Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

6 maart 2024. Jetje in rood en paars

 

6 maart 2024. Jetje in rood en paars

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze rode en paarse dag

Ben je ze wel eens tegengekomen? Groepjes wat minder jonge dames gekleed in paars en met een rode hoed op? Dan ben je gestuit op een groep van de Red Hat Society, ook wel de "Redhatters" genoemd. Ik ben er nu een anderhalf jaar lid van en het is inderdaad heel leuk om er deel van uit te maken. En de kleding is ook uitermate geschikt voor fotowerk. Zoals vandaag bij kasteel Keukenhof. De club is bedoeld om samen van alles te organiseren. Maar soms is ook niets doen wel eens lekker. En het is heel goed voor een stukje creativiteit. Daar gaan we vandaag ook uitgebreid op in om straks in Leiden te eindigen.  

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje bezoekt de Keukenhof als Red Hatter;


 2. Ben je een beetje goed in niets doen?;

  3. Jetje wandelt wat rond in Leiden.


Red Hat Society
Red hatter bij het koetshuis in de Keukenhof

Jetje bij de Red Hat Ladies

Inmiddels ben ik rond de anderhalf jaar lid van de Red Hat Society ofwel de Red Hat Ladies. Ik ben er bij toeval bij terecht gekomen, omdat ik bij een fotosessie in Den Haag  (voor Prinsjesdag, zie toevallig bij de herinnering) een groep in rood en paars geklede dames tegenkwam. Het was mij niet duidelijk waar deze groep met een vrolijke uitstraling nu eigenlijk voor stond. En ik vergat het weer. Tot ik in Lisse bij de Keukenhof een vergelijkbare groep tegenkwam. Ik ben toen verder gaan zoeken en stuitte uiteindelijk op de Red Hat Ladies. 

Red Hat Society 2
Red hatter bij het koetshuis in de Keukenhof

Opvallen lukt meestal wel

Deze dames, gekleed in zo flamboyant mogelijke rode hoeden en paarse kleding, willen niet alleen kleur in het straatbeeld brengen, maar ook in elkaars levens en in dat van henzelf. De opvallende verschijning trekt overal de aandacht. Het aantal foto's dat van je als groep maar ook individueel gemaakt wordt, is niet te tellen. De Red Hat Ladies trekken overal aandacht en moeten vaak even een toelichting geven op wie ze zijn en waar ze voor staan. 

Red Hat Society 3
Red hatter bij het koetshuis in de Keukenhof

Het ontstaan van de Red Hat Ladies

De Red Hat Ladies zijn voortgekomen uit een gedicht genaamd "Warning" geschreven door de Britse dichteres Jenny Joseph. Het gedicht begint met de iconische regels: 

"When I am an old woman I shall wear purple
 With a red hat which doesn't go, 
and doesn't suit me."

Deze regels hebben vrouwen over de hele wereld geïnspireerd om zich te verenigen in een vrij ongeorganiseerd clubverband dat plezier, vriendschap en vrijheid omarmt. De Red Hat Ladies gemeenschap is bedoeld voor dames boven de 60. Wel kun je vanaf je 50e aspirant-lid worden.

Red Hat Society 4
Het was winderig voor kasteel Keukenhof

In 1998 richtte Sue Ellen Cooper, een vrouw uit Californië, de eerste Red Hat Society-groep op na het lezen van Joseph's gedicht. Haar vrienden vonden het idee zo leuk dat al snel meer vrouwen zich aansloten. Het concept verspreidde zich als een lopend vuurtje, en vandaag de dag zijn er duizenden Red Hat-groepen, zogenaamde "chapters"  over de hele wereld.

De rode hoed en de paarse kleding zijn meer dan alleen een soort uniform; ze symboliseren de vrijheid om jezelf te zijn en het leven te omarmen met enthousiasme. De Red Hat Ladies weigeren zich te laten beperken door stereotypen over ouder worden. In plaats daarvan vieren ze hun leeftijd. Ze laten zien dat het nooit te laat is om plezier te hebben.

Red Hat Society 5
Het was winderig voor kasteel Keukenhof

Activiteiten en evenementen

Het leven van een Red Hat Lady zit vol met activiteiten en evenementen die variëren van eenvoudige bijeenkomsten tot uitgebreide uitstapjes. Ze organiseren lunches, thee-avonden, modeshows, culturele uitstapjes, workshops en nog veel meer.  

Red Hat Society 6
Het was winderig voor kasteel Keukenhof

Een van de hoogtepunten van het jaar is de "Red Hat Society Day" in april, waarbij Red Hat-groepen over de hele wereld samenkomen om hun Red Hat beweging te vieren.  

Red Hat Society 7
Bij de "Hofboerderij" in de Keukenhof

Het belang van vriendschap

Voor de Red Hat Ladies draait alles om vriendschap. Veel van deze vrouwen zijn met pensioen gegaan, hebben hun kinderen opgevoed en zijn nu op zoek naar nieuwe manieren om onderling verbonden te blijven en samen plezier te hebben. De Red Hat-groepen bieden een ondersteunend netwerk waarin vrouwen elkaar kunnen aanmoedigen, inspireren en steunen.

Red Hat Society 8
Bij de "Hofboerderij" in de Keukenhof

Vriendschap binnen de Red Hat-gemeenschap gaat verder dan alleen gezelligheid. Het is een bron van kracht en veerkracht die vrouwen helpt om de uitdagingen van het ouder worden met gratie en vooral veel humor te doorstaan. Door samen te komen en ervaringen te delen, zorgen de Red Hat Ladies voor blijvende banden die een leven lang meegaan.

Red hat society op de foto. hoort erbij
Dit ben ik als dame van de Red hat society op de foto. Hoort erbij

Conclusie

De Red Hat Ladies zijn meer dan alleen een sociale club; ze zijn een symbool van kracht en levensvreugde voor vrouwen van boven de vijftig. Door de rode hoed en paarse kleding te dragen, laten deze vrouwen zien dat ze trots zijn op wie ze zijn en dat ze het leven met open armen omarmen.

Of het nu gaat om het vieren van vriendschap, het genieten van nieuwe ervaringen of gewoon plezier hebben, de Red Hat Ladies zijn een inspiratie om het leven te leven met een beetje meer kleur en veel meer lachen. Dus, als je ooit een groep vrolijke vrouwen ziet die de stad rood en paars schilderen, weet dan dat je getuige bent van de stralende kracht van de Red Hat Ladies.
 
 


Ben je goed in niets doen?

Kun je een beetje niets doen? Is dat een gekke vraag? Een beetje wel, inderdaad. Maar toch heeft het merendeel van de mensheid er grote moeite mee. Stel je gaat met de trein. Je hoeft alleen maar te zitten en je kunt een beetje naar buiten kijken. Verder is het niet nodig om iets te doen. De machinist van de trein weet de weg. En je komt vanzelf waar je zijn wilt. Geweldig toch? Of toch niet? Want iedereen in die trein is wel met iets bezig. 

Een boek lezen, krantje bekijken, op een laptop werken en natuurlijk wat de meeste mensen in de moderne tijd doen, namelijk kijken naar de smartphone. Je wilt tenslotte wel weten wat er allemaal voor boeiends gebeurt in de rest van de wereld, nietwaar? Want tja, gewoon naar het voorbijsnellende landschap kijken, dat doe je toch niet? Zonde van je tijd, die je nuttig kunt besteden.

Ik loop regelmatig langs een kanaal met een zogenaamd jaagpad er naast. Daar liep vroeger het trekpaard voor de trekschuit. In zekere zin de voorloper van die trein, maar wel een stuk trager. En geen wifi. Dus hoe bracht men aan boord van die trekschuit de tijd door? Ik ken er geen beschrijving van, maar veel activiteit kan het nooit geweest zijn. 

Ergens tussen die trekschuit en de moderne intercitydubbeldekkers is er iets veranderd. Tijd kon je niet meer gewoon uitzitten. Of er zelfs van genieten. Nee, het moest besteed. Zomaar een beetje niksen, dat kan niet meer. Uitgesloten. Druk hebben is zelfs een soort van statussymbool geworden. Vraag maar eens aan iemand hoe het gaat en alle kans dat je dan hoort dat de aangesproken persoon het "druk heeft." Soms zelfs "lekker druk," bij een echte genieter van deze stijl van leven. Druk zijn maakt je belangrijk. Druk zijn zorgt voor respect bij anderen. En voor jezelf voelt het lekker als er zo bewonderend naar je gekeken wordt, nietwaar? Inderdaad, niksen is moeilijk en vaak zelfs confronterend.

Want als je zomaar een beetje voor je uit zit te lummelen dwaalt je geest overal naar toe. En dat kan soms een beangstigende gedachte zijn. Voor je het weet merk je gevoelens van angst, onrust of verdriet bij jezelf. Je doet niets! Maar zou dat eigenlijk niet moeten? Je hoort eigenlijk nooit iemand die vrolijk van niets doen wordt. Bijvoorbeeld als we niet slapen kunnen en ook maar wat liggen te piekeren. Pieker je wel eens over positieve dingen? Niet vaak, nietwaar? 

En al dat negatieve gedenk? Dat willen we helemaal niet. Dus als we even niet actief zijn of kunnen zijn, pakken we snel die meestal wel aanwezige telefoon erbij. Er zal maar iets superbelangrijks binnengekomen zijn. Dus even het piepje checken of het belangrijk is. Dat is het bijna nooit, maar je weet het ook niet zeker, nietwaar? Niet doen dus, niksen. Het is een beetje eng. Of zouden er ook nog voordelen aan zitten?

Nou, dat blijkt dus inderdaad zo te zijn. Niks doen is goed voor wat zelfreflectie. Zeg maar: "Om over het leven na te denken." En niets om handen hebben kan ontzettend bevorderlijk zijn voor onze  creativiteit. Vraag maar aan iemand met een creatief beroep, bijvoorbeeld een schrijver of een kunstschilder,  wanneer hij of zij de beste invallen heeft. Dat is echt niet op kantoor tijdens een "brainstormsessie."  Dat is eerder onder de douche. Of bij het uitlaten van de hond. Lopend achter de grasmaaier. Noem maar iets wat niet veel denkwerk vraagt. Ons brein bedenkt vooral creatieve dingen als het eventjes rust heeft. En rust heeft je brein dus vooral tijdens dat beruchte niksen. 

Kortom, doe ook gewoon eens even niets. 



Herinner je je deze nog?

Ik vind het altijd wel curieus, al die mensen die op de derde dinsdag van september naar de Koning gaan staan zwaaien. Zou ik dat gevoel ook kunnen krijgen?  En dus ben ik op 21 september 2021 naar de voorbereiding van Prinsjesdag gaan kijken. Op 

https://jetjesdag.blogspot.com/2021/09/21-september-2021-prinsjesdag.html 

kan iedereen zien hoe ik mij aan het voorbereiden was, maar helaas was de Koning even wat Koninklijke dingen aan het doen, dus die liet zich niet zien. Jammer. Nu weet ik nog niet hoe dat voelt. 

 


Oh, oh wat voel ik mij blij! Hier voor paleis "Noordeinde"





Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.

De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland: (nieuwe data)


Zondag 7 april 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 12 mei 2024   van 13:30 tot 16:00
        ongeklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 2 juni 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen









Leiden

Leiden is een stad met een roemrijk verleden. Dat begon al in de Romeinse tijd toen er een fortificatie was. De vele opgravingen hebben uiteindelijk de legerplaats Matillo boven de grond gebracht en die is voor een groot deel gerestaureerd. Na die Romeinen is er nog een veldslag met de Spanjaarden geweest die nog steeds op drie oktober wordt herdacht. Iemand heeft er ooit nog een schip met buskruit laten ontploffen waar de stad nog een park aan overgehouden heeft. 

In de Tweede Wereldoorlog waren de stations in Leiden de plek waar de V1 wapens van Duitsland werden overgeladen. Ze werden van daar naar de lanceerplaatsen gebracht om in de regio richting Londen afgeschoten te worden. Dat gebeurde ondermeer vanuit de Keukenhof en de Wassenaarse dierentuin. Dat trok de aandacht van de geallieerden en Leiden heeft vele zware bombardementen te verduren gehad. Met name het stationsgebied heeft veel schade opgelopen. 

Alles is herbouwd in de jaren vijftig en zestig en is inmiddels weer gesloopt om weer eens volledig opnieuw opgebouwd te worden. Leiden is nog altijd een stad waar het goed wandelen en winkelen is, hoewel een deel van de binnenstad wel veel grandeur heeft ingeleverd in de laatste jaren. Ach, "moderne tijd," zeggen we tegenwoordig, nietwaar? 


Onduidelijk gebouwtje tussen Oegstgeest en Leiden

Bruine vloot in het Galgenwater

Bruine vloot in het Galgenwater

Wachttoren op legerplaats Matillo

Kunstwerk op legerplaats Matillo



Morgen in Jetje's dag
Morgen gaan we naar Amstelveen. Met de tram. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts