Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

24 okt. Katwijk, dorp van meeuwen en paradijsvogels

24 okt. Katwijk, dorp van meeuwen en paradijsvogels

 


Jetje aan het woord


Een hele goede morgen allemaal en ik ben er weer

Kijk een aan wie we daar weer hebben. "At your service",  zoals Pim Fortuyn al sprak. Leuk hoor, die enorme personal computers die we tegenwoordig op en onder ons bureau hebben staan. Tot er iets stuk gaat. En een nieuwe vrijwel altijd voordeliger is dan het laten vervangen van de defecte onderdelen. En je dus alles van de oude naar de nieuwe computer over moet zetten. En alle software weer bij moet werken. Zodat je tientallen gebruikersnamen en wachtwoorden op moet gaan zoeken om de software weer actueel te krijgen. Kortom, een enorm gedoe. 

Katwijkse meeuw
Kon dat allemaal niet wat sneller??

En als dan ook nog niet iedereen in het team kan werken vanwege corona-klachten dan ben je mooi een tijdje uit de lucht. Gelukkig hebben we een deel van de tijd wel aan andere projecten kunnen besteden, dus echt verloren tijd was het ook niet. "De paradijsvogel gaat steeds hoger vliegen" zullen we maar zeggen. Straks botst hij nog op onze luchtfietser. Die ook regelmatig met deze meeuwen uit Katwijk geconfronteerd wordt. 

Jullie Jetje

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De paradijsvogel in Katwijk aan Zee|



Samenvatting van vandaag


  Over het doel en nut van paradijsvogels is veel te zeggen;


  In de grote steden vindt men vooral wolven erg nuttig;

    In de herinnering niet alleen de vrouwendag, maar ook een oude "Jetje" expositie in Zoetermeer.


www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De paradijsvogel in Katwijk aan Zee|

Wat is dat toch met die paradijsvogel?

Bij de vorige keren dat dit weblog verscheen, hebben we bij Jetje's dag een paar keer gekeken naar mijn (volgens sommige mensen) vreemde gedrag als paradijsvogel. Want die performance als vreemde vogel is toch wel iets, waar ik het nodige mee wil gaan doen. Je zou dat optreden als paradijsvogel een soort doorgroei vanuit mijn vroegere modelwerk kunnen noemen. De ideeën die ik er over heb, beginnen langzaam maar zeker steeds meer vorm en samenhang te krijgen. Ik wil namelijk wel een doel met die vogel hebben. Dat lijkt me wel logisch.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De paradijsvogel in Katwijk aan Zee|

Ik start met de paradijsvogel vanuit een website

Ik wil eerst de nodige informatie vast gaan leggen op een speciale website, namelijk op http://paradijsvogelnest.nl Op dat paradijsvogelnest staat inmiddels al het nodige aan informatie. En er zal de komende tijd zeker uitbreiding op plaats gaan vinden. Maar dat komt in de komende tijd nog wel. Vanuit die ene website ga ik verder werken, want zo als de meeste mensen inmiddels wel weten, aan één website heb je helemaal niets meer tegenwoordig. Een netwerk van websites, zoals ook hier bij Jetje's dag gebruikt wordt, werkt grandioos om bezoekers naar je site te trekken, maar de meeste eigenaren van websites vinden de paar minuten per maand die het vraagt, veel te veel werk. Ook werkt men liever niet samen om daar allemaal voordeel uit te halen. Vooral kunstenaars lijken liever op het toeval te vertrouwen als het om promotie met websites gaat. Ik heb niet zo veel vertrouwen in het toeval en werk liever op een systematische manier die gegarandeerd werkt.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De paradijsvogel in Katwijk aan Zee|

Het toveren van een glimlach op een gezicht

Als je in het kort wilt weten wat nu de bedoeling van het paradijsvogelwerk is, dan zijn dat eigenlijk twee dingen. Het eerste punt is om eens wat vaker een glimlach bij mensen op hun gezicht te toveren. En dat gebeurt zeker. Veel mensen wijzen naar me, soms maken hele groepen een foto, want de mobiel is tegenwoordig tenslotte ook niet ver weg. Meestal gebeurt dat niet heel openlijk, maar ja, een foto maken waarbij de camera onzichtbaar is, is lastig. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De paradijsvogel in Katwijk aan Zee|

Het dichten van kloven

Een andere bedoeling van de paradijsvolgel is het dichten van kloven in de samenleving. Misschien is dichten van kloven een te hoog gegrepen doel, daar ben ik mij volledig van bewust. Maar het is wel de moeite van het nastreven waard, vind ik. Al is het maar een klein beetje, dat is dan al een vooruitgang. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De paradijsvogel in Katwijk aan Zee|

"Wij-tegen-zij" denken

Die samenleving zit nu nokvol met kloven. Velen zien dat, maar in plaats dat men probeert om die kloof zo snel mogelijk te overbruggen en elkaar de hand te reiken, gaan veel hakken juist verder de grond in. Het "wij-tegen-zij" denken is overal terug te vinden en lijkt wel groeiende te zijn. Vanuit de overheid valt niets te verwachten. Daar is het elkaar verketteren inmiddels de norm aan het worden. Het zullen de ambteloze burgers moet zijn, die de samenleving ooit weer tot een geheel zullen kunnen krijgen. Inderdaad ambitieus, wat je zegt. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De paradijsvogel in Katwijk aan Zee|

Kunst als hulpmiddel

Het voornaamste hulpmiddel dat ik in ga zetten voor het dichten van kloven is kunst. Kunst in allerlei vormen. Van simpel schilderwerk, proza, poëzie en muziek tot performances en conceptuele kunst. Daar is een flink netwerk voor nodig. Maar dat komt wel goed. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De paradijsvogel in Katwijk aan Zee|

De testperiode in de afgelopen zomer

In de afgelopen zomer heb ik mezelf vooral bezig gehouden met het uitdragen en uitproberen van de paradijsvogel, zoals hier in Katwijk.  Vooral om reacties uit te lokken en uit te testen. Zo staan onder meer nog fotoreportages uit Hillegom, Buren, Noordwijk en Zaandam op de planning van Jetje's dag voor de komende weken. Belangrijk is natuurlijk altijd,  wat je nu eigenlijk voor reactie opwekt. Die reactie moet die glimlach zijn. Want glimlachende mensen zoeken geen ruzie met elkaar. Dat is fysiek heel lastig. En die glimlach zie ik gelukkig wel overal om mij heen verschijnen. Dat geeft de burger moed en inspireert om verder te gaan. Het wijst er op dat ik op de goede weg ben. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De paradijsvogel in Katwijk aan Zee|

Er wordt driftig aan gewerkt 

Intussen wordt er achter de schermen met meerdere mensen druk gewerkt, om een brede ondersteuning van mijn verregaande ambities te gaan realiseren. Ik denk niet dat social media daar een doorslaggevende rol bij zullen gaan spelen. Daarvoor is het gebruik eigenlijk veel te weinig gericht. Iedereen doet op sociale media precies vooral wat hij of zij zelf wil. Net als ik. Want dat doe ik ook. Een paradijsvogel vraagt zich eigenlijk nooit af wat een ander ergens van denkt. Die paradijsvogel denkt namelijk zelf wel en denkt overal het zijn of het hare van. 

En er is meer onderweg

En van die gedachten van de paradijsvogel zullen jullie de komende tijd nog wel het nodige voorbij zien komen. Wil je er meer over weten? Schroom niet om contact op te nemen.  En haal straks onderstaand boek op. Binnenkort lees je er meer over hoe en waar je het op kunt halen. Gratis en vrijblijvend, uiteraard.
Hier staat het binnenkort allemaal in. Hier in Jetje's dag lees je t.z.t. wel hoe en waar je het e-boek op kunt halen.



Haiku van de dag





 
 
 


Midas Wolf en de krokettenvos

Een paar dagen geleden zag uw Luchtfietser vanuit de lucht een boer met een kruiwagen lopen. In de kruiwagen lag een geitje, nogal zinloos doodgebeten door een wolf. En de boer probeerde op die manier aandacht te krijgen voor de overlast die wolven in bepaalde gebieden in Nederland steeds meer beginnen te geven.

Er is een lange tijd geweest dat we geen wolven meer hadden in Nederland. Ze hadden het land verlaten en waren meer richting Oost-Europa getrokken. Maar een paar jaar geleden doken er sporen op die toch weer richting eenzame wolven leken te wijzen. En inderdaad, die eenzame wolven wisten elkaar te vinden. En er kwamen er snel meer. Dit tot grote vreugde van de natuurbeschermers. Natuurbeschermers wonen bij voorkeur in de grote steden waar de sukkelige Midas de boze wolf alleen in de Donald Duck voorkomt, waar hij achter drie biggetjes aan zit. 

En daar zit een deel van het probleem. De stedelingen romantiseren het platteland tot in het extreme. Daar wonen de boeren die Ivonne Jaspers nodig hebben om vrouwen voor hen te vinden, het stinkt er, er zijn koeien en andere diersoorten die iets met stikstof doen en meer van dat soort vage oordelen. Oordelen die zelden of nooit iets te maken hebben met eigen waarneming. 

Volgens onze schaduwpremier Johan Remkes is er een groeiende kloof tussen de stad en het platteland. En daar heeft hij gelijk in. De werelden kunnen langzaam maar zeker niet veel meer van elkaar gaan verschillen. En beiden hebben hun eigen problematiek.

Waarbij de stad ook graag even de problemen die zij zien met het platteland op willen lossen en het grootste deel van het platteland zo min mogelijk met de stad te maken wil hebben. En één van de problemen die de stad ziet, is dat die arme wolf, zo'n leuke grote hond, gejaagd zou worden door alweer die boeren. 

Dat deze boer machteloos staat tegenover een groot roofdier dat alles aanvalt wat in de buurt komt, speelt geen rol. 

Wolven zijn lief en zielig. Dat weet de hele P.C. Hooftstraat. En daarmee is voor de grote stad genoeg gezegd. Overigens hebben we hier in het Westen van het land nog geen wolven. Wel hebben we vossen, die de konijnenpopulatie in de duinen vrijwel hebben uitgeroeid en nu op strooptocht gaan in de dorpen. Je ziet ze soms gewoon lopen, want brutaal zijn ze wel. En ze zijn gewend geraakt aan mensen die ze voeren met kroketten om er daarna foto's van te kunnen maken. Vandaar men in de waterleidingduinen ten zuiden van Zandvoort wel spreekt van krokettenvossen. Maar inmiddels is het aantal mensen dat hun kippenren uitgeroeid heeft zien worden, dankzij deze lieve snackliefhebbers, behoorlijk groot. 

Natuurbeheer in een minilandje als Nederland is gewoon nauwelijks mogelijk. Er is domweg te weinig ruimte voor alles wat men wil. Waarschijnlijk moet de ambitie op dat punt stevig omlaag geschroefd worden. Het is inmiddels geen vraag meer of er mensen gewond (of erger) gaan raken bij een confrontatie met een wolf. Het is alleen maar de vraag wanneer. 

En dan is iedereen weer boos op de regering die weer eens niets gedaan heeft. We weten inmiddels wel hoe het werkt. 



Herinner je je deze nog?

In de herinnering is het vandaag Vrouwendag. Heel nuttig, want de positie van vrouwen blijft nog wel eens achter. Naast het feit dat we aandacht aan de vrouw besteden, hebben we ook een oudere expositie uit Zoetermeer, vroeger een dorp waar het modeltekenen hoogtij vierde met een zeer actieve vereniging.

Toch is deze helaas inmiddels ter ziele gegaan, zoals zoveel modeltekenclubs tegenwoordig. Maar ik heb er heel wat uren met poseren doorgebracht. En met heel veel plezier. 





Katwijk aan Zee

In Katwijk hebben we veel vogels. Meeuwen vooral, die luid krijsend en vechtend hun territorium afbakenen. Vooral in het oude centrum en het vroegere havengebied zijn ze in grote aantallen te vinden.

Katwijk ligt mooi. Aan zee en zowel in het zuiden als aan de noordkant in de duinen. Het is dan ook vooral bij Duitsers een geliefde badplaats. Het is ook een omgeving waar het mooi en afwisselend wandelen is. Als badplaats is het er vooral rustig. Een uitbundig uitgaansleven zul je er tevergeefs gaan zoeken. Met een kopje koffie op een terras heb je het wel gehad. En er zijn veel mensen die dat prima vinden. Het is er in de zomer dan ook best druk met toeristen. 

Het gemaal van Rijnland, ook wel de binnensluis genoemd
Het gemaal van Rijnland, ook wel de binnensluis genoemd, zorgt voor het waterpeil in Rijnland

De duinen rond Katwijk leveren hier en daar nog fraaie beelden op

De zwaaikom, waar vroeger de vissersschepen in gekeerd werden die in de winter in het smalle Prins Hendrik Kanaal lagen. Heel veel jaren geleden inmiddels en de schepen zijn vervangen door eendenkroos.

De vuurbaak, de oude vuurtoren van Katwijk, die al lang niet meer in gebruik is

Straatje in het oude centrum van Katwijk bij de Andreaskerk
Straatje in het oude centrum van Katwijk bij de Andreaskerk

Meer fotografie uit Katwijk is [HIER] te vinden.


Morgen in Jetje's dag
Morgen vliegt de paradijsvogel een dorp naar het Noorden om in Noordwijk te landen. Een heel ander dorp dan het Katwijk van vandaag, dat is wel zeker.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

  • [JETJE GAAT BANKZITTEN] - Kunst, fotografie en modelwerk | JETJE GAAT BANKZITTEN Goedemorgen vrienden, Daar zit ik dan. Op de bank. Ik ben zogezegd aan het bankzitten. En dat z...

Populaire posts