Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

07 juli 2025. | Nr. 403 | Dag van de bikini

 

07 juli 2025.  | Nr. 403 |

Dag van de bikini

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen

Een bikini? Nee, die had je op de Veluwe niet. Je had daar veel dingen niet, maar dat is voor een ander verhaal.  Maar daar woonden degelijke vrouwen en degelijke meisjes die nette badpakken droegen die geen aanstoot gaven en waar niet zondags na de kerk over werd nagepraat. Het is maar de vraag of men zelfs wist wat een bikini was, hoewel je er van stond te kijken wat men allemaal wél wist. Hoewel die kennis alleen per ongeluk opgedaan werd of bewust om er een negatief oordeel over te kunnen geven, maar dat spreekt natuurlijk voor zichzelf. Pas jaren later, toen ik een bikini nodig had voor een betaalde fotoshoot heb ik er zelf eentje gekocht. En dat viel nog helemaal niet tegen. In de loop van de afgelopen jaren is deze nog vele malen gebruikt. Zo ook vandaag. 

 



Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag:


 1. Jetje viert op toepasselijke wijze de dag van de bikini;


 2. Wat is eigenlijk een perfect bestaan?

  3. We maken in Leiden het rondje om de singel af.




De bikini is een kledingstuk met een explosieve geschiedenis


De bikini is vandaag de dag een alledaags kledingstuk op stranden wereldwijd. Maar achter het kleine stukje badkleding schuilt een opmerkelijke geschiedenis. Uiteraard vol met controverse en discussies over fatsoen, culturele verandering en opmerkelijk genoeg zelfs proeven om kernwapens te testen. Wat ooit begon als een revolutionaire ontwerpkeuze is inmiddels uitgegroeid tot een symbool van vrijheid, vrouwelijkheid en nog steeds de nodige discussie over lichaam en seksualiteit.

Oud maar toch weer vernieuwd

Hoewel de bikini pas in de twintigste eeuw officieel werd gelanceerd, zijn tweedelige bad- of sportoutfits geen modern fenomeen. In mozaïeken uit het oude Rome, zoals die in de Villa Romana del Casale in Sicilië, zijn vrouwen te zien in kleding die sterk lijkt op een bikini. Die waren waarschijnlijk bedoeld voor atletiek of om in te baden. Toch raakte deze vorm van kleding eeuwenlang in de vergetelheid.



De geboorte van de moderne bikini

De moderne bikini werd in 1946 ontworpen door de Franse ingenieur Louis Réard. Hij noemde het kledingstuk “bikini” naar het Bikini-atol. Dit is een eilandengroep in de Stille Oceaan waar de Verenigde Staten op dat moment hun kernproeven uitvoerden om de net uitgevonden atoombom te testen. Réard wilde aangeven dat zijn ontwerp net zo explosief zou zijn als die atoombom. Het was een gedurfde marketingzet die de lading inderdaad bleek te dekken en een succes werd.
 

Een bikini bevat 194 vierkante centimeter stof 

Zijn ontwerp bestond uit vier driehoekige stukjes stof die samen niet meer dan 194 vierkante centimeter bedekten. In die tijd werd dit als uitermate shockerend ervaren. Zelfs professionele modellen weigerden het kledingstuk te dragen op de catwalk. Uiteindelijk huurde Réard een exotisch danseresje, Micheline Bernardini, in om zijn creatie te tonen. Het publiek was verbijsterd, maar de pers smulde ervan.




Oproer en uiteindelijke acceptatie van het kledingstuk

Na de introductie stuitte de bikini keer op keer op veel weerstand. In landen als Spanje, Italië en België werd het kledingstukje verboden op de openbare stranden. In de jaren ’50 bleef het vooral bij meer bedekkende badpakken. Het zou tot de jaren ’60 duren voordat de bikini breed werd geaccepteerd. En dat was mede dankzij de invloed van bekende sterren als Brigitte Bardot en Ursula Andress, die de bikini populair maakten in films en modebladen.

De bikini in de jaren '60 en '70 

De seksuele revolutie van de jaren ’60 en ’70 speelde een grote rol in de acceptatie van de bikini. Het werd een symbool van bevrijding: Vrouwen eisten terecht het recht op om hun lichaam te kunnen tonen zonder enige schaamte of valse beperkingen.



Mode, marketing en maatschappelijke discussie

In de decennia daarna is de bikini blijven evolueren: Van sportieve modellen tot stringbikini’s, van high-waist retroversies tot innovatieve sportbikini’s. De mini-bikinie en zelfs micro-bikini deden hun intrede waarbij zeker de laatste die 194 vierkante centimeter stof niet meer haalt. Tegelijkertijd ontstond er hierdoor ook weer de nodige discussie. In recente jaren is er meer aandacht gekomen voor lichaamsdiversiteit in bikini-campagnes, waarmee het beeld van de ‘ideale bikini-body’ langzaam wordt losgelaten.



Conclusie:

De bikini is meer dan alleen badkleding. Het is een cultureel icoon dat symbool staat voor veranderende normen, vrijheid, mode en controverse. Wat begon als een gedurfde en provocerende creatie, is uitgegroeid tot een wereldwijd gedragen kledingstuk dat niet alleen het lichaam, maar ook de geschiedenis weerspiegelt van hoe we kijken naar vrouwelijkheid, vrijheid en identiteit.
  


Het leven hoeft niet perfect te zijn om toch mooi te zijn


In een wereld waar perfectie vaak gepromoot wordt, is het makkelijk om te denken dat alles in het leven in alle opzichten op rolletjes moet lopen om geluk en schoonheid te kunnen ervaren. Van sociale en andere media tot de druk van onze eigen persoonlijke verwachtingen, we worden vaak geconfronteerd met het idee dat ons leven in alle opzichten perfect moet zijn. Het wordt ons gewoon opgelegd. Perfectie wordt bijna afgedwongen. Maar de waarheid is, dat het leven in al zijn imperfectie juist veel schoonheid bevat. Het leven hoeft niet perfect te zijn om toch mooi te zijn en deze schoonheid kan zich uiten op de meest onverwachte en alledaagse momenten.






De waarde van imperfectie


Imperfectie maakt ons menselijk. Het zijn de fouten, de mislukte pogingen en de uitdagingen die ons vormen. Ze helpen ons groeien. Wanneer we die druk van de perfectie loslaten, beginnen we pas te zien dat de waarde van het leven ligt in de ervaringen die we doormaken en de lessen die we leren. De momenten van kwetsbaarheid, de tijden van verdriet en zelfs de momenten van falen dragen allemaal bij aan onze reis door het leven en voegen de nodige diepte en betekenis toe aan ons bestaan.

Bovendien maakt het accepteren van imperfectie ons steeds authentieker. In plaats van te streven naar een onrealistisch ideaal, kunnen we onze ware zelf omarmen in plaats van een ander te spelen. Het is juist in onze kwetsbaarheid dat we vaak de meeste verbinding met anderen vinden. Wanneer we onze imperfecties met anderen delen, zorgen we voor ruimte voor echte relaties en begrip. Het is niet de perfectie die mensen samenbrengt. Het is de echtheid van menselijke ervaring.

Schoonheid in de alledaagse momenten


Het leven zit vol kleine, vaak onopgemerkte momenten van schoonheid. Deze momenten kunnen in de simpelste dingen liggen. Bijvoorbeeld een wandeling in de natuur, een glimlach van een vreemde, of een rustig gesprek met een vriend. Deze momenten brengen ons in het hier en nu terug. En ze herinneren ons eraan dat schoonheid niet altijd iets groots of opvallends hoeft te zijn. Het is juist de alledaagse magie van het leven die ons vreugde en voldoening schenkt.

In plaats van te streven naar een perfect leven, kunnen we leren om dankbaar te zijn voor de gewone momenten die ons omringen. Soms is het de imperfectie die de schoonheid onthult, zoals een vervaagde zonsondergang of een te snel opkomend regenbuitje dat ons dwingt om binnen te schuilen. Het leven in al zijn chaotische glorie heeft iets speciaals, juist omdat het niet perfect is.

Lessen uit tegenslagen


Tegenslagen en tegenspoed zijn onvermijdelijk in het leven. Het is makkelijk om te denken dat alles alleen maar mooi kan zijn als we geen problemen hebben, maar in werkelijkheid is het vaak in onze moeilijkste tijden dat we de grootste schoonheid ontdekken. Het proces van het overwinnen van obstakels leert ons veerkracht en kracht. Het is niet de afwezigheid van uitdagingen die het leven mooi maakt, maar de manier waarop we ermee omgaan.

De veerkracht die we ontwikkelen door moeilijke periodes is iets dat ons verrijkt en ons perspectief verandert. Wanneer we reflecteren op hoe ver we zijn gekomen na tegenslagen, zien we vaak de schoonheid van onze groei en ontwikkeling. Het is deze reis van vallen en opstaan die het leven betekenis geeft.

Conclusie:


Het leven hoeft niet perfect te zijn om mooi te zijn. Het is de reis, de uitdagingen, en de onvolmaakte momenten die ons helpen te groeien en schoonheid te ontdekken. Perfectie is een illusie, en het is juist in de imperfecties van het leven dat we de echte schoonheid vinden. Wanneer we leren om het leven zoals het is te omarmen, met al zijn ups en downs, zullen we de ware rijkdom van het bestaan ontdekken. Het leven is mooi, niet omdat het perfect is, maar omdat het echt is.




Wandelen in het Singelpark 3


Onderweg kom je tijdens je wandeling zeven deelgebieden tegen, die elk weer hun eigen uitstraling hebben. Je wandelt langs oude bolwerken uit de tijd dat Leiden nog verdedigd moest worden tegen de Spanjaarden, iets wat nog altijd op 3 oktober wordt gevierd, stadspoorten zoals de Zijlpoort en de Morspoort uit dezelfde tijd, molens als de hoge "de Valk" en de replica van molen de Put. Maar je komt ook bij begraafplaatsen en delen van de Leidsche Universiteit zoals de Sterrenwacht en de Hortus Botanicus  



 
Sinds 2015 zijn er meerdere bruggen heringericht of nieuw gebouwd en kronkelt het wandelpad bijna geheel rond, met duidelijke route-aanduidingen via gekleurde iconen en parkpoorten. 




Kortom: Het Leidsche Singelpark is meer dan alleen een stadspark. Het is een levend project dat geschiedenis, natuur en stadsleven samenbrengt. 

 


 


 


 


 


Morgen in Jetje's dag
Morgen brengen we een bezoek aan Sint Andries. Aan wie? Dat zien we dan vanzelf wel.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op  X, het voormalige Twitter te vinden 

En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Een nieuwe eend in de bijt is bluesky

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts