Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

7 maart 2024. Jetje neemt de tram

 

7 maart 2024. Jetje neemt de tram

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal  

Zo af en toe maak ik ook nog foto's voor mijn Paradijsvogel project. Meestal ben ik dan uitbundig gekleed en doe het op een leuke, creatieve locatie. Vandaag is dat de museumspoorlijn in Amstelveen. Die is toch even buiten gebruik omdat het viaduct over de A9 tijdelijk foetsie is. Verder gaan we het nog even hebben over briljante ideeën die zomaar in het niets verdwijnen. Om over het eten van witte chocolade maar te zwijgen. Een uiteenlopende dag dus weer, die eindigt in het altijd weer spectaculaire maar wel fotogenieke Stompwijk. 

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Fotograferen op de museumspoorlijn bij Amstelveen;


 2. Een goed idee is verdwenen voor je het weet;

  3. Het altijd pittoreske Stompwijk in de polder bij Leidschendam.


Een paradijsvogel neemt de museumtramlijn


Vandaag eens een serie foto's, gemaakt voor het Paradijsvogelproject, in Amstelveen bij de museumtramlijn. De lijn is momenteel niet volledig in gebruik omdat het viaduct over de A9 gesloopt is in verband met de ondertunneling van de snelweg bij Amstelveen. Dat maakt dat je er op dit moment lekker rustig kunt fotograferen. Altijd handig. 


Niet dat deze lijn anders zo druk is. Het is tenslotte een museumbaan. De museumtramlijn rijdt op een gedeelte van circa 7 km van de oorspronkelijk 120 km lange, voormalige Haarlemmermeerspoorlijn. De Hollandsche Electrische Spoorweg Maatschappij, opgericht op 6 mei 1898, exploiteerde verbindingen naar Nieuwersluis, Aalsmeer, Alphen aan den Rijn, Haarlem en Leiden. Het eerste gedeelte werd op 2 augustus 1912 geopend, tussen Haarlem en Aalsmeer en van Hoofddorp naar Leiden station Herensingel. 


De stoomtreinen vanaf het station Willemspark naar Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer gaan op 1 mei 1915 rijden. De vier kopstations Haarlemmermeerstation, station Leiden Herensingel (gesloopt), Aalsmeer en Ter Aar zijn statige gebouwen in de typische spoorwegstijl en ze zijn overal in het gebied nog te vinden, als je er oog voor hebt. De stationsgebouwen hebben allemaal een andere bestemming gevonden. Alleen die in Leiden is gesloopt. Een stukje rail en een stootblok bij de Zijlpoort is het enige dat herinnert aan een stukje historie.


De spoorlijnen zijn nooit geëlektrificeerd. Pas met de komst van de museumtramlijn is er  een bovenleiding aangebracht. De stations en haltes waren destijds te ver van de bewoonde gebieden. Daarnaast was de bus in opkomst, waardoor al in 1936 het verval van de spoorlijnen intrad. Het volledige net houdt zelfs geen achttien jaar stand. De laatste personentrein van het Haarlemmermeerstation via Amstelveen, Uithoorn, Mijdrecht en Vinkeveen naar Utrecht rijdt op 2 september 1950. 


Het goederenvervoer (vooral kolen) gaat nog enkele jaren door tot begin jaren '80, waarna het lijntje van Breukelen naar Uithoorn ook stopt en de karakteristieke spoorwegovergang in de A2 wordt opgeheven. 
 
 


En wég is je idee

Je kent ze wel. De beruchte wetten van Murphy. Optimistische uitspraken als "Alles wat fout kan gaan zal een keer mis gaan." Het zijn geen wetten in juridische zin, maar het zijn wel uitspraken die bij veel mensen een vorm van herkenning op zullen roepen. De meeste wetten hebben we allemaal wel een keertje ervaren. 

En zo heeft ook de wereld van de creatieve vakken haar eigen wetmatigheden. 


De eerste wet van de creativiteit is bijvoorbeeld dat de beste ideeën komen op momenten dat je geen tijd, gelegenheid of mogelijkheid hebt om ze op te schrijven. Klinkt dat bekend? Vast wel.

Ons brein is een creatieve geweldenaar die ons aan de meest innovatieve en vreemde invallen kan helpen. Als het dat wil doen tenminste, want ons brein kan hopeloos eigenwijs zijn en beslist weigeren om mee te werken. Alle invallen worden lekker achtergehouden en komen niet naar voren. Het blijft angstwekkend stil in ons hoofd.

De natuurlijke reactie als iets niet direct lukt is om het harder en fanatieker te gaan proberen. Je kunt er zeker van zijn dat het dan helemaal niet meer lukt. Het brein zet als het ware de hakken in de grond en er komt helemaal niets meer uit. Herkenbaar? Vast wel!


Op een gegeven moment besluiten we dan bijna ten einde raad om maar iets heel anders te gaan doen. We gaan bijvoorbeeld een stuk rijden met de auto. En als we dan vier banen breed op de snelweg rijden schiet plotseling het gouden idee naar boven. Zie je wel dat ons brein het nog wel kan! Maar noteren van het idee lukt niet. We proberen wanhopig om het idee vast te houden. Dan maakt er iemand vóór ons een rare beweging met de auto die volledig onze aandacht vraagt om er niet op te knallen. We lossen eerst dat urgente probleem op en ontdekken dat onze gouden inval weg is. Volkomen weg. Helemaal vertrokken alsof het mooie idee er nooit geweest is. Zonder ook maar een spoortje achter te laten.

En ons brein heeft op dat punt nog een nare eigenschap. Als een idee door ons afgewezen is, bijvoorbeeld om een auto ongeluk te voorkomen, dan zal het ook niet snel meer terugkeren.

Kortom, denk als creatief persoon goed na over hulpmiddelen die het onder zoveel mogelijk omstandigheden mogelijk maken om iets te noteren of vast te leggen. Een paar trefwoorden kunnen al genoeg zijn om het idee later onder gemakkelijker omstandigheden even definitiever uit te werken. Een parkeerplaats of een tankstation zijn nooit echt ver weg.

Behalve een boekje kan een startklare dictafoon handig zijn. In veel telefoons zit er ook wel eentje, maar telefoons zijn verboden in de auto. Daar moeten we voorzichtig mee zijn, want het kan een dure grap worden. Maar het toeroepen van een dictafoon mag nog wel. Misschien een nuttige investering van een paar tientjes? Voor het echte gouden idee kan het nooit te duur zijn. 





Herinner je je deze nog?

We gaan terug naar 22 september 2021. Toen was het witte chocolade dag. En dat kwam goed, uit want ik ben gek op witte chocolade. Dus maar het nodige ingekocht en er een soort vergelijkende warentest van gemaakt. Maar ja, voor een goede test moet je het dan wel allemaal uitproberen. Dat was een leuke en lekkere middag. Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2021/07/22 september 2021.html

 




Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.

De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland: (nieuwe data)


Zondag 7 april 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 12 mei 2024   van 13:30 tot 16:00
        ongeklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 2 juni 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen









Stompwijk

Ergens in de driehoek Leiden, Leidschendam en Zoetermeer vinden we het dorpje Stompwijk. Het is vooral bekend van de molengang die vanaf de drukke A4 snelweg goed te zien is. Het is een typisch polderdorp, dat vooral uit agrarische bedrijven en een kleine nieuwbouwwijk bestaat. Maar die polder is wel mooi, zeker als er slecht weer dreigt. 








Morgen in Jetje's dag
Morgen zoeken we het weer eens in de fashion. Wat dacht je van geel in deze tijd van het jaar? 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts