Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

09 juli 2025. | Nr. 405 | Jetje op de A9

 

09 juli 2025.  | Nr. 405 | Jetje op de A9

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen

De A9 hoort vast wel bij de drukkere wegen van Nederland. En drukke wegen brengen nu eenmaal de nodige overlast mee voor de omwonenden. En zeker als een snelweg dwars door een plaats loopt, zoals met de A9 in Amstelveen het geval is, dan gaat men naar oplossingen zoeken. In Amstelveen is die oplossing gezocht in een combinatie van verdiepte aanleg en tunnels. Een gigantisch project, zeker logistiek. Want het drukke verkeer moet wel zonder al te veel hinder door kunnen blijven rijden en tot nu toe is men daar zeker goed in geslaagd. De bouwers zijn trots op wat ze aan het maken zijn. En lieten dat zaterdag 5 juli dan ook graag zien aan het publiek. En Jetje's dag moest daar dus wel eventjes de neus laten zien. 

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. De aanleg van de vernieuwde A9 bij Amstelveen is een gigantische klus;


 2. Langer wachten met een besluit nemen lost nooit iets op;

  3. De enorme bouwput van de A9.



Tunnels bouwen kan op verschillende manieren

1. Tunnels bouwen aan de oppervlakte in een geul

 
Dit wordt de "open bouwput" ofwel de  "cut-and-cover" techniek genoemd. Maar hoe werkt die techniek, die ook hier in Amstelveen wordt toegepast? 
 

 

Er wordt een grote geul of bouwput gegraven aan de oppervlakte. In die geul wordt de tunnelconstructie gebouwd die meestal bestaat uit betonnen wanden en een afdekking, waarna de geul weer wordt dichtgemaakt en de grond weer wordt teruggebracht.

Voordelen:

  • Meestal goedkoper dan boren;
  • Simpelere techniek, minder specialistisch materieel nodig;
  • Mogelijkheid om grotere tunnelvormen te maken (b.v. brede tunnelbakken);
  • Geschikt voor ondiepe tunnels.

 

Nadelen:

  • Grote verstoring aan de oppervlakte: Verkeershinder, bouwoverlast;
  • Niet mogelijk bij diepe tunnels of onder bestaande bebouwing zonder schade;
  • Kan lang duren vanwege grondwerk en herstel van de oppervlakte;
  • Beperkt toepasbaar in dichtbebouwde stedelijke gebieden.


2. Tunnels boren met een tunnelboormachine (TBM)

Bij deze aanpak graaft een grote ronde boormachine de tunnel ondergronds uit, terwijl hij tegelijkertijd de tunnelwand bouwt met betonsegmenten.

Voordelen:

  • Minimale verstoring aan de oppervlakte, vooral in stedelijke gebieden;
  • Geschikt voor lange en diepe tunnels;
  • Snelle en efficiënte voortgang bij continue werking;
  • Betere controle op grondinstabiliteit en waterdruk.


 


Nadelen:

  • Hoge investeringskosten in TBM en materieel;
  • Complexe techniek die specialistische kennis vereist;
  • Beperkt tot ronde tunnelvormen (hoewel er wel variaties zijn);
  • Aanloopfase (voorbereiding, TBM op locatie brengen) kan lang zijn.


3. Andere technieken

Boorgat-  ofwel  microtunneling:
Kleine tunnels ondergronds zonder graafput, vaak voor kabels, leidingen, riool.

Voordeel: nauwelijks oppervlakteverstoring.

Nadeel: beperkt tot kleine diameter tunnels.
 
In rotsachtig terrein worden tunnels gesprengd en uitgegraven.

Voordeel: geschikt voor harde rotsen, grote tunnels.

Nadeel: trager, stof en geluidsoverlast.
Zoals natte- en droge zinkmethoden voor tunnels onder water. Hierbij wordt een tunnelsegment op het waterbodem geplaatst en afgedicht.

Groutinjectie en bevriezingstechnieken
Voor stabilisatie van bodem bij tunneling, vooral in waterdoorlatende grond. Grout is een mengsel van water, cement en vaak afvalproducten.

 





Subkop

Denk je wel eens: “Ik wacht nog even tot het juiste moment?" Ontdek waarom juist dat wachten je tegenhoudt  en hoe een frisse sprong je leven kan veranderen. 

In het kort:
  • Angst voor verandering wordt groter naarmate je langer wacht: Door meteen te handelen voorkom je mentale blokkades en groeit je zelfvertrouwen.

  • Wachten op het perfecte moment is een illusie: Actie brengt helderheid, ervaring en nieuwe inzichten die je van tevoren niet kunt voorspellen.

  • Door te beginnen met kleine, moedige stappen doorbreek je de cirkel van twijfel en train je je mentale veerkracht en besluitvaardigheid


 

Het koude water wordt niet warmer als je langer wacht

Sommige wijsheden klinken eenvoudig, maar raken diep. “Het koude water wordt niet warmer als je langer wacht met erin te springen” is zo'n zin. Het lijkt een simpele constatering, maar het bevat een krachtige les over actie, angst en de verlammende werking van uitstel. Voor iedereen die op zoek is naar nieuwe manieren van denken en persoonlijke groei, biedt dit gezegde een waardevol perspectief.




Uitstel als valkuil: Waarom we wachten

Veel mensen stellen dingen uit omdat ze hopen dat het straks makkelijker zal voelen. Of dat het juiste moment vanzelf wel een keer zal komen. Maar zoals het koude water niet warmer wordt als je blijft wachten, verandert de uitdaging waar je tegenop ziet meestal ook niet. Sterker nog: Het wachten maakt het vaak alleen maar moeilijker. Je bouwt mentale drempels, je voedt je angst en het moment van actie voelt steeds zwaarder.




Actie neemt juist angst weg

Wie wel eens spontaan in koud water is gesprongen, weet het: Het is even schrikken, maar daarna valt het reuze mee. Dat geldt ook voor andere situaties waarin je moet durven. Of het nu gaat om het starten van een project, het geven van je mening, het veranderen van werk of het aangaan van een moeilijk gesprek — de spanning is meestal groter in je hoofd dan in de werkelijkheid. Door simpelweg te doen, ervaar je dat het te overzien is.



Het juiste moment bestaat nu eenmaal niet

Wachten op het perfecte moment is vaak een vorm van zelfbedrog. Er is zelden een moment waarop je je volledig klaar voelt voor iets nieuws of spannends. Groei en comfort bestaan nu eenmaal niet op dezelfde plek. Het is vaak pas na het nemen van een stap dat je je er klaar voor voelt, niet ervoor. Daarom is het beter om jezelf zachtjes — of soms stevig — in het water te duwen. Niet later, maar nu.

Verandering vraagt om in beweging te komen

Stilstand voelt veilig, maar brengt je zelden ergens. Veel mensen dromen van verandering, maar wachten op zekerheid. Die komt vaak pas ná de sprong. Beweging brengt helderheid. Door te beginnen, ontstaan er nieuwe inzichten, ontmoet je mensen, leer je vaardigheden en ervaar je wat je aankunt. Zelfs als het niet meteen lukt, heb je tenminste geleerd. En dat is altijd waardevoller dan blijven wachten.

Mentale bevrijding door besluitvaardigheid

Er zit kracht in kiezen. In een wereld vol afleidingen en mogelijkheden is besluitvaardigheid een superkracht geworden. De angst voor de eerste stap zit vaak niet in het water, maar in ons hoofd. Door te besluiten om te springen — ondanks de kou — doorbreek je de cirkel van twijfel. Je laat zien dat je het stuur van je leven in handen hebt. Dat geeft rust, richting en zelfvertrouwen.




Kleine sprongen leiden tot grote veranderingen

Niet elke sprong hoeft gigantisch te zijn. Begin klein. Een koud douchemoment, een kort telefoontje, een eerste schets, een eerlijk gesprek. Elke kleine actie maakt de volgende actie weer makkelijker. Zoals spieren sterker worden door training, wordt ook je moed sterker door de oefening. Voor je het weet, duik je zonder aarzelen in uitdagingen die je eerder ontweek.

Conclusie: Durf te springen

De zin: “Het koude water wordt niet warmer als je langer wacht” herinnert ons eraan dat wachten zelden loont. Actie is de brug tussen wens en werkelijkheid. Voor wie graag nieuwe visies leert, zit er een waardevolle uitnodiging in deze metafoor: Laat het idee los dat je eerst moet wachten tot iets ‘goed voelt.' Het voelt goed omdat je het doet — niet ervoor, maar erna. Dus, waar wacht je nog op?




Onder de grond in Amstelveen

Rijkswaterstaat, aannemer VeenIX en de gemeente Amstelveen organiseerden op zaterdag 5 juli een speciale Dag van de Bouw. Twee bouwlocaties van de A9 waren deze dag open voor publiek.

Bezoekers kregen een bijzondere kans om de werkzaamheden van dichtbij te bekijken. Er was zelfs een mogelijkheid om af te dalen in de verdiepte ligging van de snelweg, wat er vanuit de diepte nog imposanter uitzag dan het normaal gesproken al doet. 


 

 


 


 


 


 


 


 


Morgen in Jetje's dag
Kun je van een oud, wat stijver en saaier jasje gemakkelijk iets bijzonders maken?

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op  X, het voormalige Twitter te vinden 

En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Een nieuwe eend in de bijt is bluesky

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts