25 januari. Dag van de tegenstellingen
Tegenstellingen zijn er volop in de wereld. Daar hoef je nooit lang naar te zoeken; |
||
Het is heel lastig om nog uit te vissen wat waar is en wat niet. Iedereen heeft een verhaal dat hem of haar het beste uitkomt; |
||
Veel mensen hebben problemen met hun tijdsbesteding en gebrek aan focus. Maar er zijn technieken voor. |
Tegenstelling boos versus uitgelaten en vrolijk |
Wie en wat staat er tegenover elkaar?
Vandaag is Jetje's dag van de tegenstellingen. Weer eens zo'n dag die op allerlei kalenderdata terug te vinden is en waar iedereen een eigen draai aan geeft. En zeker als het een dag van tegenstellingen is, is er voor Jetje's dag geen enkele reden om ook niet zelf met iets te komen, nietwaar?
Tegenstelling licht versus zwaar |
Als we zo het nieuws volgen, dan zou je denken dat het hele leven en de hele wereld alleen nog maar uit tegenstellingen bestaat. Noem maar een willekeurig onderwerp en de ene helft van het mensdom denkt het ene en de andere helft het andere. En dat staat dan in het algemeen lijnrecht tegenover elkaar.
Alleen wat we zelf denken is goed. Dat is de juiste mening. Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die er anders over denken. Om met Sigrid Kaag te spreken: "Wat zijn dat toch voor mensen?"
Tegenstelling vol versus leeg |
Nee, de rest van de wereld begrijpt er maar weinig van.
En als die mensen die er niets van begrijpen dan toch ook met een mening komen? Dan zijn ze hartstikke gek! Want hun mening kán helemaal niet. Die is stom! Hoe durf je die stomme mening te uiten! Weg met die mening! Direct vervangen door de onze. Die is pas goed!
Tegenstelling rijk versus arm |
Zelf mag ik voor mijzelf graag een mening vormen over van alles en nog wat. Noem het een eigenwijze en eigenzinnige mening, maar het is dan wel de mijne en niet die van een ander. Ik ben niet iemand die snel de denkbeelden van een ander klakkeloos over neemt of achter iemand of diens denkbeelden aan gaat lopen. Ik wil dan wel eerst iets meer weten. Bijvoorbeeld een bron waar een stevige bewering dan wel op gebaseerd is.
Er zijn tegenwoordig weinig tot geen betrouwbare nieuwsbronnen meer. Iedereen kan de grootste onzin op internet zetten of op de televisie in een praatshow vertellen. En er zijn altijd wel mensen te vinden waarbij elk onzinnig idee in hun denkbeelden past, zodat ze het zelf ook nog over gaan nemen. Het gevolg is een chaotisch geheel van elkaar tegensprekende meningen. En ga daar maar eens uit halen wat er nu waar is en wat beslist niet. Het is ondoenlijk. Dus eigenlijk is het niet eens de moeite waard om het te proberen.
Als ik daarom echt een mening over iets wil hebben, dan ga ik zelf wel rondkijken. Een beetje zoeken op internet levert meestal al voldoende materiaal op en dan is het een kwestie van verder kijken naar duidelijk betrouwbare bronnen. Opmerkelijk genoeg blijft er van al die stellige meningen van iedereen vaak niets of nauwelijks meer iets over. Je blijft aangewezen op zelf logisch nadenken.
Tegenstelling netjes je chips eten met mes en vork.... |
versus de zak chips leeg schrokken |
Het gevolg van mijn eigenwijze aanpak is dan wel, dat je van iedereen de wind van voren krijgt. Want als ik het idee van de ene partij niet klakkeloos overneem, hoor ik automatisch bij de tegenpartij, waardoor ik niet meer deug.
En laten we wel zijn, deugen is tegenwoordig het belangrijkste wat er is. En je voldoet al snel niet meer aan het wereldbeeld van de "echte deuger". Een verkeerde vraag stellen kan al voldoende zijn om door de deugende mens neergezet te worden als een persoon met bedenkelijke ideeën. Tenslotte waag je het om hun idee ter discussie te stellen, alleen al door er een vraag over te stellen. Wie denk ik wel dat ik ben om zomaar ergens een vraag over te stellen?
Nu, dat weet ik heel goed. Als je opgegroeid bent in een wereld die volledig door de religie wordt gedomineerd, dan weet je wel hoe waardevol het kunnen en mogen hebben van een eigen mening is. En dat je niemands mening meer accepteert. Daar is dan echt geen twijfel meer over.
Maar goed, tegenstellingen zat dus in de wereld. En dat zal ook niet snel meer veranderen in een wereld waar iedereen met een paar muisklikken zijn mening kan ventileren, zodat de gehele wereld daar kennis van kan nemen.
Quote van de dag
De voordelen van timeboxing
Timeboxing staat bekend als het beste planningssysteem dat er is en dat vrijwel niemand gebruikt. Tijd dus om er ook in Jetjes’s dag eens naar te kijken. Of heb jij wel tijd voor alles wat je wilt doen? Nee toch?
Voorbeelden van veel voorkomende problemen
Mensen hebben moeite om zich op iets te concentreren. Of met een wat modernere term “We hebben een probleem met onze concentratie in een wereld waar alles onze aandacht vraagt." Omdat dit veel voorkomt is de techniek van “timeboxing” ontwikkeld. Maar ook timeboxing is bij veel mensen omstreden. De meest gehoorde klacht is, dat men geen zin heeft om het hele bestaan te gaan plannen. En toch is dat nu net de bedoeling. Want misschien ken je de uitspraak “Als je zelf je tijd niet plant, dan doet een ander dat wel voor je.” Een reden dus om er toch eens goed naar te kijken.
Waar word je eigenlijk van afgeleid?
Want klagen over het feit dat je steeds afgeleid wordt, kan eigenlijk alleen maar als je precies weet wat je dan wél zou moeten doen, nietwaar? Je kunt niet afgeleid worden als je niets speciaals aan het doen bent. Dan is het geen kwestie van afgeleid zijn, maar weet je gewoon niet wat je eigenlijk zou moeten doen. Dat kan, maar dat is een heel ander verhaal. Kortom, het is van belang om je tijd wél goed te plannen. En dat is nu precies wat timeboxing voor je gaat doen.
Wat is timeboxing?
Timeboxing komt populair gezegd neer op het strak reserveren van tijd in onze agenda. We hebben er een agenda voor nodig die onze tijd in blokken van een kwartier verdeelt. Eventueel is die goed te maken met bijvoorbeeld Excel. Zie het voorbeeld hieronder van een blanco planningsblad:
Verandering in positieve zin
Veel mensen die timeboxing gebruiken, zeggen dat het je leven in positieve zin verandert. Dit ondanks het feit dat veel mensen het zien als sterk overdreven en veel te bureaucratisch. Maar de meeste klachten en negatieve oordelen komen van mensen, die het nooit geprobeerd hebben, puur op basis van het vooroordeel dat het in hun geval toch niet werkt.
Het beruchte Ja-maren
Vooroordelen zijn bijvoorbeeld het “Ja-maren” ofwel. “Dat klinkt misschien wel leuk, maar….” En dan komt er een reden waarom timeboxing bij iedereen kan werken, behalve bij henzelf. Het is alleen maar het zoeken van een excuus om niet over het eigen leven en het optimaal indelen daarvan na te hoeven denken.
Kennismaking
Een goede manier om kennis te maken met timeboxing is om klein te beginnen. Bijvoorbeeld met één dag in de week. Dat moet haalbaar zijn. Of niet? Begin dan met één ochtend. Of één middag. En kijk dan zelf wat het effect er van is. Je zult snel genoeg resultaat gaan zien en je tijd gaan verdelen over de gehele week.
Structuur overwint chaos
En wat je op deze manier zult ontdekken is, dat het afwerken van de ene taak na de andere veel effectiever is, dan alles door elkaar te doen waarbij je steeds afgeleid wordt en als het ware weer een zijstraat in slaat. Je doet enorm veel, maar er komt niets af. Wat superfrustrerend is. Juist het feit dat je dingen doet en dat er dingen klaar komen zorgt voor motivatie
Er komt iets tussen, dat echt belangrijk is
Dat kan. Dat komt voor en wel bij iedereen. En dat kan gewoon. We moeten alleen even schuiven in onze planning. Maar het blijft bij schuiven. Alles dat er al stond moeten we na het schuiven gewoon weer terug kunnen vinden. Overigens is dit ook een kwestie van ervaring met plannen. Op een gegeven moment maak je wel ruimte voor onverwachte gebeurtenissen.
Ook een planning vereist onderhoud
Timeboxing is niet iets dat je eenmalig doet, waarna je er niet meer naar om hoeft te kijken. Zodra er echt iets belangrijks tussen komt, moet dat ingepland worden en moet je gaan schuiven. En dat kan gewoon. Houd niet te strak en te star aan je planning vast. Zorg alleen dat er niets verdwijnt, tenzij dat echt de bedoeling is.
Kijk wat er goed en minder goed is gegaan
Het is aan te raden om aan het einde van de week even door je planning te lopen en te kijken wat goed gegaan is en waar iets ontspoord is. Kijk hoe je dat kunt voorkomen of wat je er verder van leren kunt. Een kwartiertje per week is voldoende. En je techniek van plannen zal er steeds beter van worden.
"Ik laat mijn leven niet regelen"
En dan is er nog een psychologische drempel. Mensen hebben het gevoel dat iets of iemand hun leven gaat bepalen en dat willen ze niet. Heel logisch trouwens. Maar met timeboxing hebben we alleen controle over onszelf. Verder niet. En niemand heeft er verder iets over te zeggen. Opmerkelijk genoeg zegt iedereen die timeboxing gebruikt, dat het zoveel vrijheid en motivatie geeft. En dat is natuurlijk totaal in tegenspraak met deze psychologische drempel.
Er is vaak een vorm van angst
Meestal is het meer een kwestie dat men bang is om daadwerkelijk aan de gang te gaan. Er is een drempel. Angst, gewoon geen zin, vermoeidheid, een frustratie, een slechte ervaring. Noem maar op. Daar ligt een oorzaak dat er weinig uit onze handen komt. Maar de oorzaak ligt nooit bij het maken van een goed plan.
De keuze is altijd aan jou
Besef dat je altijd een keuze hebt en houdt. Je kunt een schema als timeboxing volgen en je werk klaar krijgen. Maar niemand verplicht jou om je eigen schema te gebruiken. Je kunt altijd weer terugvallen op alles door elkaar heen gaan doen en klagen dat je nergens tijd voor hebt. Niemand zal je er op aanvallen. Alleen zul je jezelf toe moeten geven dat je eigenlijk geen controle over jezelf en je eigen manier van leven hebt. De beste manier om het allemaal zelf te ervaren is om het gewoon eens een tijdje te gaan doen. Meer niet.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan.
Bij belangstelling of vragen
kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat
er mogelijk is. En dat is best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier
Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier
Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten