Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

5 maart 2024. Jetje plakt bij

 

5 maart 2024. Jetje plakt bij

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol los behang

Behangen. Iets dat je leuk vindt of iets dat je intens haat. Vaak heeft het wel iets te maken met de kwaliteit van het behang. Is dat behang van goede kwaliteit dan is het leuker om te doen, dan wanneer het gaat trekken, uitrekken en scheuren. Om maar eens een paar vervelende eigenschappen van slecht behang te noemen. Nou ja, je kunt het altijd nog bijwerken. 

Verder gaan we op zoek naar de delicate balans tussen te snel handelen en te lang wachten. Wanneer doe je het goed? Dat is heel lastig. 

En tot slot komen we even bij op de Strabrechtse heide met de mooie natuurfoto's van Mari Kapteijns. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje zit met los behang;


 2. Gaan we iets doen? Of wachten we af?;

  3. Leiden heeft een lange geschiedenis.


dat is verdroogd
Dat is verdroogd

Nee! Het behang laat los!

Behangen is echt zo'n klusje waarvan ik niet echt weet of het nu leuk is of niet. Behang kan inderdaad een prachtige toevoeging zijn aan elk huis. Het zorgt voor sfeer en vaak warmte, waardoor je kamer een heel ander uiterlijk kan krijgen. Maar voor velen kan het frustrerend zijn om te zien hoe het behang langs de randen en in de hoeken begint los te laten. Dat ziet er slordig uit. En het geeft een uitstraling alsof het nog niet klaar is. Alle redenen om iets aan loslatend behang te doen. Maar wat zijn eigenlijk de oorzaken van dit loslaten? Laten we eens een paar redenen waarom behang loslaat op een rijtje zetten.

lijm aan het behang én aan de muur
Lijm aan het behang én aan de muur

1. Onjuiste voorbereiding van het oppervlak 

Een van de meest voorkomende oorzaken van loslatend behang is toch een gebrekkige voorbereiding van het oppervlak, voordat het behang wordt aangebracht. Als het oppervlak niet grondig is gereinigd en voorbereid, kunnen vuil, stof, vet of andere verontreinigingen tussen het behang en de muur terechtkomen. Hierdoor wordt de hechting flink verzwakt. Dit kan leiden tot loslatend behang, vooral langs de randen en in de hoeken waar de spanning het grootst is.

even rustig dicht drukken
Even rustig dicht drukken

2. Slechte kwaliteit van het behang of lijm 

Het gebruik van goedkoop behang van lage kwaliteit of ongeschikte lijm kan ook bijdragen aan het loslaten ervan. Inferieur behang zal vaak dunner zijn en minder duurzame materialen bevatten, waardoor het minder goed bestand is tegen omgevingsfactoren. Vooral vochtigheid en temperatuurschommelingen zijn van belang. Dit kan resulteren in een verminderde hechting en loslatend behang.

zo, dat kan weer even mee
Zo, dat kan weer even mee

3. Omgevingsfactoren 

Omgevingsfactoren, zoals vochtigheid en temperatuurschommelingen, kunnen ook een rol spelen bij het loslaten van behang. In vochtige omstandigheden kan het behang uitzetten en gaan vervormen. Dat zal de hechting gaan verminderen. Temperatuurschommelingen kunnen er ook voor zorgen dat materialen uitzetten en samentrekken, waardoor de spanning op het behang verder toeneemt.

Het plafond is ook een zwakke plek. Even naar toe klimmen maar
Het plafond is ook een zwakke plek. Even naar toe klimmen maar.

4. Veroudering en normale slijtage 

Net zoals andere materialen in huis, kan behang na verloop van tijd verslijten en verouderen. Het gaat niet eeuwig mee. Naarmate behang ouder wordt, kan de lijm die het op zijn plaats houdt gaan verzwakken. Hierdoor kan het behang los laten van de muur. 
 

Kijk, hier zit nog een los puntje
Kijk, hier zit nog een los puntje

5. Onjuist aanbrengen van lijm en/of behang

Tot slot kan onjuist aanbrengen een belangrijke rol spelen bij het loslaten van behang. Als het behang niet gelijkmatig wordt ingesmeerd en aangebracht, als er luchtbellen achterblijven of als de randen niet goed worden afgedicht, kan dit leiden tot verminderde hechting.

Samenvattend

Kortom, behang kan vooral langs de randen en in de hoeken loslaten om verschillende redenen, variërend van een onjuiste voorbereiding van het oppervlak, slechte kwaliteit van materialen tot omgevingsfactoren en normale slijtage. Het is belangrijk om deze factoren in gedachten te houden bij het kiezen en het plakken van behang om ervoor te zorgen dat het langdurig mooi en stevig blijft zitten. Anders blijf je er werk aan houden. 
 
 


Handelen of afwachten?

Het blijft lastig om de balans te vinden tussen te snel handelen en te lang wachten. Immers, we kennen het allemaal wel. Achteraf willen we nog wel eens constateren dat we misschien wel erg snel ergens op gereageerd hebben, terwijl we niet van alle feiten en omstandigheden op de hoogte waren. En daarom misschien niet de beste actie genomen hebben die op dat moment mogelijk was. 

Maar omgekeerd komen we ook wel eens tot de conclusie dat we te lang gewacht hebben met in beweging te komen. En dat we door dat wachten een kans hebben laten lopen. Iets wat  niet nodig was geweest. Het is dus constant een kwestie van de juiste afweging maken. 

En om het nog wat ingewikkelder te maken is het een bekend feit dat mensen die in actie komen en zaken niet op hun beloop laten in het algemeen een stuk productiever zijn dan hun afwachtende en minder snel in actie komende collega's. Succesvolle mensen komen snel in actie en denken minder na over consequenties. Dat is deels een stukje zelfvertrouwen, namelijk dat men problemen wel op weet te lossen als ze zich ooit gaan voordoen. 

Waarschijnlijk is dit laatste punt toch iets dat de balans in het voordeel van snel handelen laat doorslaan. Maar kijk altijd goed in wat voor tijdspanne de noodzaak tot actie past. Zijn we met een heel lang lopend project bezig? Dan is er meestal nauwelijks haast en eigenlijk kunnen we heel veel nog niet overzien. Rustig aan dus. Maar dat wil niet zeggen dat we geen kortlopende projecten op de plank hebben liggen waar we vandaag nog mee kunnen beginnen. Ofwel actie!

Gaat het om een kortlopend project, dan is snel in actie komen van belang. Kortlopende projecten zijn meestal beperkt qua grootte en daarmee is het afbreukrisico meestal ook wel te overzien. Hebben we bepaalde aspecten niet of onvoldoende meegewogen, dan is dat ook vaak later nog wel weer te herstellen. Het effect van een fout kan nooit ver voortwoekeren, want de tijd die daarvoor nodig is, krijgt het project gewoon niet. Bij langer lopende projecten kan een fout wel grotere gevolgen aannemen.

Al met al lijkt een optimum te liggen bij snel handelen bij kortlopende projecten, maar bij langer lopende projecten kun je je meer permitteren. Maar kijk  uit dat je wél aan de gang gaat, al zal het totale project nog jaren duren. Zorg daarom altijd voor kleine, kant en klare projecten op de plank waarmee je direct kunt starten. Regelmatig iets produceren dat echt klaar is,  zorgt nu eenmaal voor meer voldoening en motivatie. 



Herinner je je deze nog?

Er zijn heel wat vreemde "Dagen van de..." en daar is Piratendag er eentje van. Als we terug gaan naar de Piratendag van 20 september 2021 (zie https://jetjesdag.blogspot.com/2021/07/20 september 2021.html) dan zie je daar de uitwerking die we bij Jetje's dag aan deze belangrijke datum hebben gegeven.

Je zou er bijna bang van worden





Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.

De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland: (nieuwe data)


Zondag 7 april 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 12 mei 2024   van 13:30 tot 16:00
        ongeklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 2 juni 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen









Stabrechtse heide

De Stabrechtse heide is een natuurgebied ten zuidoosten van Eindhoven, in de buurt van Geldrop. Een fraai natuurgebied dat door Mari Kapteijns op zijn bekende wijze is vastgelegd. Alle onderstaande foto's zijn van hem.









Morgen in Jetje's dag

Morgen zet ik mijn rode hoed op, trek mijn paarse jas aan en ga naar de Keukenhof als Red Hat Lady. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts