28 april. Dag van de veiligheid
Vandaag is de dag van de veiligheid, waarbij gekeken wordt wat de risico's in bepaalde beroepen zijn. Vooral in Nederland is er een heel streng beleid op het gebied van veiligheid, vooral voor werknemers in loondienst. Daarbuiten is het meer een kwestie van advies geven en wijzen op de eigen verantwoordelijkheid.
Maar ik ken ook bedrijven die bewust geen personeel in dienst nemen, vanwege de vrij absurde eisen die er door de Arbodiensten gesteld worden aan de veiligheid. Wie daar nu echt mee gediend is, is niet echt duidelijk. Maar er zijn regels nageleefd en regels volgen is voor veel Nederlanders nu eenmaal het belangrijkste dat er is.
Een gevaarlijk stukje gereedschap waar dan ook veel regels voor gelden |
Ik heb zoals bekend heel wat jaren als model gewerkt. En het grappige is, dat veel mensen, die de modellenwereld niet kennen, dat ook als een eng en risicovol beroep zien, omdat je zeker als vrouwelijk model met allerlei "enge" mensen te maken kan krijgen. Vooral met mannen met hele rare plannen. Hoe zit dan nu echt? Laten we daar vanuit de praktijk eens naar gaan kijken.
Om te beginnen is een belangrijk verschil tussen modellen in de kunstwereld en in de fotografiewereld. Dus is het zinvol die even apart te bekijken.
Kunstwereld
Er is veel respect voor modellen
In de kunstwereld worden de vrouwelijke modellen meestal met veel respect behandeld door tekenaars, docenten en modellenregelaars. Zonder model zouden veel kunstenaars en aankomende kunstenaars tenslotte niet kunnen doen wat ze nu doen. Als je een model wilt tekenen of schilderen heb je een model nodig. Zo simpel is dat. Natuurlijk zijn er kunstenaars die van foto's werken, maar dat zie je altijd, omdat een plat vlak weergeven toch anders is, dan de dieptewerking van een model. De meeste kunstenaars hebben daarom ook het liefste een levend model.
Onfatsoenlijk gedrag
Natuurlijk loop je ook in die kunstwereld wel eens tegen docenten aan die zich wat minder correct gedragen. Ik ben wel eens in mijn arm geknepen tijdens het poseren door een docent die even meedeelde dat de cursisten hier met een "wat ouder model" te maken hadden, die dus een wat slappere huid had. En dat ze daar met tekenen rekening mee moesten houden. Nou ja, dat klonk niet erg vriendelijk. Maar goed, dat ervaar ik dan meer als een vorm van onfatsoen dan als gevaarlijk. Naar een dergelijke club ga je dan gewoon nooit meer toe. Klaar.
Grote sociale controle
Maar verder is de sociale controle groot, zeker bij groepen zoals tekenclubs. Het is ook een kleine wereld en als iemand zich zou misdragen, zou dat in de kleine modellenwereld als snel de ronde doen. Docenten weten dat ook en houden er goed toezicht op. Ik kreeg in Haarlem bij een boetseersessie een keer te maken met een cursist die helemaal over mij heen kwam hangen, omdat hij naar eigen zeggen een paar details niet goed zien kon. En ja, dan kun je als cursist wel de nodige problemen met de docent verwachten, die dan ook bijzonder boos werd. Maar ook hier, puur een fatsoenskwestie, van enig gevaar of risico was absoluut geen sprake.
Risico is te verwaarlozen klein
Samenvattend mag je rustig zeggen, dat het risico voor een model in de kunstwereld te verwaarlozen klein is. Ik zou daar verder ook niemand voor waarschuwen. In de wereld van de fotografie ligt dat wel wat anders.
Fotografiewereld
Droomberoep model
Het vak van fotomodel wordt door veel jonge mensen, met name jonge vrouwen, als een soort van droomberoep gezien. Veel reizen naar exotische, zonovergoten stranden en party's aan boord van luxe jachten. Een beeld dat niet helemaal klopt, maar dat vooral via allerlei weinig realistische films en televisieprogramma's in stand gehouden wordt. Fotomodel is een opstap in het jetset leven. Nou ja, voor één op de tienduizend dan misschien en de andere 9999 zullen het met aanzienlijk minder moeten doen. Meestal zelfs met helemaal niets.
Sommige fotografen gaan je droom wel even waarmaken
Maar deze modellen wordt vaak een beeld voorgeschoteld door fotografen, dat ver naast de waarheid staat. Met name op internet en social media zijn fotografen op zoek naar naïeve personen, die door willen breken in het modellenvak. Die krijgen gouden bergen voorgeschoteld als ze mee willen werken aan fotoshoots. En dan natuurlijk hoe bloter hoe beter. En er zijn zat modellen, die hier met open ogen intrappen, om hun droom maar gerealiseerd te zien. Het probleem is ook, dat je op een glijdende schaal terecht komt. Het begint onschuldig en het gaat steeds een minimaal stapje verder. Waarbij het verschil met het vorige stapje zo klein is, dat er weinig reden is om dit stapje niet te zetten. En voor je het weet zijn er foto's gemaakt, waar je achteraf niet blij mee bent. En Joost mag weten wat er met die foto's gebeurt en waar die uiteindelijk terecht gaan komen.
Er zijn wel degelijk signalen
Hier zit dus voor modellen wel degelijk een vorm van een gevaar in. Het grootste gevaar zijn deze modellen weliswaar zelf. Want als je met je beide benen op de grond blijft staan, dan kan er niet veel gebeuren. En er zijn bepaalde signalen, die elk model al heel snel kan herkennen.
Zodra een fotograaf je benadert met een ronkend verhaal over zijn "geweldige contacten in de wereld van de film en fotografie" moet er al een rood lampje gaan branden.
Natuurlijk, het kan waar zijn. Maar in 99% van de gevallen is het dat niet.
Geen professionele fotograaf zal op Facebook gaan zoeken
Het is ook logisch. Stel, ik ben een bekend modellenfotograaf. Ik word goed, heel goed betaald. Ik maak reportages voor dure tijdschriften. En dat zijn dan ook reportages, waar veel geld mee gemoeid is. Zou ik dan dagenlang op Facebook of andere social media gaan zitten zoeken naar (al dan niet echte) foto's, die modellen daar van zichzelf opgezet hebben? Modellen waar ik verder niets van weet, waar ik geen achtergronden van ken, waarvan ik niet weet hoe betrouwbaar ze zijn en noem maar op wat ik allemaal niet weet?
Nee, natuurlijk doe ik dat niet
Dan pak ik als fotograaf de telefoon en bel een goed modellenbureau en vertel die wat ik aan modellen nodig heb. En een dag later heb ik een aantal profielen op mijn bureau van geschikte modellen om uit te kiezen. En dat zijn modellen die gescreend zijn en als betrouwbaar beschouwd mogen worden. Zou een model niet betrouwbaar zijn, dan zou ze al heel snel bij het modellenbureau op de stoep staan, want die kunnen zulke modellen absoluut niet hebben. Die modellen zijn dodelijk voor vertrouwen en imago.
Valkuilen zijn voor modellen te omzeilen
Kortom, zeker voor jonge vrouwelijke modellen zijn er best wel valkuilen. Maar het zijn valkuilen, die je met een flinke hoeveelheid gezond verstand uitstekend kunt omzeilen. En dan staat niets je in de weg om met heel veel plezier in de modellenwereld aan de gang te gaan.
De modellenwereld is redelijk veilig
Dus om alles samen te vatten: De kans dat je als model ergens problemen mee krijgt is niet groot en is in heel veel gevallen uitstekend te voorkomen. Zeker als je het nuchter benadert en met beide benen op de grond blijft staan.
Quote van de dag
De juiste mentaliteit creëren voor een internetbedrijf
"Ooit ga ik daar mee beginnen"
Voor veel mensen is het starten van een internetbedrijf nog altijd een droom, die men "ooit" nog wel een keertje waar gaat maken. En dat is ook wel te begrijpen. Het starten van een internetbedrijf is heel laagdrempelig. En zeker als je iets van jezelf te verkopen hebt, zoals bijvoorbeeld een kunstenaar dat heeft, dan lijkt een eigen verkooppunt heel interessant te zijn. En er gaan natuurlijk veel positieve verhalen. We hebben allemaal wel eens gehoord, hoe mensen succesvol zijn geworden in hun internetbedrijf. Misschien heb je zelf ook al eens een keer geprobeerd de online markt op te gaan? Maar het lijkt dus dat het je niet gelukt is. Dit in tegenstelling tot die meer succesvolle andere personen. Maar is er misschien een reden voor het mislukken te geven? Zodat je die de volgende keer kunt vermijden en nog een poging kunt doen?
Weinig verschil tussen online en een fysiek bedrijf
Het online starten van een bedrijf is in feite vrijwel hetzelfde als het starten van een fysiek bedrijf. Het grote verschil is, dat je al je transacties online moet doen. Maar het mooie daarvan is weer wel, dat je gemakkelijk een wereldwijde markt kunt bereiken. Dezelfde moeilijkheden als bij het starten van elk bedrijf, kunnen zich ook voordoen bij het starten van een online bedrijf. Maar je hoeft je geen zorgen te maken over het opzetten van een fysieke winkel of het huren van kraampjes. En dat is een hele zorg minder. Om van de financiering maar te zwijgen.
Mentaliteit is van het grootste belang
Eén ding is echter hetzelfde voor alle verschillende soorten bedrijven, willen ze succesvol kunnen worden: de juiste mentaliteit moet altijd aanwezig zijn. Alleen als je je start-up met de juiste mentale aanpak doet, kun je meekomen in de zakelijke race. En bedenk dat die race in de meeste oververzadigde branches keihard is.
Wat zijn die kwaliteiten die je moet bezitten voor een online bedrijf?
Voordat je zaken gaat doen, is het heel belangrijk dat je de juiste kennis hebt als het gaat om online zaken doen. Je kunt niet zomaar losgaan, zonder eerst de juiste plannen gemaakt te hebben. Het gebrek aan een doorwrochte planning is de voornaamste oorzaak, dat het misgaat bij de meeste startende bedrijven. De kans op falen is groot, als er geen adequate planning aan het bedrijf ten grondslag ligt.
Vastberadenheid en doorzettingsvermogen
Het opstarten van een bedrijf, of het nu online of in de fysieke wereld is, vraagt heel veel vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Hoewel sommige mensen misschien zullen zeggen, dat uiteindelijk het lot en het toeval bepalen, of je bedrijf een succes gaat worden, is dat niet waar. Heel veel, zo niet alles, heb je toch zelf in de hand. Of je kunt er minimaal wel invloed op uitoefenen. Alles aan toeval overlaten is wel erg passief en lijkt een garantie voor een daverende mislukking. Hoewel deze personen het als een bevestiging van hun negatieve mening zullen zien.
Jij bepaalt!
Alleen jijzelf bepaalt de koers van je bedrijf. Alleen jij kunt in feite het lot van je bedrijf veranderen. En dat geldt al helemaal als je echt vastbesloten bent, om het bedrijf succesvol te maken. Het is erg belangrijk, dat je alle eventuele negatieve gevoelens die je hebt, vooraf wegneemt. Je moet je super zelfverzekerd voelen over wat je allemaal op gang gaat brengen. Het lijkt vaak of dat niet geldt voor een online bedrijf.
Discipline is bij een fysiek bedrijf eenvoudiger
Maar discipline is ook nodig, om in je online bedrijf succesvol te worden. In een fysiek bedrijf moet je elke ochtend opstaan om je winkel te openen en te zien hoe het er aan toe gaat. Als je het bedrijf online hebt, kun je op elk moment van de dag alle transacties bekijken, waardoor je meer vrijheid hebt bij het beheren van je tijd. Dat is een voordeel, maar het vermindert wel fors de betrokkenheid ten opzichte van een fysiek bedrijf. Dat is onvermijdelijk. Maar er schuilt ook een groot gevaar in.
Je kunt veel, zo niet alles, online zelf doen
Dit kan iemand lui en zelfgenoegzaam maken. Je gaat gemakkelijker denken over het wel en wee van je online bedrijf. Omdat je de luxe van het zelf bepalen van je tijd hebt, kun je waarschijnlijk de dingen die je vandaag zou moeten doen gemakkelijk uitstellen. Je maakt ze gewoon morgen wel even af. Maar er zijn ook zeker voordelen. Transacties worden ook online gedaan en er kunnen verschillende tools worden gebruikt om het beheer van het bedrijf een beetje gemakkelijker te maken. Dit stelt je meestal wel in staat, om het hele bedrijf in je eentje te beheren. Je kunt zonder de hulp van iemand anders.
Ook een online bedrijf vraagt het nodige
Hoewel je met de juiste mentaliteit bij het hebben van een online bedrijf, je meer kans van slagen maakt, moet je toch onthouden, dat het starten van een online bedrijf geen soort wandeling in het park is. Je zult er nog steeds de nodige moeite voor moeten doen, net als in een fysiek bedrijf, om ervoor te zorgen dat je slaagt in je online bedrijf. Beschik je over die mentaliteit of ben je bereid om je die eigen te maken, dan is er helemaal niets, dat je hoeft te weerhouden.
Morgen is de dag van de dans. Dan gaan we dansen. Altijd leuk om te doen.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan.
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier
Geen opmerkingen:
Een reactie posten