Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

08 juli 2025. | Nr. 404 | Jetje bij Sint Andries

 

08 juli 2025.  | Nr. 404 | Jetje bij Sint Andries

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen

Ergens in het begin van deze eeuw, aan het begin van mijn carrière, was ik een keertje met een fotograaf naar de ruïne van een fort of kasteel geweest om foto's te maken. Die waren op zich goed gelukt. Maar helaas zijn ze later verloren gegaan. Ik was destijds meegereden en wist niet precies meer waar het geweest was tot ik er bij toeval achter kwam. Het ging om de ruïne van de vesting Sint Andries, op het punt waar de Maas en Waal bijna bij elkaar komen. Je kunt beide op steenworp afstand zien liggen. En dus heb ik deze plek maar weer eens met een bezoekje vereerd. Het eigenlijke fort heeft de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Maar tussen alle braamstruiken en brandnetels zijn nog genoeg decoratieve elementen te vinden voor een interessante shoot. Wel is het nu veel meer begroeid dan destijds wat de toegang lastiger maakt. 

Toen ik arriveerde sprak een vertrekkende bezoeker mij aan en zei "Er liggen daar van die grote keien. Daar moet je eens rustig een tijdje op gaan zitten. Dan voel je gewoon de rust die nog uit het verleden komt". Tja, daar kon hij best wel eens gelijk in hebben.


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje fotografeert bij Fort Andries in de Betuwe;


 2. Kleine gewoontes groeien uit tot grote veranderingen;

  3. We wandelen nog even wat rond bij Fort Sint Andries.

 

 

Fort Sint Andries: Geduldige bewaker van rivieren en tijden


Verscholen tussen de rivieren Maas en Waal, niet ver van het Gelderse dorp Heerewaarden, ligt de indrukwekkende ruïne van Fort Sint Andries. De restanten van het eeuwenoude fort vertellen een verhaal van macht, strijd, water en tijd. Want hoewel het fort vandaag de dag inderdaad grotendeels een ruïne is, hoor je er nog steeds de echo’s van zijn destijds strategische belang en het turbulente verleden.



Strategische ligging van Fort Sint Andries

De kracht van Fort Sint Andries lag – en ligt – in zijn locatie. Het fort bevindt zich op een kruispunt van twee belangrijke rivieren: De Waal en de Maas. Wie hier de controle had, had grip op de scheepvaart, handel en militaire bewegingen. Niet voor niets werd dit gebied door de eeuwen heen herhaaldelijk betwist, versterkt en herbouwd.

 

De eerste versie is uit de Tachtigjarige Oorlog

De eerste versie van Fort Sint Andries werd gebouwd door de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog, rond 1590. Het fort was bedoeld om de waterwegen te controleren en de opmars van de Nederlandse opstandelingen tegen te houden. Het werd vernoemd naar de heilige Andreas en stond in directe verbinding met andere vestingwerken in de regio, zoals het naburige Fort Crèvecoeur.

Van strijd tot verval

De geschiedenis van het fort is onlosmakelijk verbonden met gewapende conflicten. Fort Sint Andries werd belegerd, ingenomen, verwoest en weer herbouwd. Tijdens de zeventiende en achttiende eeuw wisselde het fort regelmatig van bezetter. In de loop van de tijd verloor het wel zijn oorspronkelijke functie als verdedigingsbolwerk, vooral omdat de militaire techniek zich steeds verder ontwikkelde en andere vormen van verdediging effectiever werden.



De Nieuwe Hollandse Waterlinie 

In de negentiende eeuw werd er een nieuw fort op dezelfde plek gebouwd, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze tweede versie van Fort Sint Andries was moderner en paste beter bij de veranderende oorlogsvoering van die tijd. Ook dit fort speelde een rol tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het door de Duitsers werd gebruikt en aan het eind van de oorlog grotendeels werd verwoest door geallieerde bombardementen. Restanten werden door de vertrekkende bezetter ook nog eens opgeblazen.



Een ruïne vol verhalen

Wat desondanks toch nog resteert van Fort Sint Andries is een ruïne, omgeven door een natuurgebied. Toch is de plek allesbehalve doods. De overblijfselen van het fort zijn inmiddels overgenomen door de natuur: Muren zijn begroeid met mos. De nauwelijks zichtbare grachten zijn omgetoverd tot een leefgebied voor vogels en amfibieën. De rust die er heerst is bijna tastbaar. Informatiepanelen vertellen bezoekers over het rijke verleden van het fort, en het terrein is vrij toegankelijk voor wandelaars. Het gebied rond het fort is tegenwoordig een beschermd natuurgebied en een geliefde plek voor rustzoekers, historici en natuurliefhebbers. De samensmelting van geschiedenis en natuur geeft het fort een unieke sfeer. Het staat stil, en vertelt tegelijkertijd.



Samenvattend:

Fort Sint Andries is meer dan een oud bouwwerk. Het is een plek waar het Nederlandse verleden tastbaar wordt – waar water, oorlog en landschap samenkomen. Hoewel zijn muren gedeeltelijk zijn ingestort, blijft de betekenis overeind. Wie hier loopt, voelt de adem van de geschiedenis. Een stille wachter tussen de rivieren, met een verhaal dat nooit helemaal verdwijnt.
 
 


Kleine gewoontes leiden tot grote veranderingen


Veel mensen denken dat grote veranderingen in het leven alleen mogelijk zijn door drastische stappen te nemen. In werkelijkheid zijn het vaak de kleine, consistente gewoontes die op de lange termijn leiden tot indrukwekkende resultaten. Door dagelijks kleine verbeteringen door te voeren, creëer je een sterke basis voor succes en persoonlijke groei.

Waarom zijn kleine gewoontes zo krachtig?


Kleine gewoontes lijken op het eerste gezicht misschien onbeduidend, maar hun kracht ligt in herhaling en consistentie. Wanneer je elke dag een kleine positieve actie uitvoert, stapelen deze acties zich op en leiden ze tot aanzienlijke vooruitgang.




De wetenschap achter gewoontes


Onze hersenen zijn geprogrammeerd om patronen te herkennen en gewoontes te vormen. Door bewust kleine acties te herhalen, creëer je nieuwe neurale paden die het gemakkelijker maken om positieve gedragingen vol te houden. Na verloop van tijd worden deze acties een automatisch onderdeel van je dagelijkse routine.

Voorbeelden van kleine gewoontes met grote impact


  • Dagelijks 10 minuten lezen: Dit kan je kennis vergroten en je persoonlijke ontwikkeling bevorderen.

  • Elke ochtend mediteren: Het verbetert je mentale welzijn en vermindert stress.


Hoe implementeer je kleine gewoontes in je leven?


  • Begin klein: Kies één eenvoudige gewoonte die je gemakkelijk kunt integreren in je dagelijkse routine.

  • Stel duidelijke doelen: Bepaal wat je wilt bereiken en houd je voortgang bij.

  • Creëer triggers: Koppel je nieuwe gewoonte aan een bestaande routine, zoals tandenpoetsen of koffie drinken.

  • Wees geduldig en consistent: Verandering kost tijd. Blijf volhouden, zelfs als je geen directe resultaten ziet.


De kracht van de samengestelde groei


Net zoals rente op rente je spaargeld laat groeien, stapelen kleine positieve acties zich op en leiden ze tot exponentiële groei. Een kleine verbetering van slechts 1% per dag kan op de lange termijn leiden tot enorme veranderingen in je leven.

Conclusie:


Grote veranderingen beginnen met kleine, consistente acties. Door dagelijks positieve gewoontes in te voeren en vol te houden, kun je je doelen bereiken en je leven veranderen. Onthoud: Het gaat niet om snelle resultaten, maar om de kracht van consistentie en geduld.




Sint Andries


Er is van Sint Andries niet veel meer te zien. Je mag gerust zeggen dat je er bovenop moet staan om er nog iets van mee te krijgen. Vanaf de weg die er langs loopt zie je alleen maar bomen. Het is dat de weg over de nabij gelegen sluis gaat, die nog wel opvalt anders zou je er ongemerkt voorbij rijden. Via een smal weggetje met een sterke haarspeldbocht kom je op een kleine parkeerplaats bij de oude, inmiddels vervallen sluis die scheepvaart van de Waal naar de Maas en vice versa mogelijk maakte. Een taak die nu door een nieuwe sluis is overgenomen. Dus wil je Fort Sint Andries bezoeken, bijvoorbeeld voor modelfotografie, oriënteer je goed waar het te vinden is.

 







 


Morgen in Jetje's dag
Woensdag gaan we eens op bezoek bij de werkzaamheden aan de A9

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op  X, het voormalige Twitter te vinden 

En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Een nieuwe eend in de bijt is bluesky

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts