemand die een fiets op het internet kocht en hij had hem dan ook netjes een dorp verder bij de fietsenwinkel gekocht. En dus had Frans altijd een reparatiemogelijkheid. Een rustig idee, inderdaad. Maar toen ontstond er een probleem. De reparateurs wilden best even kijken wat er losgeschoten was, maar ja, de agenda was bomvol voor de eerstvolgende 2 maanden. "Personeelsgebrek, Mijnheer! U weet wel."  

Uw Luchtfietser kende het ook. Toen die van de lagere school af ging, in de tijd van 30 kinderen in een klas, ging hij met nog een meisje naar een hogere school. Verder ging iedereen naar een praktische opleiding. De technische school heette dat toen nog. En de dames gingen naar de huishoudschool. Tegenwoordig gaat er niemand meer naar een technische opleiding. Tegenwoordig wordt je "bedrijfskundige," "vrijetijdsbegeleider" of "communicatiespecialist." Die beroepen worden nu eenmaal kennelijk heel veel gevraagd tegenwoordig. En een fiets repareren? Nee, dat staat wel heel erg achter in de pikorde. Dat leert niemand meer. 

En dus was het wachten geblazen voor Frans. Gelukkig heeft uw Luchtfietser nog zo'n ouderwetse fiets met 2 versnellingen en zonder achteruit. Daar gaat weinig aan stuk en zo wel, dan pakt hij het doosje met ring- en steeksleutels, zet de luchtfiets op zijn kop en regelt het probleem eventjes zelf. 

Maar ja, hij is dan ook geen communicatieadviseur.  Dan zou hij het allemaal wel beter begrepen hebben. 


Herinner je je deze nog?

Op 15 januari is het Tulpendag. 

zie https://jetjesdag.blogspot.com/2022/01/15-januari-was-het-tulpendag.html

Dat is knap vroeg in het seizoen,  want er is nog geen tulp buiten te zien. Hooguit wat geforceerde tegennatuurlijke kweekproducten voor binnenshuis. Je zou verwachten dat Lisse vol staat met allerlei zaken die met tulpen van doen hebben, maar niets is minder waar. Er staan de nodige bollen die beschilderd worden door een paar kunstenaars en dat is het dan wel. Er is een museum dat aan de tulpenteelt gewijd is. En we hebben 7 weken per jaar de Keukenhof. Daar houdt het wel mee op. Voor een echte tulp als versiering moeten we de Haarlemmermeerpolder doorkruisen naar Roelofarendsveen waar er eentje op de watertoren staat. Best kaal eigenlijk, in een gebied dat zich als de tulpenhoofdstad van de wereld ziet. 




Woerden

Woerden heeft een oude kern met daarom heen een groot industriegebied. Niet onlogisch, want het ligt vrij centraal in de Randstad met snelwegen en treinverbindingen naar alle grote plaatsen in de regio. Het is een typische oude vestingstad, wat je het beste uit de lucht vandaag de dag kunt zien. Op de grond is er nog wel het een en ander behouden gebleven, maar heel veel is het niet. Toch is het een stad waar het langs de uitgebreide singels (de oude stadsgrachten) mooi lopen is met onverwachte veranderingen van het stadsgezicht, zoals een haventje, kasteel, windmolen, watertoren en noem maar op. In de stad zijn de nodige winkelstraten en er zijn genoeg plekken te vinden om wat te nuttigen. Kortom, ook Woerden is aan te raden voor een wandeling. 









Morgen in Jetje's dag
Morgen is het weer een dag vol experimenten.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts