Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

9 Februari. De Dag van het Veilige Internet

9 Februari. Safer Internet Day

 

De Dag van het Veilige Internet

Het grootste gevaar zit meestal bij de overheid

#Saferinternetday, ofwel de Dag van het Veilige Internet, is een Europees initiatief. Safer Internet Day is bedoeld, om inzicht te geven in de geweldige mogelijkheden én de flinke gevaren, die aan een verblijf op internet verbonden zijn. Veel mensen leven nog steeds met een soort potentiële tijdbom op hun bureau, zonder zich daar maar ook op de geringste wijze van bewust te zijn. Veel informatie over deze dag is te vinden op https://www.saferinternetday.org/
 
En dan zijn de vele extra campagnes van Safer Internet Day, die op de vele gevaren kunnen wijzen, natuurlijk meegenomen. Hoewel we daar eerlijk in moeten zijn: De mensen die je er mee zou moeten bereiken, bereik je er niet mee. Mensen die zich de problemen wel degelijk aantrekken, die zijn er namelijk ook,  nemen de noodzakelijke maatregelen toch wel. Mensen die het gevaar niet inzien zijn meestal ook degenen die soms de krant halen omdat ze grote bedragen aan geld zijn kwijtgeraakt. Of die met een onbruikbaar gemaakte computer zitten, omdat die door een betrekkelijk simpele poging gehackt is. 
 
En vooral de overheid heeft een ongelofelijk slechte naam, als het op het terrein van computerveiligheid aan komt. Hier lijkt alles wel te kunnen en te mogen. Natuurlijk, er zijn duizenden regels en voorschriften, Maar die moeten dan wel nageleefd worden. En daar gaat het mis. De mens is meestal de zwakste schakel in het geheel. Zie als één van de vele voorbeelden van problemen bij de overheid het recente schandaal bij de GGD. Iedereen die wel eens achter de schermen van de overheid heeft gekeken weet, dat overheid en computers gewoon niet samengaan. En waarom we dat denken te weten bij Team Jetje? Omdat we ooit de eerste stappen in de automatisering bij die zelfde overheid begonnen zijn. En er later nog regelmatig achter de schermen konden kijken.
 
www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Is uw pc voldoende beveiligd |  internetveiligheid bij Team Jetje
Ik maak veel gebruik van internet, dat mag duidelijk zijn en ben me dan ook heel goed bewust van de vele gevaren die er overal op mij loeren. Maar ik heb mij dan ook goed voorbereid.

Team Jetje loopt al even mee in de ICT

Er is nogal wat ICT kennis binnen Team Jetje aanwezig. De eerste kennis komt bij Rijkswaterstaat vandaan. We praten dan over 1974. Naar huidige maatstaven was dat ongelofelijk primitief, maar veel wat er toen op de computers uit die tijd ontworpen is, functioneert nog steeds prima. Denk bijvoorbeeld aan de beweegbare Oosterscheldekering. 

Begin jaren '80 verscheen al snel een van de eerste modellen Pc's op de huiskamertafel. In 1987 gevolgd door een al wat betere Olivetti M24. In 1996 ging de eerste website de lucht in, toen nog iets unieks. In 1993 kwam een set volledig zelf ontwikkelde aandelenanalyse-software in de lucht, waar RTL-4 destijds nog een TV-programma aan heeft gewijd. Nee, wat dat betreft deden we bij team Jetje altijd al heel aardig mee.
 
Kortom, op het gebied van computers, automatisering en internet weten we ons binnen Team Jetje wel te redden. Het gevaar is nooit 100% afwezig, maar daar zijn we ons van bewust.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Is uw pc voldoende beveiligd |  het voorkomen van virussen
Om virussen tegen te gaan heb ik een foto van een bekende viroloog bij de computer gezet. Dat schrikt ze wel af, denk ik.

De twee uitgangspunten, ofwel motto's van Team Jetje

En we zijn ons bij Team Jetje dan ook uitstekend bewust van de risico's, die het werken met de computer met zich meebrengt. We hanteren bij alles wat we op de computer doen een tweetal motto's:

1. Alles wat op internet staat is te stelen. Maar dan ook echt alles, ondanks de campagnes van de overheid, die denkt dat dit stelen wel meevalt. Ze zouden toch echt beter moeten weten, al was het maar uit hun eigen ervaring. 

2. Het kwijtraken van uw data is zeker. De mensen die gebruik maken van computers zijn in twee groepen verdeeld. De eerste groep is alles wat op hun computer stond kwijtgeraakt. De tweede groep gaat in de nabije toekomst een keertje alles kwijtraken. En dan zijn er nog een paar uitzonderingen, maar dat zijn er zo weinig, dat je daar geen rekening mee hoeft te houden.

Als je die twee punten als uitgangspunt neemt, dan weet je wat je te doen staat. Alles wat op je computer staat (en dat is inclusief je smartphone) is extreem kwetsbaar. Een hacker komt echt overal bij. Er is niets veilig. Helemaal niets. En als wat op uw computer staat enige waarde heeft, dan zal het ooit een keertje gestolen gaan worden. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Is uw pc voldoende beveiligd |  internet via de kabel
Alle internet komt via een kabel. Dat is bekend, dus daar moet iets mee te doen zijn om indringers buiten te houden, nietwaar?

Een rare vergelijking als basis

Vergelijk het met uw geldkist, die je midden op de huiskamertafel zet en dat je dan op vakantie gaat, waarbij je de voordeur gewoon open laat staan om de lucht fris te houden. Een absurde vergelijking? Was het maar waar. 
 
 
www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Is uw pc voldoende beveiligd |  een knoop in de kabel zorgt voor filevorming en dus vertraging
Als het indringers al niet stopt, dan zal het ze minimaal wel vertragen, zo'n knoop in de kabel


Laten we eerst eens beginnen met de voordeur dicht te doen

Heb je een goede (!) virusscanner op je computer? En dan wel een echte virusscanner? Niet zo'n gratis dingetje dat je zo maar mag ophalen van internet. Want die zijn net als Facebook en Instagram met name ontworpen om zoveel mogelijk data te verzamelen van de gebruiker. Dit soort software is niet voor niets gratis. Je betaalt alleen niet met geld, maar met je privacy en je gegevens. Jouw online gedrag is nergens beter te volgen dan via je virusscanner, want alles wat je doet komt daar lang.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Is uw pc voldoende beveiligd |  Doorknippen van de kabel is lekker effectief
Zo, daar komt geen indringer meer doorheen


Aanbevolen virusscanner

Een zeer goede virusscanner is bijvoorbeeld die van ESET. (https://www.eset.com) Deze scanner is vooral bekend bij de meer professionele partijen in de ICT. De kosten van een dergelijke professionele virusscanner blijven tot enkele tientjes per jaar beperkt. En deze beveiliging komt in elke willekeurige test als één van de allerbeste uit de bus. Je leest er nooit reclame over? Dat klopt. Hebben ze ook helemaal niet nodig. Dit bedrijf draait op mond-tot-mond reclame. De beste aanbeveling die er is. Trouwens, wie denk je dat die reclame voor de bekende "merken" aan anti-virussoftware betaalt? Inderdaad, dat doe je zelf.
 
We zouden binnen Team Jetje niet eens een andere virusscanner dan die van Eset meer overwegen. De scanner doet zijn op de achtergrond zijn werk, zonder ooit enig onderhoud nodig te hebben en zonder dat je er verder ook maar iets van merkt. Tot je een keertje naar een wat blotere website gaat (natuurlijk alleen om daar over mee te kunnen praten en om te weten hoe erg dat is) en een filmpje aanklikt. Dan zie je direct hoe je computer bedreigd wordt. Met een dreigende pop-up erbij verbreekt de virusscanner gewoon de verbinding. En een knappe jongen die deze verbinding dat weer weet te herstellen. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Is uw pc voldoende beveiligd? |   soms zit er een luchtje aan problemen
Er gebeurt iets geks waar duidelijk een luchtje aan zit


Zo, de voordeur is in elk geval dicht

Laten we dan nu eens naar de brievenbus in die voordeur kijken. Als je email leest zonder realtime beveiliging, dan komt dat er op neer, dat je gewoon ouderwets een touwtje uit de brievenbus laat hangen. De voordeur is dan misschien wel dicht, maar die is door een kwaadwillende partij wel heel eenvoudig open te maken.

Veel e-mailprogramma's hebben een vorm van beveiliging. De ene is natuurlijk wat beter dan de andere. Maar opletten blijft ook hier altijd geboden. Zeker bij het werken met de mobiele telefoon, die als het moderne touwtje uit de brievenbus gezien mag worden. Want in e-mail kan nog steeds gevaarlijke rommel staan, zoals links die naar foutieve websites verwijzen. Één klik op zo'n link, kan het einde van uw computer betekenen. En dat is geen geintje. Als je met zogenaamde ransomsoftware te maken krijgt, dan kun je de gegevens op je computer in veel gevallen verder wel vergeten. Alleen een echt goede veiligheidskopie kan je dan nog redden, maar daar komen we nog op.

Goede realtime beveiliging van je e-mail wordt ook weer door het eerder genoemde ESET gemaakt. Echt, bezoek die site eens. Ze beveiligen zowel je computer als je telefoon. 
 
www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Is uw pc voldoende beveiligd? |    waar rook is, is vuur
Waar rook is, is vuur. Wapperen maar even, misschien gaat het uit.

 

De voordeur is dicht. Er hangt geen touwtje meer uit de bus

Laten we dus eens naar de geldkist gaan kijken. Staat die normaal gesproken bij je in het zicht op tafel? Waarschijnlijk niet. Maar hoe zit het met de data op je computer? Zit die gewoon in dezelfde computerkast? Waarschijnlijk wel. Heb je een internetaansluiting met meerdere poorten? Dat zal best wel. Overweeg dan eens de aanschaf van een geldkist die je op kunt bergen. 
 
En wel in de vorm van een zogenaamde NAS. Een klein kastje met een UTP kabel of een WIFI-verbinding, dat je echt overal in huis neer kunt zetten en dat ofwel je data ofwel een kopie ervan opslaat. Als je PC of je laptop gestolen wordt, dan heb je tenminste altijd je data nog. Het apparaat en de software die er op staat, is te vervangen. Je gegevens vaak niet. Zie het inschakelen van een NAS (goed beveiligd met een eigen wachtwoord) als het verstoppen van je geldkist. Je begraaft je geldkist als het ware in de tuin. Als alles weg is, kun je die altijd nog weer laaghalen.
 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Is uw pc voldoende beveiligd? |
Kijk, dat helpt tenminste tegen aanvallen op je computer vanaf het internet. Zorg daarom altijd voor een brandblusser naast je laptop. Zelfs indringers met een vlammenwerper zijn kansloos!



Verwacht het onverwachte!

Zo, geleidelijk aan wordt het al een beetje veiliger rond je computer. En dan gebeurt er iets onverwachts. Tijdens het opbouwen van de schijfadministratie (daar staat in, waar alles op je PC te vinden is) valt de plotseling stroom uit. En de schijf is niet meer te lezen. En het eigen geheugen van de computer is defect geraakt. "Dat is wel erg toevallig," zal je nu denken? Nou, ik ben er de maand november 2020 door van Facebook af geweest. Zie mijn Facebook tijdlijn. 

Overigens was dat de derde schade door problemen met de elektra. Drie keer is scheepsrecht, wordt er altijd gezegd, dus een vierde keer gaat het niet gebeuren. Een zogenaamde UPS ofwel een Uninterruptable Power Supply doet rustig in een hoekje van het kantoor zijn werk. Wat dat werk is? Het constant opladen van een grote accu. Uit die accu wordt stroom opgewekt en daar draait de meest kwetsbare apparatuur op. Valt de stroom weg, dan vangt de accu dat even op zodat je de tijd hebt om alles netje af te sluiten. De kosten vallen enorm mee. Deze heeft 70 euro eenmalig gekost en voorkomt veel narigheid. Het elektranet bevat meer stroring dan we mogen verwachten. En als je de krant zo leest dan zal dat alleen maar erger worden.
 
www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Is uw pc voldoende beveiligd? | | een ketting helpt ook altijd
Zo, een stukje ketting is natuurlijk een prima beveiliging. Daar komt niemand langs

 

Geluk bij een ongeluk

Nu was er gelukkig een veiligheidskopie in de vorm van een Acronis Cloud Backup. Een dergelijke backup is echter alleen maar veilig, als deze volledig extern is opgeslagen. Een tweede harde schijf, of de hierboven genoemde NAS is dan niet voldoende. Een dergelijke backup is een veiligheidsmaatregel. Een noodrem. Maar wel een noodzakelijke noodrem. 

Het venijn van ramsomware

We hebben al eerder de bescherming van je computer tegen Ransomware genoemd. Het is een vrij nieuw verschijnsel, dat voor grote problemen kan zorgen. Het komt bijna altijd met filmpjes mee. Het afspelen van het filmpje activeert een programma, dat de toegang tot je data verandert. Alleen door een geldbedrag over te maken, meestal naar een adres in de Oekraïne, China of Rusland, kun je een code krijgen, waarmee je de blokkade ongedaan kunt maken. 
 
Heeft je pc een dergelijke besmetting opgelopen, dan helpt er bijna nooit iets tegen. Betalen heeft ook geen zin, want je hebt geen enkele garantie dat men daarna je probleem ongedaan maakt. Dan zul je enorm blij zijn met je cloud back-up! Je kunt de schijven van je computer gewoon leeg maken (een proces dat formatteren wordt genoemd) en de cloud back-up terugzetten. En je kunt na enkele uren kopieerwerk weer verder. Zonder ooit betaald te hebben.

Of de bescherming nu 100% is?

Al met al zijn we binnen Team Jetje naar ons gevoel redelijk goed beschermd. Of het 100% is? Geen idee. Tegen hackers is niets bestand. Als die echt binnen willen komen, dan komen ze binnen. We kunnen alleen zorgen, dat er niets voor ze te halen is. En dat we de rommel op kunnen ruimen, die ze achtergelaten hebben vanuit een back-up waar ze niet bij kunnen. 

Doe hier iets mee!

Dit is uiteindelijk nog een heel verhaal geworden. Het is ook een belangrijk verhaal. De bedreiging die we hier even kort schetsen, geldt namelijk ook voor jou. Ook al ben je je van geen gevaar bewust. 

Dat gevaar is er namelijk wel degelijk. 

Doe er iets tegen! Met een paar tientjes kun je al heel veel doen.
 
www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Is uw pc voldoende beveiligd? |
Zo, ik ben voortaan veilig op het internet, dus deze dag is aan mij verder niet besteed.

 
   PS.  GEBRUIK DE OPLOSSINGEN IN DE FOTO'S NOOIT OP UW EIGEN COMPUTER.   Ze zijn onvoldoende veilig.  😀😀

Ps. De belangrijkste beveiliging die ik heb is de zwarte doos met de koelgleuven die naast het stopcontact staat. Dat is een zogenaamde UPS. Een uninteruptable power supply. Een soort van accu die zelf stroom voor de computer opwekt. De accu wordt permanent bijgeladen. Je merkt er niets van. En dat is ook de bedoeling. Tot er bij bij Dronten, 150 km verderop, rariteiten op het stroomnet plaatsvinden. Dan geeft het ding een harde fluittoon en koppelt zich bliksemsnel los van het lichtnet. Je kunt nog een paar minuten doorwerken maar dan moet je zelf rustig en netjes stoppen. Het voorkomt grote en vaak voor het apparaat dodelijke problemen met de computer. En zeg niet dat het niet gebeurt, want ik heb twee keer een computer gesloopt door problemen met de elektriciteit. De kans dat je deze problemen krijgt is vele, vele malen groter dan het risico van een hacker. Die hebben namelijk wel andere doelen op het oog, ben ik bang. Jij en ik zijn gewoon niet belangrijk genoeg voor ze. 

Nu denk je misschien dat het om een duur apparaat gaat, maar het is een éénmalige aanschaf van 60 euro en die gaat een jaar of 10 mee, zo weet ik uit ervaring. Het is dringend aanbevolen en nooit zeggen dat ik niet gewaarschuwd heb.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:



 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts