Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

1 maart 2024. Jetje's skipak kan wel uit

 

1 maart 2024. Jetje's skipak kan wel uit 

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal in deze nieuwe maand

Sneeuw. Wat is dat ook al weer? Op plaatjes is het iets wittigs, dat overal op blijft liggen. Maar het moet al jaren geleden zijn dat ik het uit mijn huiskamerraam kon zien liggen. Zeker als je zoals ik betrekkelijk dicht aan zee woont, komt vrijwel alle neerslag in de vorm van regen naar omlaag. Wil het aan de kust echt gaan sneeuwen, dan is daar een lange periode van forse kou voor nodig en dat hebben we al jaren niet meer gezien. Ook dit jaar is er geen vlok gevallen. Volgens de krant valt er nog wel eens iets in het oosten van Nederland. Maar hier niet. Hetzelfde geldt voor vorst. Ik kijk uit op een kanaal. In de 18 jaar dat ik hier woon is het drie keer dichtgevroren geweest, waarbij je je op het ijs kon wagen. Dat totaal onbegaanbaar was om te schaatsen, omdat de scheepvaart zo lang mogelijk bleef varen, geholpen door een ijsbreker. En dan was het hele kanaal één grote verzameling aan elkaar vast gevroren schots en scheef liggende ijsbrokken.

Overigens, als je zoals ik vrij veel moet reizen voor je werk is dat uitblijven van die sneeuw niet echt erg. Treinen en bussen vallen altijd al heel snel uit en dan moet je maar zien dat je er komt. En dat betekent dan weer langdurig in de file staan. Doe mij eigenlijk gewoon het voorjaar maar. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jet doet afstand van haar skipak;


 2. Is er een remedie voor een laag gevoel van eigenwaarde?;

  3. Mobiele communicatie is niet meer weg te denken.


Wintersport was altijd best gezellig


Vroeger mocht ik nog wel eens graag naar de wintersport gaan. Natuurlijk om te skiën, maar ook gewoon vanwege de gehele sfeer er om heen zoals de aprèsski. Die is toch op een bepaalde manier uniek. Ik ben trouwens altijd in Oostenrijk geweest. 


Wintersport is en blijft nog steeds een populaire activiteit maar het weer is minder betrouwbaar geworden. Voor wintersport heb je nu eenmaal sneeuw nodig. En die laat het afweten. Of kortstondig een dikke laag die dan snel weer verdwenen is. Maar hetzelfde zien we in het eigen land. Schaatsen is er ook nauwelijks meer bij. Hooguit een paar dagen op de ijsbaan, maar schaatsen op vaarten en plassen kun je vergeten. Maar goed, wie weet wat er allemaal in de toekomst nog gaat gebeuren. Er zijn heel wat wetenschappers die beweren dat we aan de vooravond van een nieuwe ijstijd staan. 


De plezierige kanten van wintersport zijn talrijk. Allereerst is er het plezier van het glijden over verse poedersneeuw of het scherpe geluid van je ski's die door  pistes snijden. Het gevoel van vrijheid en snelheid dat je ervaart terwijl je de berg afdaalt, kan heel bijzonder zijn. Voor veel mensen is wintersport een prima kans om een paar weken te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en zich onder te dompelen in een adembenemend landschap. Want mooi zijn de ondergesneeuwde bergen wel. Dat is zeker. 


Daarnaast is wintersport ook een sociale aangelegenheid. Het delen van deze ervaringen met vrienden, familie en mede-skiërs kan enorm verbindend zijn. Samen op een terras hoog in de bergen genieten van de frisse berglucht onder het genot van een borrel, jägerthee of glühwein, het uitproberen van nieuwe technieken en het vieren van kleine overwinningen op de piste zorgen voor kostbare herinneringen die een leven lang meegaan.


Bovendien biedt wintersport tal van gezondheidsvoordelen. Het is een uitstekende manier om in vorm te blijven, omdat het verschillende spiergroepen traint, vooral de benen en het behouden van je evenwicht. Bovendien kan de rust van het berglandschap bijdragen aan stressvermindering en je algemeen welzijn.


Aan de andere kant zijn er ook minder plezierige kanten van wintersport. Ten eerste kunnen de weersomstandigheden onvoorspelbaar en soms ronduit ongunstig zijn. Harde wind, sneeuwstormen en extreme kou kunnen de ervaring aanzienlijk bemoeilijken, zo niet ronduit gevaarlijk maken. Het is essentieel om voorbereid te zijn op deze omstandigheden en de juiste uitrusting te dragen om jezelf te beschermen.  Dat geldt ook voor de reis er naar toe. Ook die reis kan verraderlijk zijn en het is beslist nodig om je ook daar goed voor te bereiden. 

Daarnaast kan wintersport ook fysiek veeleisend zijn. En dat geldt vooral voor beginners. Het leren beheersen van ski's of een snowboard zal beslist gepaard gaan met het nodige vallen en opstaan, in de meest letterlijke zin. Dit kan leiden tot blauwe plekken, verstuikingen en soms zelfs meer ernstige blessures. Het is belangrijk om geduldig te zijn en realistische verwachtingen te hebben tijdens het leerproces. Zelfoverschatting en niet onder willen doen voor een ander kan velen in grote problemen brengen. 

Tot slot kan wintersport ook een kostbare aangelegenheid zijn. Naast de pittige kosten van uitrusting, liftkaartjes en accommodatie, kunnen ook de reiskosten naar populaire skigebieden aanzienlijk zijn.  

Nagekomen aanvulling


Een gedicht van Mari Kapteijns. Heel toepasselijk met een licht nostalgisch karakter.

Winter

Elke winter sneeuw
Elke winter schaatsen
Op elke plas en ven
Op elke ondergelopen weide

Maar dat was vorige eeuw
Toen de temperatuur lager was
En we niet beter wisten
Dan dat het altijd zo zou zijn

Mari Kapteijns
 


Eigenwaarde verbeteren. Hoe doen we dat? 

Een beetje positief over jezelf en de rest van de wereld denken kan helpen bij het realiseren van doelen, zoals we in eerdere artikelen hebben gezien. Een positieve instelling helpt zeker om je weer een goed gevoel van eigenwaarde te geven. Maar positief denken leent zich minder als een techniek om mentale problemen, opgelopen in het verleden, op te lossen. 

Leg een fundament

Het werkt misschien wel kortstondig, maar er is maar weinig voor nodig om die negatieve gevoelens weer naar boven te laten komen. Positief denken is wel een goede eerste stap, maar er is daarna nog de aanvulling nodig om een beschadigd gevoel van eigenwaarde te herstellen. Heel belangrijk is, dat je zelf in gaat zien dat je aanpak inderdaad werkt. Pas dan ontstaat er een goede voedingsbodem om je mentale problemen, die samenhangen met een tekort aan eigenwaarde, met succes aan te pakken. Positief denken is dus niet de beste aanpak om mee te beginnen. Geef jezelf eerst de kans om het rustig te proberen en er ervaring mee op te doen. En dan zijn er nog wel een aantal punten die je verder kunnen helpen:

Geef jezelf het nodige krediet

Heel belangrijk is dat je trots bent op jezelf en op alles, letterlijk alles, wat goed gaat en wat je goed aanpakt. Daarmee leg je een soort van voedingsbodem voor verder positief denken en het aanpakken van een onnodig laag zelfbeeld. Analyseer jezelf goed. En leg daarbij steeds de nadruk op je sterke kanten. Op je kennis, je ervaring en de goede kanten van je persoonlijkheid. En zeker als je nieuwe dingen probeert, vooral buiten je comfortzone, moet je jezelf daar de het nodige krediet voor geven. Je hebt het tenslotte toch maar gedaan. Niet iedereen doet namelijk dat soort dingen. Velen accepteren het maar dat het leven "stom" is en dat er toch niets aan te doen valt. Daar hoor jij dan in elk geval niet bij. 

Wees dankbaar voor de goede dingen

We hebben de neiging om de negatieve zaken in ons leven naar voren te halen en de positieve zaken maar te laten voor wat ze zijn. Dat zou natuurlijk andersom moeten zijn. Vaak laten we dit ongemerkt gebeuren. Dus ga er actief op letten. Benadruk constant alles wat goed gaat. Wees dankbaar voor de positieve zaken, hoe klein ze misschien ook zijn. Noteer ze inwendig. Voeg ze toe aan je groeiende inwendige verzameling met positieve feiten. Hoe groter die verzameling wordt, hoe gemakkelijker positief denken over jezelf voor je wordt.

Omgaan met negatieve gedachten

Voel je je echt depressief, probeer dat dan niet met positief denken te verhelpen, maar ga eerst op zoek naar de oorzaak. Begin eerst om je negatieve gevoelens te accepteren. Ze zijn er gewoon. Kijk dan wat er aan de hand is en wat er "gerepareerd" moet worden. En maak daar een plan voor. Elk negatief aspect zul je daarbij waarschijnlijk afzonderlijk moeten bekijken. Zaken als affirmaties (het herhaaldelijk inprenten van bepaalde gedachten) kunnen daarbij helpen om de negatieve gedachten te vervangen door positieve.

Gebruik affirmaties

Affirmaties gebruik je om je brein als het ware opnieuw te programmeren. "Kan niet," roepen velen dan. Maar het is voldoende je brein van iets te overtuigen om het aan het werk te zetten. De rest van je lichaam volgt dan vanzelf wel. Kijk bijvoorbeeld eens naar het zogenaamde placebo-effect. Dat is het slikken van medicijnen die geen actieve bestanddelen hebben, maar die wel degelijk werken. Waarom ze dan toch werken? Omdat je brein ervan overtuigd is dat het werken kan en dat je de juiste medicijnen  krijgt. Dat is dus al voldoende om het brein te overtuigen. Er zijn gevallen bekend waarbij zieken er volledig mee genazen. Een beter zichtbaar en aantoonbaar bewijs van de mogelijkheid om hersenen te programmeren is er niet.  Dus twijfel je nog aan iets bij jezelf? Ga jezelf inprenten dat je het kunt. En blijf het herhalen, onder allerlei omstandigheden. Verdiep je eens in de wereld van de affirmaties. Het is bewezen dat het werkt. 

Je zult het meeste zelf moeten doen

Een laag zelfbeeld is naar en kan je langdurig voor je voeten lopen. Maar nodig is het niet. Het punt is dat er slechts één is, die je er echt mee kan helpen en dat ben je zelf. 

Je moet er zelf in gaan geloven dat het kan. 

En dan is alles te herstellen. 



Herinner je je deze nog?

Vandaag gaan we terug naar 16 september 2021. Dit was de dag van de digitale communicatie. Tegenwoordig gaat natuurlijk alles digitaal. Elke dag al. Dus een speciale dag lijkt eigenlijk wat overbodig. Maar Jetje's dag vindt vaak nog wel een insteek en die is te bekijken op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/07/16%20september%202021.html

Kijk nu eens wat ik gevangen heb
Kijk nu eens wat ik gevangen heb




Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.

De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland: (nieuwe data)


Zondag 7 april 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 12 mei 2024   van 13:30 tot 16:00
        ongeklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 2 juni 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen









Arnhem

Arnhem is een mooie stad, op de uitlopers van de Veluwe. Er is ook veel in de omgeving te zien, zoals het openluchtmuseum en het grote dierenpark. Maar ook de stad zelf biedt veel. In 1944 is Arnhem zwaar beschadigd door de veldslag die er geleverd is rond de Rijnbrug. Die er overigens nog steeds te vinden is. Maar ook al wordt een stad nog zo goed herbouwd, er verdwijnt ook een stuk geschiedenis, dat is onvermijdelijk. Maar Arnhem is nog steeds een stad waar je eigenlijk af en toe toch echt eens naar toe moet. 








Morgen in Jetje's dag
Maandag gaan we weer eens aan de fashion! En voor die tijd natuurlijk iedereen een heel prettig weekend toegewenst. Tot maandag. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts