Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

7 november 2022. Ook Jetje heeft weer novemberweer

7 november 2022.Ook Jetje heeft weer novemberweer


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal, het is weer novemberweer

Er staat november bovenaan mijn scheurkalender. En november betekent in Nederland naargeestig weer. Nu ben ik niet het type dat daar dan zuchtend en steunend bij neer gaat zitten om mijn herfstdepressie vanwege de vallende blaadjes door te komen, maar je hoort toch wel regelmatig over mensen die daar wel degelijk last van schijnen te hebben. Mijn eigen, soms wat vreemde ervaringen met die rare novembermaand staan in onderstaand stukje uitgewerkt.

Laten we hopen dat het weer en andere zaken dit jaar een beetje rustig aan doen, dan kunnen we die novembermaand weer snel inruilen voor december.

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


  Het weer van november is berucht en veel bezongen. Het is dan ook een rare maand;


  Ondernemers moeten eerst leren koorddansen;

    De Posbank is een mooi stuk natuurgebied aan de oostzijde van de Veluwe.Het is weer novemberweer

Het is november geworden, de afgelopen week. November, dat betekent grauwe, grijze luchten. Dikke wollige wolken die door de vele harde wind langs de lucht lijken te racen. Harde regen, zachte regen, slagregen, motregen, storm, onweer en mist. Zelfs sneeuw en spekgladde wegen zijn niet uit te sluiten, zo weet ik uit ervaring.

Vreemde gebeurtenissen doen zich altijd in november voor. De radio meldt langere files. Vooral de overgang van zomertijd naar wintertijd, samen met het slechtere weer, schijnen daar volgens de ANWB voor te zorgen. Automobilisten moeten weer wennen aan het autorijden in donker, aan het aanhouden van langere remwegen op een natte weg en gaat dus vanzelf zachter en voorzichtiger rijden. 1220 km avondspits was afgelopen week dan ook het gevolg.
 
 


November en het weer in die maand laten zich allemaal het beste muzikaal samenvatten in een nummer van de Drentse rockband Skik  met de opmerkelijke titel "Klotenweer." Prima muziek om even wakker te worden. šŸ˜€šŸ˜€Voor wie niet van een stevig stukje Nederlandse boerenrock houdt, is er natuurlijk altijd ook de klassieker "November rain" van Guns N'Roses.


Goed, dat weer in november herken je dus waarschijnlijk wel. Maar hoe zit dat dan met die vreemde gebeurtenissen die ik hiervoor al noemde? Zal ik er als leerzaam voorbeeld een paar uit mijn eigen verleden opnoemen? Ik ben een aantal keren verhuisd, dat was zonder uitzondering in november. Ik heb een aantal banen gehad, en ik ben altijd in november begonnen.


Mijn eerste zwangerschap begon in november. Ik ben Ć©Ć©n keer in het ziekenhuis op de IC terechtgekomen met een koolmonoxideprobleem op 5 november. Dat de kinderen hun eigen vleugels uitsloegen in november was niet vreemd. Dat er eentje trouwde op 17 november was alleen maar logisch, onder deze omstandigheden. Inderdaad, november is een boeiende maand.


Ik ben niet meer van plan om een baan te zoeken, verhuizen zit er met de huidige prijzen en absurde nieuwe energiecontracten ook eventjes niet in, bij de kids is weinig bijzonders te verwachten en nieuwe zwangerschappen liggen bij mij ook niet erg meer voor de hand. šŸ˜€ Dus met een beetje geluk blijft het allemaal een beetje rustig dit jaar als er zich niet te veel idiote dingen in de wereld voordoen, want dat weet je tegenwoordig ook niet.


Maar als ik deze maand de straat op ga, kijk ik altijd een beetje extra uit. Nog maar een keertje opzij kijken als ik oversteek. Liggen er geen gladde zaken op het trottoir om op uit te glijden? Ik ben niet bijgelovig. Beslist niet, durf ik wel te zeggen. Maar een gekke samenloop van omstandigheden dat bij mij zoveel in november valt,  is het beslist wel. Dat kan niemand ontkennen.

Laten we maar gaan kijken of we er iets leuks van maken kunnen, deze maand. Maar eens in de kledingkast duiken of er nog vreemde kleding te vinden is. Maar we nemen ook het zekere voor het onzekere en beginnen maar eens met een goede regenjas.


 

 Haiku van de dag

 Wat is de moeilijkste stap van de koorddanser?

Welke stap vraagt de meeste moed van een koorddanser? Voor veel mensen is dat een vraag met een zeer voor de hand liggend antwoord, namelijk de eerste stap, om op de draad te stappen.

De moeilijkste stap is de tweede stap

Maar volgens ervaren koorddansers is dat een vooroordeel van een leek en niet waar. Volgens deze mensen die het weten kunnen, is de moeilijkste stap de tweede. Want de tweede, dat is de stap waarna je door moet gaan. Doorgaan tot je de andere kant hebt bereikt. Op het moment dat je de tweede stap moet gaan nemen, heb je ofwel je balans gevonden of je kunt die juist niet vinden. En dat laatste is voor koorddansers geen prettig gevoel.

Er is geen weg terug

De tweede stap. Dat is het beslissende moment of het een kwestie van blijven staan of vallen wordt. En een weg terug is er dan niet meer.

Ook bij het starten van een bedrijf stelt de eerste stap niet veel voor

En dat geldt ook bij het opzetten van een nieuwe onderneming, het opzetten van een organisatie en noem maar op. De stap nemen om te starten is Ć©Ć©n ding. Je regelt een stapel papierwerk en wat praktische zaken en je hebt op papier een bedrijf. Dat stelt allemaal nog niet veel voor. En je hebt nog geen moment voor jezelf gewerkt.

Doorgaan is de enige mogelijkheid

Maar dan komt de lastige tijd. De tijd van het doorgaan op de weg die je ingeslagen bent. Nu komt de tijd dat je op zoek moet naar klanten. En  die klanten blijken niet vanzelf te komen. En als ze al komen, gaan ze zeker niet vanzelf kopen. Er blijkt heel wat voor nodig te zijn om je potentiĆ«le klanten zover te krijgen. De constante stroom papierwerk die in het begin op je af blijft komen, is wel eens vermoeiend, zeker als je veel met de overheid te maken hebt. Dan krijg je het ongevraagde commentaar van de buitenwereld, die het allemaal allang wist en voorspeld had. Kortom. Er komen in het begin vooral ontmoedigende dingen op je af.

Soms moet je alles zelf doen

Zeker bij een bedrijf met een innovatieve inslag blijft dit lang gelden. Je hebt meestal nog geen enkele praktische ervaring met je nieuwe aanpak. Het innovatieve karakter zorgt er voor,  dat je nergens eens even lekker de kunst af kunt kijken. Natuurlijk niet om dingen na te doen,  maar om een idee of een doses inspiratie op te doen. Nee, jij met je nieuwe ideeĆ«n, je zult alles zelf uit moeten vinden.

Durf en doorzettingsvermogen gevraagd

En dat is het moment, dat je ervaart en weet, dat ook een ondernemer een soort koorddanser is, die niet terug kan als hij Ć©Ć©nmaal begonnen is. Je moet door. Je moet naar die andere kant. Het is de enige weg die uiteindelijk tot succes zal leiden, maar het is ook een weg die durf en doorzettingsvermogen vraagt, nadat je gestart bent. En dat blijft gelden, ook al heb je er dan zelf voor gekozen.


Herinner je je deze nog?

Pannenkoeken bakken is altijd heel leuk om te doen. En in de herinnering van vandaag ben ik daar druk doende mee. In mijn oude keuken, die twee maanden nadat deze foto gemaakt is, volledig is vervangen. Een soort nostalgie dus. Afijn, de pannenkoeken smaakten prima.  
Posbank

Aan de oostzijde van de Veluwe, dus min of meer ten noorden van Arnhem, vinden we het fraaie natuurgebied van de Posbank, dat zeker in de tijd dat de heide bloeit, een bezoekje meer dan waard is. Een stevig heuvelland, dat je buiten de provincie Limburg in Nederland niet zo veel meer zult vinden, bedekt met een paarse deken van de bloeiende heide. 

Morgen in Jetje's dag
Ja, ik weet het. We zijn er meer geweest dit jaar. Maar ergens blijft Rotterdam ook altijd trekken. Al was het maar, omdat er zoveel leuke locaties zijn om te fotograferen.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door HenriĆ«tte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts