27 maart 2024. Jetje gaat conceptueel
Jetje aan het woord
Goedemorgen allemaal. Daar ben ik weer.
Gisteren heb ik de eerste aanzet gegeven voor het paradijsvogelproject waarbij ik mij ook ga verdiepen in kunstrichtingen als conceptuele kunst en performance kunst. En beiden kennen de nodige vertakkingen, dus daar is nog wel iets mee te doen. Vandaag gaan we eerst maar eens kijken wat conceptuele kunst nu eigenlijk is en waarom het zo belangrijk is geweest voor de hedendaagse kunst en de manier waarop er over kunst wordt gedacht.
En als tegenwicht van alle theoretische beschouwingen ook maar weer eens een wat luchtiger fotoshoot. Gek doen als model is ook nog wel eens leuk.
Dan wens ik iedereen een fijne woensdag en maak nog even iets van de rest van de week.
Jullie Jetje
Samenvatting van vandaag
1. Een eerste verkenning van het begrip conceptuele kunst; | ||
2. Creativiteit als een legpuzzel; | ||
3. We kijken wat rond in het witte stadje Thorn. |
Alles draait om "Het Idee"
De stroming van de conceptuele kunst
Het product van conceptuele kunst
De invloed van conceptuele kunst
De oorsprong van conceptuele kunst
De Franse kunstenaar Marcel Duchamp
Het idee achter conceptuele kunst was er in feite al
Kenmerken van conceptuele Kunst
Alles draait bij conceptuele kunst om het concept c.q. het idee
Het minimalisme speelt bij conceptuele kunst een grote rol
De bestaande vorm is bij conceptuele kunst verdwenen
Conceptuele kunst leidt tot interactie met de toeschouwer
Conceptuele kunst heeft kritiek op de gangbare kunstwereld
De invloed van conceptuele kunst
Een verandering van denken
Conclusie
Verzamel materiaal voor de legpuzzel
In een eerder artikel hebben we al gezien dat creativiteit neerkomt op het combineren van een zo groot mogelijk aantal eerdere creatieve uitingen, tot iets nieuws. Want iets bedenken dat niet al ergens in één of andere vorm bestaat, is in feite onmogelijk.
Omdat ieder mens in zijn leven andere indrukken meekrijgt, is de manier van creatief denken bij iedereen anders. Het combineren van alle kleine beetjes creativiteit van anderen is een onbewust proces. Het laat zich heel slecht sturen. Daarom hebben we ook vaak te maken met de verzuchting van mensen dat ze geen goede invallen kunnen vinden. Er ontbreken nog te veel stukjes in de grote legpuzzel. En dus gaan we op zoek naar andere stukken van de legpuzzel.
En komen we terecht bij de vele technieken die in de loop der tijden zijn ontwikkeld om ons creatief denken te verbeteren. Die werken op zich vaak wel, maar doen in feiten niet meer dan het leggen van de ontbrekende stukjes in de legpuzzel. En ach, waar die stukjes dan vandaan komen is niet erg. Als er maar een mooie complete puzzel ontstaat.
Het zorgt er ook voor dat creativiteit slecht te leren is. Veel komt neer op kennis nemen van voorbeelden van anderen én zelf maar blijven uitproberen. Want met uitproberen leren we snel. We leren namelijk niet alleen wat goed is en hoe het wel moet, maar we zien ook hoe het niet moet. Ook van de pogingen die fout aflopen leert ons creatieve brein veel. Er komen steeds meer fragmenten beschikbaar waar nieuwe pogingen tot het oplossen van creatieve problemen mee gedaan kunnen worden.
Herinner je je deze nog?
In de herinnering van 18 oktober 2021 gaat Jetje weer eens met de trein. Mijn werk brengt nog wel eens wat treinreizen met zich mee. En dat is een lekker rustige manier van reizen. Met één belangrijke voorwaarde: De trein moet wel rijden. En dat is hier in de regio nogal eens een probleem. Schiphol is een bekend wespennest van problemen, er wonen hier in de regio veel mensen die het niet meer zien zitten en die als "aanrijding" de statistieken in gaan. Triest en de betrouwbaarheid van de trein wordt er ook niet beter van. Hier staat meer over mijn treinavonturen: https://jetjesdag.blogspot.com/2021/10/18-oktober-jetje-gaat-weer-eens-met-de.html
Er gaat niets boven reizen met de trein (Foto: Marcel van der Looij) |
Thorn
De A2 is een druk bereden snelweg van iedereen die vanuit de Randstad richting België en Duitsland gaat. Onderweg kom je dan het stadje Thorn tegen, dat als voornaamste kenmerk heeft dat het helemaal wit geschilderd is. Dat geeft een heel aparte, wat sprookjesachtige uitstraling.
Vandaag keken we naar de conceptuele kunst en morgen is de nauw gerelateerde performance kunst aan de beurt.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers.
Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt.
Wil je een bijdrage leveren?
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links.
Belangstelling of vragen?
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Chat kan gemakkelijk via Messenger
Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden
Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's
Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram
Een fotomodel hoort ook op modelmayhem
Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest
Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog
Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten