9 maart. Bier en andere vloeibare maaltijden
Een medewerker erbij met een nieuwe rubriek. Jetje's dag groeit door; | ||
Er zijn hele groepen in de samenleving, die jarenlang op bier en patat leven; | ||
Tussen school en scholing zit een flink verschil. |
De nieuwe rubriek
Even voorstellen:
Mag ik als naamgeefster en eigenaresse van dit periodiek weer eens iemand voorstellen die meewerkt aan team Jetje? Dat is "De verhalenman". De verhalenman gaat net als de "depressieve luchtfietser" regelmatig een nieuwe rubriek in Jetje's dag verzorgen. Dat is namelijk de rubriek "fiction & fashion". Dat draait helemaal om de verhalen die de verhalenman met grote regelmaat schrijft. Die verhalen, pure fictie, gaan over de meest uiteenlopende dingen, vaak door een paar woorden geïnspireerd. En ze worden aangevuld met allerlei fashionfoto's, omdat die meestal de leukste reacties opleveren. En de klant, in dit geval de lezer, is koning, nietwaar?
Ik heb op de gok een vrij vreemd kledingstuk aangeschaft. Het is geen rok, het is geen jurk, het is geen broek, maar een soort vreemde kruising van dat alles. De officiële naam is "jumpsuit" |
Vandaag: Bier en andere vloeibare maaltijden
"U zult een tijdje vloeibaar moeten eten," sprak de keel, neus en oor arts. "We hebben een paar poliepen uit uw keel verwijderd. Ze zien er verder niet naar uit en ik verwacht geen probleem bij het verdere onderzoek. Hebt u nog vragen? Nee? Dan zal mijn assistente een controle-afspraak met u plannen over een maand of drie."
Het is eventjes kijken wat nu de voorkant, achterkant, onderkant en bovenkant is |
Hans stond op en wandelde de spreekkamer uit. Het had erger gekund, dacht hij, toen hij buiten stond. Het was niet zo ver naar huis. Er stond wel een snijdend koude wind, maar er leek op deze februari dag ook nog wel een bleek zonnetje door te willen komen. Hans besloot daarom maar naar huis te gaan lopen. Wat frisse lucht kan nooit kwaad, tenslotte. Het was druk op straat. Dik ingepakte mensen tegen de kou. Maar de regen had de mensen kennelijk teveel thuis gehouden de laatste tijd en iedereen snakte kennelijk naar die frisse lucht.
Maar eens beginnen met een panty, dan zien we vanzelf wel wat het wordt. |
Vloeibaar eten...Hans dacht terug. Waar had hij dat voor het eerst gehoord? Als dienstplichtig soldaat waarschijnlijk. Of als student. In beide gevallen was vloeibaar eten een andere naam voor het nuttigen van een flinke hoeveelheid bier. Vooral in het leger gaven veel dienstplichtigen de voorkeur aan een fiks aantal glazen, met een bal gehakt of een bakje friet als hartige hap erbij als ontbijt. Erg gezond was het vast niet geweest, dacht Hans bij zichzelf, maar wie maalde daarom in die tijd? En in dat gezelschap? En dat was bij studenten niet anders. Nee, vloeibaar eten was in die tijd gewoon je eigen keuze. En het was zeker niet iets dat je door een baardig persoon in een lange witte jas werd voorgeschreven.
Gaat dit wel goed? |
Het was eigenlijk lunchtijd. En de koude wind maakte dat Hans eigenlijk best wel trek had in iets warms. Het zou wel soep worden, want iets anders kreeg hij nog niet naar binnen. Hans liep met zijn pijnlijke keel een lunchroom binnen. Hij keek eens rond. Erg gezellig was het niet. Er waren maar een paar klanten, die zich vooral met hun telefoon bemoeiden. Alles was ontworpen en gemaakt om gemakkelijk met een nat doekje afgenomen te worden. Het feit dat klanten waarschijnlijk niet al te lang zouden blijven zitten, speelde niet zo'n rol. Dat was duidelijk. Natuurlijk moest ook een lunchroom klanten hebben om te blijven bestaan, maar je kreeg het gevoel dat ze het liefst helemaal geen klanten zouden zien. En wie toch binnen durfde te komen moest snel weer verdwenen zijn.
Nou, ik zit er in. Altijd een heel gedoe, zo'n panty aantrekken |
Best een rare gedachte eigenlijk, vond Hans. Wat zou dat zijn? Een lunchroom zonder enige klant? Die om 10:00 uur in de ochtend de deur zou openen en om 18:00 uur weer dicht zou doen? Zou dat kunnen bestaan? Je zou de ruimte kunnen verhuren aan een onderhuurder, die er iets anders mee zou gaan doen. Je zou het geheel ter beschikking kunnen stellen aan een theatermaker, die er dagelijkse voorstellingen zou geven. Een operazanger zou er kleinschalige voorstellingen kunnen geven.
Daar gaan we weer. Waar moet ik nu eigenlijk beginnen? |
Mijnheer! Mijnheer! sprak de juffrouw van de bediening dringend, maar niet onvriendelijk. Ik moet van de kok laten weten dat er geen erwtensoep meer is. Het is op en de kok heeft nog geen nieuwe gekookt. Trouwens, dat zou ook wel een paar uur duren. Maar er is nog wel uiensoep. Hans dacht een paar seconden na. Ach, uiensoep was ook wel lekker.
Hier lijkt ook wel een soort van ingang te zitten. Nou, dat gaat nog niet in één dag lukken, dus morgen gaan we hier maar mee verder |
Jammer dat hij al bij die dokter met zijn vloeibare eten was geweest. Die hing zo gezellig over hem heen om in zijn keel te kijken. Hoe zou die gereageerd hebben op de dampen van de uiensoep? Zou hij er traanogen van gekregen hebben?
Hans zou het nooit te weten komen.
School en scholing
De juffrouw en de meester weten alles
Op een school leer je allerlei dingen. Zeker op een lagere school neem je alles wat de juffrouw of de meester zegt natuurlijk voor zoete koek aan. Want wat moet je anders? Hoe zou je kunnen zien wat nuttig is en wat niet? Wat je aanspreekt en wat niet? Op dat punt is het onderwijs dat je krijgt volledig afhankelijk van wat die juffrouw of meester jou voor stof aanbiedt.
De leraar weet ook best wel dingen
Bij een middelbare school is dat mogelijk iets beter. Sommige docenten moedigen het ontwikkelen van een onderzoekende en kritische geest aan. Andere docenten vinden dat maar lastig gedoe en blijven een beetje hangen in het eenrichtingsverkeer van docent naar leerling, wachtend op een prettige wachtgeldregeling. Dat is dan meer een soort voortzetting van de lagere school.
En op de universiteit doe je alles zelf
Bij een hogere opleiding wordt dat steeds beter. Je krijgt meer zelf de ruimte. Maar eigenlijk blijf je nog steeds wel binnen het raamwerk van de universiteit opereren. Maar goed op een gegeven moment heb je je diploma, bachelor of master, hoe het dan ook genoemd mag worden en ben je vanuit het onderwijs gezien wel zo'n beetje volleerd.
Dan blijk je eigenlijk haast niets te weten
En dan ga je de harde praktijk in. En dan blijkt dat je eigenlijk helemaal niet zoveel praktische dingen geleerd hebt. Je beseft steeds meer, dat je eigenlijk helemaal niet zoveel weet. Veel minder dan je dacht in elk geval. En dan voel je de behoefte aan verdere scholing, als je tenminste niet volledig stil wil komen te staan.
Van school naar scholing
En dan krijg je een ander soort opleiding dan je vroeger gewend was. Want je ervaart nu gaten in je kennis. En die gaten wil je op gaan vullen, puur omdat ze je in de praktijk voor de voeten lopen. Bij scholing leer je dan, wat jij belangrijk vindt. En niet wat iemand anders vindt dat belangrijk voor jou is. Dus: Wees nieuwsgierig. Er is altijd meer te vinden over een onderwerp. Trek alles na, zoek alles uit. En graaf altijd dieper dan een ander.
Trouwens, Google weet toch ook alles al?
En we hebben natuurlijk het internet met de krachtige zoekfuncties van Google. Gebruik altijd Google. En dan zul je vaak de waarschuwing krijgen, dat niet alles wat op internet staat nu zo betrouwbaar is. En voor een groot deel is dat maar al te waar. Zoek altijd meerdere bronnen, die elkaar uiteraard niet overgeschreven moeten hebben, zoals je regelmatig ziet. En misschien vind je wel geen geschikt antwoord op je vraag. Maar bedenk dan, dat als je geen antwoord krijgt, je waarschijnlijk wel een betere vraag krijgt, die je kunt stellen.
De gaten raken geleidelijk aan gevuld
En zo zul je door je eigen scholing geleidelijk aan de gaten in je kennis vullen. Hoewel, vaak zul je ervaren dat het dichten van het ene gat weer nieuwe gaten veroorzaakt. Maar dat komt door gestage groei van je kennis en dat is in die zin een teken, dat je op de juiste weg bent.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan.
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Natuurlijk ook te vinden op Linkedin
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier
Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier
Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten