Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

17 april 2024. Jetje schuurt

 

17 april 2024. Jetje schuurt

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen

Zo zit ik lekker te werken aan mijn weblogs, die de komende maanden allemaal gerenoveerd gaan worden en zo kan ik plotseling niet meer bij mijn weblogs. De rest werkt gek genoeg prima. En als ik via de telefoon als mobiele hot spot met een andere provider op mijn laptop in probeer te loggen werkt het ook. Maar dat is geen oplossing, want dat vreet bandbreedte en het is onwijs traag.

Uiteindelijk bleek het na heel veel van het kastje naar de muur sturen aan een mankement in het modem te liggen. Daarnaast was dat apparaat al weer heel wat jaren oud en technologisch gezien aan vervanging toe. En dus staat er nu weer een nieuwe rood/witte doos gezellig met zijn lampjes te knipperen in een hoekje. Het lijkt wel Kerst. Ook als ik naar het weer buiten kijk trouwens,  maar dat is een ander verhaal. Vandaag ga ik eerst maar eens naar mijn schilderwerk (en dan geen schilderijen op doek) kijken. En de belastingaangifte invullen. Ook zo'n klusje waar een mens niet vrolijker van wordt. Maar ja, de regering doet er wel hele goede en mooie dingen mee. Zeggen ze. 

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Er schuurt vandaag iets;


 2. Het verleden is gemakkelijker te voorspellen dan de toekomst;

  3. Breda is best een leuke stad om eens te bezoeken.


Schuren. Een noodzakelijk en irritant klusje

Waarom goed schuren doorslaggevend is voor het schilderen van hout


Ik heb de afgelopen tijd weer eens wat werk in mijn appartement gedaan. En dan kom je ook al snel bij het schilderen van kozijnen, deuren en dergelijke uit. Belangrijk is, dat alles goed geschuurd wordt. En eerlijk gezegd vind ik dat een rotklus. Het is vrij zwaar en stoffig werk en zelfs met een directe afzuiging via de stofzuiger zit later alles onder het miniem fijne stof. Kortom, geen werkje waar je blij van wordt. En toch, elke huisschilder zal je vertellen dat goed schuren belangrijk is. 


En eerlijk is eerlijk, het effect kan heel mooi zijn, als je eenmaal door het beginnen met deze rotklus bent heen gebeten. Oude houten zaken als meubels, deuren en kozijnen gaan er weer als nieuw uitzien. Kale oppervlakken worden omgetoverd tot mooi glanzende vlakken die zo spiegelen dat ik goed naar mezelf kan kijken. En dat is voor een model natuurlijk wel heel belangrijk. Dus moet er toch maar geschuurd gaan worden. Een paar redenen die de huisschilder dan noemt:


1. Verwijderen van oneffenheden die je nu eenmaal in  hout terug kunt vinden zoals knoesten, nerven en hobbels. Door het schuren worden deze oneffenheden gladgestreken. Het voordeel van schuren is hier, dat het oppervlak gelijkmatiger wordt.


2. Schuren zorgt voor een verbeterde hechting voor de verf. Wanneer hout niet wordt geschuurd, kunnen er kleine, vrijwel onzichtbare deeltjes, zoals zaagsel of vezels, op het oppervlak achterblijven. Hierdoor kan de verf er niet goed op hechten. Slechte hechting kan dan weer leiden tot afbladderen. Of tot vlekken op de lange termijn.


3. Schuren zorgt voor een optimale afwerking door het gladdere oppervlak van het hout. Het resultaat is dan een professioneel ogend eindresultaat. Zelfs de beste kwaliteit verf kan geen gebreken in het hout verbergen als het oppervlak niet goed is voorbereid. Het schemert er gewoon doorheen.

4. Schuren zorgt voor een langere levensduur van de verf, waardoor het even duurt voor je het weer moet doen. Want  een goed geschuurd oppervlak zorgt ervoor, dat de verf gelijkmatig wordt aangebracht. Dit verkleint weer de  kans  op bladderen, afpellen van grotere stukken, dof worden of vervagen van de verf in de loop van de tijd. Schuren verlengt de levensduur van de verf aanzienlijk en het zorgt voor een langdurige schoonheid van het geschilderde houtwerk.


5. Schuren voorkomt verkleuring, want onbehandeld hout kan in de loop van de tijd verkleuren door blootstelling aan zonlicht, vocht en andere omgevingsfactoren. Door het hout te schuren en te schilderen, wordt het beschermd tegen deze schadelijke invloeden, waardoor de natuurlijke nerf, die vaak heel fraai is, van het hout behouden blijft.

6. Je krijgt met schuren een efficiënter verfgebruik, want een geschuurd oppervlak absorbeert minder verf dan een ruw oppervlak. En een efficiënter gebruik van je dure verf kan dus kostenbesparend zijn.

Kortom, die huisschilder praat kennelijk niet helemaal uit zijn nek. Hij heeft echt wel goede argumenten. Nou, dan zoeken we het schuurapparaat maar op en gaan aan de gang. Het is niet anders. 
 
 




Het verleden is gemakkelijker te voorspellen dan de toekomst

Iedereen wordt in zijn of haar leven geconfronteerd met het feit dat we zouden willen weten hoe dingen in de toekomst zullen gaan. Het maakt het plannen van ingewikkelde zaken nu eenmaal een stuk eenvoudiger. Maar we worden dan onvermijdelijk geconfronteerd met een harde realiteit, namelijk dat we weinig weten over de toekomst. Voorspellen kunnen we niets. We weten alleen dat onze veronderstellingen waarop we onze beslissingen voor de toekomst baseren, waarschijnlijk niet uit zullen komen en regelmatig aangepast zullen moeten worden aan de realiteit. Juist die dingen die we eigenlijk moeten weten om ons leven zo goed mogelijk op de kaart te zetten, zijn die dingen die we niet weten. 

We worden geconfronteerd met de rare situatie dat we pas achteraf kunnen weten wat we eigenlijk vooraf hadden willen weten. Een gevaar is dan, dat mensen met die kennis allerlei besluiten en beslissingen uit het verleden ter discussie gaan stellen. En dat doen we dan met de kennis van nu. Dat we die kennis destijds helemaal niet hadden en vaak niet eens konden hebben, is iets dat we gemakshalve maar eventjes vergeten. 

Eigenlijk kunnen we maar twee dingen doen. Het eerste is het aanvaarden dat de toekomst onzeker is. We mogen geen besluiten nemen op bases van situaties die we wel verwachten, maar die beslist niet vast staan. Om maar eens iets naars te noemen: Wie weet of we er tegen die tijd nog wel zijn? En dat geeft ons het tweede punt. We moeten onszelf constant aanpassen en bijsturen op basis van de realiteit. Zodra we ontdekken dat zaken die we aangenomen hebben niet meer kloppen, zullen we bij moeten gaan sturen. Dat zou je bijna een constant proces mogen noemen. 

Natuurlijk is het goed om doelen in je leven te hebben en te streven naar het behalen van die doelen. Maar besef op hetzelfde moment, dat je de weg naar dat doel nog heel vaak aan zult moeten passen. Wees je daarvan bewust en accepteer dat feit. Dat alleen al maakt het een stuk eenvoudiger om met de onzekerheden van de toekomst om te gaan. Zie de toekomst als een soort van spannende reis die je uiteindelijk ergens moet gaan brengen en die de persoon die je nu bent nog steeds zal vormen en veranderen. En dan kun je onzekerheid omzetten in nieuwsgierigheid en plezier. 


Herinner je je deze nog?

Mensen die met een dilemma zitten willen nog wel eens iets uitroepen als "Wat is wijsheid?" Dat is een hele goede vraag, waar we in Jetje's dag op 5 November 2021 de Dag van de Wijsheid, dan ook op in zijn gegaan en op

https://jetjesdag.blogspot.com/2021/11/5-november-2021-dag-van-de-wijsheid.html

is het resultaat nog te bekijken. Inclusief mijn foto's van de aanpak waar ik mijn 65-jaar oude rug in conditie pleeg te houden.

Gaat eigenlijk nog best vrij gemakkelijk




Breda

Een plaats waar ik heel veel op de A16 langs gescheurd ben met mijn autootje, maar nooit echt was geweest, is Breda. Afgelopen zaterdag heb ik daar verandering in gebracht en ik moet zeggen dat ik daar niet ontevreden over was. Er is best het een en ander te zien én wat voor vrouwen natuurlijk heel belangrijk is, er zijn voldoende kleding- en schoenenzaken. Kortom, het was een leuk bezoek en ik raad Breda dan ook zeker aan als je eens een dagje naar een stad toe wilt.










Morgen in Jetje's dag
Morgen een fashionshoot in een beeldentuin. Die was al gepland voor afgelopen maandag maar kon twee dagen wachten 😀😀

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

  • [JETJE IS UITGEFEEST] - [JETJE IS UITGEFEEST] Goedemorgen vrienden, Nou, dat was het dan weer voor een jaar. Een vrij nat feestje, althans in deze hoek van het land. De vrij...

Populaire posts