Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

8 maart 2024. Geel, geler, geelst

 

8 maart 2024. Geel, geler, geelst

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze gele dag  

Als ik naar buiten kijk dan zie ik al volop gele narcissen bloeien. Nu woon ik wel in de bollenstreek en daar mag je dat soort kleurige ontwikkelingen verwachten. Het zal de komende weken waarschijnlijk wel weer druk worden. De Keukenhof verwacht een kleine anderhalf miljoen bezoekers uit de gehele wereld. Dat worden weer lange files op zonnige dagen. Veel gaan lopen maar. Dan heb je er de minste last van. Dit geel van de narcissen heeft mij inspiratie gegeven voor het gebruik van die kleur in de Jetje's dag van vandaag. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje in geel, dat zien we vaker;


 2. Ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan;

  3. Kunstenaarsdorp Ootmarsum.


Jetje draagt veel optimistisch geel


Ik draag nog wel eens geel. Als je even in Jetje's dag bladert, kom je mij nog wel eens in het geel tegen. Misschien omdat de kleur vol energie bij mijn karakter past? Het zou zomaar kunnen. Ik draag inderdaad nog wel eens geel en met plezier. Het contrasteert ook lekker met mijn donkere uiterlijk. 


De kleur van licht, zon en energie

Geel is de kleur die misschien wel het diepste geworteld is in de menselijke ervaring en cultuur. Geel wordt in één adem genoemd met licht, met de zon. En daardoor met energie. Geel inspireert. En geel roept een hele serie aan emoties op. Geel is de kleur van het voorjaar. Van de narcissen die overal alweer overdadig staan te bloeien. 


Geel is een kleur van optimisme en vreugde

Geel wordt vanuit die energie gevende kant vaak in één adem genoemd met optimisme, met vreugde en geluk. De kleur geel roept bij veel mensen beelden op van zonnige dagen, bloeiende bloemen, fluitende vogels en vooral van lachende gezichten. De kleur geel heeft de kracht om onze stemming te verbeteren. Je mag zeggen dat geel een gevoel van vrolijkheid weet te verspreiden. Zelfs in de somberste tijden. Denk maar aan de uitdrukking "Het zonnetje in huis halen." Een zegswijze die verwijst naar het brengen van positiviteit in een sombere ruimte. En dat wordt vaak geassocieerd met het aanbrengen van gele accenten. Bijvoorbeeld door gele bloemen en planten in huis te halen.


Geel geeft creativiteit en zorgt voor inspiratie

Geel is ook een kleur die creativiteit en inspiratie kan stimuleren. Het is geen toeval dat kunstenaars vaak gebruik maken van deze kleur in hun werken om levendigheid en energie over te brengen. Van Vincent van Gogh's zonnebloemen tot de stralende neonkleuren in de abstracte kunst. Het gebruik van geel kan een krachtig middel zijn om gevoelens van vitaliteit en creativiteit uit te drukken.


Geel in andere culturen

In Oosterse culturen staat geel vaak voor royalty en imperialisme. In het oude China was het bijvoorbeeld de keizerlijke kleur en was het voorbehouden aan de keizer en zijn familie. In India symboliseert geel vaak heiligheid en spiritualiteit, met gele bloemblaadjes die worden gebruikt bij religieuze ceremonies.

Geel in de natuur en psychologie

Psychologen hebben ook studies uitgevoerd naar de impact van kleur op menselijke emoties en gedrag. Geel wordt vaak geassocieerd met activiteit en alertheid. De kleur kan de aandacht trekken en stimulerend werken. Dat verklaart waarom veel tijdelijke verkeersborden en waarschuwingsborden deze kleur gebruiken om belangrijke informatie extra te benadrukken.

In de natuur is geel een veel voorkomende kleur die wordt geassocieerd met bloeiende planten, rijpend fruit en zelfs bepaalde soorten giftige dieren die heldere waarschuwingskleuren vertonen. Denk aan wespen die met hun kleur vogels af proberen te schrikken.

Geel in de mode en ontwerp

In de mode- en ontwerpwereld wordt geel vaak gebruikt om een statement te maken. Of het nu gaat om een felgele jurk die de aandacht trekt op de rode loper of een subtiele gele accentmuur in een modern interieur, deze kleur heeft de kracht om zaken tot leven te brengen en er een gevoel van dynamiek aan toe te voegen.

Geel is dus veel meer dan alleen maar een kleur. Het gebruik van geel is een krachtig middel om emoties uit te drukken, om creativiteit te stimuleren en symbolische betekenissen over te brengen. Van de stralende zon tot de warmte van vriendschap. Geel is de kleur die ons eraan herinnert om te genieten van het leven. De kleur die ons aanmoedigt om te streven naar vreugde en optimisme. En dat  zelfs in de donkerste dagen. 

Laten we om al die redenen de schoonheid van geel waarderen en ons er lekker in kleden. Aan mij zal het niet liggen.

 



Dat kan ik toch echt niet

Veel mensen hebben moeite met het benutten van de eigen mogelijkheden. Soms is men zich niet eens van die mogelijkheden bewust. En dat is ook niet zo gek. Of je talent voor iets hebt is iets waar je vaak pas achter komt, als je het toch probeert. Dat vraagt een zeker geloof in eigen kunnen om toch de stap te zetten. En dan ben je vaak nog niet alleen degene die je zelfvertrouwen aan probeert te tasten. Als je het zelf niet doet, is het vaak de omgeving wel, die het voor je gaat proberen met opmerkingen als "Is dat wel iets voor jou?" "Wat als het mis gaat?" Dat soort opmerkingen die lekker vreten aan het besluit dat je misschien net met zoveel moeite genomen hebt.

Zeker in Nederland hebben we het niet zo op mensen die extra hun best doen om ergens te komen. Er is een uitspraak: "Je kunt beter te hoog grijpen en het niet redden dan de lat te laag te leggen en die wél te grijpen." Maar die uitspraak is beslist niet van een Nederlander afkomstig.

We lijken in dit land wel steeds meer de tendens te hebben om alle problemen bij de overheid neer te leggen en eigen verantwoordelijkheid zo ver mogelijk van ons af te schuiven. Iemand die de lat hoog wil leggen, wordt meestal direct geconfronteerd met een zee aan Europese regelgeving, Nederlandse regelgeving, provinciale regelgeving, regels van de waterschappen, regelgeving van toezichthouders, brancheorganisaties, lokale overheden en nog wel enkele organisaties die we nu even over het hoofd zien. Verdien je leuk zelf je geld? Dan staan die organisaties vaak ook nog klaar om daar een leuk bedrag van over te nemen in de vorm van belastingen en heffingen. Zonder je er zelfs maar voor te bedanken.

Veel mensen worden ontmoedigd om nog iets op te pakken of een stapje meer te gaan doen met hun huidige bezigheden. En dan is de neiging om de lat niet hoog maar op een net nog acceptabel minimum te leggen, wel erg groot aan het worden. En dat gaan voor wat net acceptabel is, gebeurt dan ook veel. Elk probleem dat op doet pakt men niet meer zelf op om op te lossen, maar mensen kijken voor de oplossing naar Den Haag. Of naar de eigen gemeente. De overheid moet het maar oplossen. De overheid moet het maar doen. Zo eenvoudig is het voor grote groepen. En zelf gelooft men het wel.

Ooit had de toenmalige Minister-president Balkenende het over het gebrek aan VOC mentaliteit in Nederland. Daarmee schoot hij natuurlijk wel heel erg door, maar een kern van waarheid zat er wel in. Het ooit nogal moorddadige karakter van de VOC hoeft natuurlijk beslist niet terug te komen, maar van de neiging om altijd eens over die verre horizon te willen kijken zouden we in Nederland best wel weer iets terug mogen krijgen. 



Herinner je je deze nog?

Nee, een klamboe hebben we in Nederland niet veel nodig. Prikkende insecten zijn er natuurlijk wel, zoals iedereen weet die vlak bij stilstaand water woont. Maar veel verder dan een paar muggenbulten gaat het allemaal niet. Op 23 september 2021 hebben we al eens naar het gebruik van die klamboe gekeken. Het is best een ding met meerdere mogelijkheden. 

Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2021/07/23%20augustus%202021.htm







Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.

De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland: (nieuwe data)


Zondag 7 april 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 12 mei 2024   van 13:30 tot 16:00
        ongeklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 2 juni 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen









Ootmarsum

Ootmarsum staat bekend als een kunstenaarsdorp. En zeker een aantal jaren geleden was het één grote aaneenschakeling van galeries. De laatste jaren lijkt dat aantal wat minder te worden, maar dat is gevoelsmatig en niet cijfermatig onderbouwd. In elk geval is het een leuk dorp om rond te wandelen, niet alleen voor de mensen die in kunst geïnteresseerd zijn. 









Morgen in Jetje's dag
Maandag gaan we eens kijken in Hoofddorp, op het voormalige Floriadeterrein. Intussen wens ik iedereen een heel fijn weekend. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts