Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

16 April, Bananendag

16 April. Bananendag

 

16 April, Bananendag
Zie haar staan, met haar banaan...Dat rijmt. 

Vandaag, 16 april vier ik op Jetje's dag de dag van de banaan. Een dag te vroeg, maar dat moet kunnen, nietwaar?

16 April, Bananendag


De banaan is waarschijnlijk één van de bekendste vruchten. Het is ook een vrucht die bijna iedereen wel eet, wat aan de niet al te extreme smaak te wijten zal zijn. Ze bevatten veel vitamine C, voedingsvezel, kalium en zetmeel.  Daarmee behoort de banaan tot de calorierijkste fruitsoorten. Wij eten hier vooral de zoete bananensoort, maar er bestaat ook een minder zoete variant die gebakken wordt en in veel tropische landen op het menu staat. Voor wie nog wel eens een Oosters restaurant bezoekt, is het een bekend gerecht. De gebakken banaan is daar in veel gerechten terug te vinden, onder meer als toetje. 


16 April, Bananendag


Bananen groeien in trossen aan een boomachtige plant op speciale bananenplantages. Voor veel mensen, is het een raadsel waarom bananen krom zijn. De oplossing is eenvoudig. Bananen zijn krom, doordat ze tegen de zwaartekracht in met hun punt naar boven proberen te groeien. Tijdens de groei worden ze door hun eigen gewicht en de zwaartekracht omlaag getrokken en worden daardoor krom. Niet echt iets bijzonders of mysterieus dus. Bananen zijn gemakkelijk mee te nemen, ze zijn niet extreem kwetsbaar en je hebt in het algemeen geen mesjes of zoiets nodig om de schil te verwijderen. Die schil is overigens niet eetbaar, zoals bijvoorbeeld bij een appel. 


16 April, Bananendag


Toen ik mij afvroeg, hoe ik iets met bananen zou kunnen doen, schoot de persoon van Josephine Baker door het hoofd. Een zeer bijzondere vrouw, die in eerste instantie vooral bekend werd als nachtclubdanseres met haar voor die tijd zeer gewaagde bananenrokjes. Ze trad er eerst mee op in New York en later in de bekende Parijse nachtclubs als de Folies Bergère. Nu zou er waarschijnlijk allemaal niet zo'n ophef meer zijn over een bananenrokje, maar we spreken over het begin van de vorige eeuw. 


16 April, Bananendag



Later onttrok Josephine Baker zich aan het Parijse nachtclubmilieu en ging weer terug naar de Verenigde Staten. Daar werd ze een bekend voorvechtster voor de rechten van gekleurde mensen en vrouwen. Ze trok bijvoorbeeld samen op met de bekende Martin Luther King en is zelfs gevraagd als zijn opvolgster toen hij vermoord werd. Iets wat ze niet zag zitten en daar was een goede reden voor, namelijk haar vele kinderen.

16 April, Bananendag

Josephine kon namelijk na een ziekte en een operatie zelf geen kinderen meer krijgen en adopteerde daarom 12 kinderen uit verschillende hoeken van de wereld. Deze groep kinderen werd later "De regenboogkinderen" genoemd. 


16 April, Bananendag


Kortom, een zeer bijzondere vrouw. Er zijn meerdere films over haar verschenen en het aantal boeken is niet te tellen. Daar kunnen we bij Jetje's dag in het kader van de dag van de banaan best een keer aandacht aan besteden. Een bananenrokje als eerbetoon aan deze zeer speciale vrouw is wel een leuk idee. Alleen had men in haar tijd uiteraard nog geen social media, dus ik moet er wat meer bij aantrekken, dan dat in de tijd van Josephine noodzakelijk was. Tja, niet alle vooruitgang is automatisch een verbetering.

 

De bananen van Kunstenaar Frans Vogels

Ook Kunstenaar Frans Vogels heeft zijn visie op de bananen gegeven. We zien hierbij duidelijk wat invloeden van Andy Warhol in de gekleurde vlakken.

De bananen van Frans Vogels


 


Quote van de dag


quote van de dag



Openbaar poseren in het Mauritshuis.


Ik heb hier al eerder iets over bijzondere poseersessies laten zien. Ook dit is er zo eentje, die een mens lang bijblijft. Het was in 2015, tijdens de Haagse museumnacht. Een speciaal evenement, waarbij men op één entreebewijs een groot aantal musea in de avonduren kan bezoeken. 

Iedereen wacht netjes tot hij aan de beurt is


De meeste musea kwamen dan met een speciaal programma, vaak gericht op een speciaal thema en in 2015 was dat thema dus inderdaad tekenen naar model. Als model voor zo'n thema, weet je dan in elk geval op zo'n openbare sessie dat je die avond bekeken gaat worden en daar moet je dan wel tegen bestand zijn. Voor verlegen modellen zijn deze avonden zeker niet geschikt. Grappig genoeg kreeg ik van drie kanten uitnodigingen om op deze avond te komen poseren. Ik heb kennelijk een bepaald imago.
 

 
 
Maar omdat ik nu eenmaal maar op één plek tegelijk kan zijn, heb ik gekozen voor het Mauritshuis. Als Rijksmuseum niet de eerste de beste locatie natuurlijk en met de Minister-president in zijn torentje als buurman. Wat wil je nog meer? Nou, bezoek natuurlijk.
 
 



Want bezoekers mochten meetekenen. Sterker, het was de bedoeling dat ze dat zouden doen. Steeds een sessie van een half uurtje en dan mocht een nieuwe groep gaan tekenen. Na de eerste sessie bleek al dat het met de belangstelling wel goed zat. Er ontstond een lange rij en de bewaking moest de zaak al in goede banen leiden. Er was een inschrijfsysteem en aan het begin van de avond zat alles al vol. Er was geen plekje meer over. Op zich natuurlijk wel leuk. 
 
Er waren duidelijk voldoende mensen
Genoeg mensen waren er duidelijk wel



Het geheel speelde zich af in de Gouden Zaal van het Mauritshuis. Dus wel wat je noemt een sfeervolle omgeving. Maar die ga je dan niet aantasten met allerlei verlichting en dat was te merken, vooral op de foto's die gemaakt waren. Flitsen mocht uiteraard ook niet, evenmin als het werken met een statief, voor zover dat in die drukte al haalbaar was. De kwaliteit van de foto's is dus technisch niet wat we gewend zijn, maar de sfeer maakt heel veel goed. 
 




Kortom, deze avond in het Mauritshuis mag hier bij de bijzondere sessie zeker niet onvermeld blijven. 





Hebben jullie wel eens last van een vampier? Maandag gaan we eens kijken hoe we die doeltreffend kunnen bestrijden. Tot die tijd wens ik iedereen een prettig weekend met veel zon.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier 

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts