Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

21 mei 2025. Nr. 380. Jetje is niet van denken in extremen

 

21 mei 2025. | Nr. 380 |
Jetje is niet zo van denken in extremen  


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen

Jetje denkt zwart/wit. In extremen dus. Maar dat is alleen bij mode.

Zwart/wit denken staat slecht bekend. Het zorgt er voor dat je altijd in uitersten denkt zonder mogelijkheden voor enige nuancering. En dat is niet goed, want als er moeilijkheden zijn dan zijn die bijna altijd met de nodige nuancering oplosbaar, zo is mijn ervaring. Wel mag ik zowel zwart als wit graag als kledingkleur dragen. Niet alleen voor fotoshoots, maar ook in het dagelijkse leven draag ik deze kleuren regelmatig. Vandaag duiken we bij Jetje's dag eens in deze twee "kleuren." Ja,ja, ik weet dat het geen echte kleuren zijn. Maar het spraakgebruik is vaak anders dan de formele kleurenleer

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1.Denken in zwart/wit betekent denken in extremen. Ook in de mode;


 

2.Waarom het juist het grijze gebied is dat zo zwaar telt;


  3. Zelfs cameralenzen kunnen zich extreem gedragen.


Zwart en wit in de mode staan voor tijdloos contrast met eindeloze mogelijkheden




Zwart en wit zijn al decennialang hoekstenen van de mode. Soms even weg maar ze komen altijd weer keihard terug. Deze twee kleuren – of eerder niet-kleuren, want ze maken geen deel uit van het kleurenspectrum – vormen een krachtig koppel. Een duo dat zowel tijdloze elegantie als krachtige eenvoud uitstraalt. En of het nu gaat om vormen van haute couture of dagelijkse outfits om boodschappen mee te doen bij de DIRK, zwart en wit blijven actueel. Ze eisen hun plaats op in elke modecollectie. Maar waarom is deze combinatie dan toch zo geliefd en wat maakt haar zo veelzijdig?



Het mooie van krachtig contrast

De aantrekkingskracht van zwart en wit ligt in hun contrast. Zwart absorbeert licht, wit weerkaatst het. Samen zorgen ze daarmee voor een visueel effect dat onmiddellijk de aandacht trekt. In de mode resulteert dit in scherpe silhouetten, strakke lijnen en een zeer uitgesproken stijl. Denk aan het klassieke witte overhemd onder een zwart pak. Of kijk eens naar de iconische ontwerpen van Coco Chanel die zwart-witte combinaties tot kunst heeft verheven.



Tijdloos en niet aan een seizoen gebonden

Zowel zwart als wit zijn aan geen enkele tijd van het jaar gebonden. In de zomer straalt wit frisheid en lichtheid uit, terwijl zwart in de winter warmte en mysterie toevoegt. Toch kunnen beide kleuren het hele jaar door gedragen worden, afhankelijk van de stof en het ontwerp. Een witte zijden blouse is net zo stijlvol in de herfst als een zwarte linnen jurk in de lente.



De veelzijdigheid en symboliek van zwart en wit

Zwart staat vaak symbool voor kracht en autoriteit, mysterie en elegantie. Zwart is geliefd om zijn afslankend effect en het vermogen om een outfit meteen chique te maken. Wit daarentegen staat voor zuiverheid, eenvoud, rust en een nieuw begin. Samen kunnen zwart en wit verschillende stemmingen oproepen: Van heel streng en zakelijk tot luchtig en speels.




Minimalisme en moderniteit

De opkomst van minimalistische mode heeft zwart/wit een nieuwe boost gegeven. In een wereld die vaak overprikkeld is door kleur en details, bieden zwart/witte outfits juist een rustpunt. Ontwerpers zoals Yohji Yamamoto, Rei Kawakubo en Karl Lagerfeld maakten van het zwart/witte palet een handelsmerk. De uitstraling past perfect bij een moderne levensstijl waarin eenvoud, kwaliteit en vorm centraal staan.




Patronen en texturen

Zwart en wit beperken zich niet tot effen stoffen. Denk aan strepen, ruiten, stippen of abstracte prints – het maximaal haalbare contrast versterkt elk patroon. Door te spelen met textuur, zoals kant, wol of leer, krijgt een zwart-witte outfit extra diepte en dimensie, zonder dat er een druppel kleur aan te pas komt.




Een canvas voor persoonlijkheid

Ironisch genoeg geven zwart en wit ruimte voor individualiteit. Juist doordat deze kleuren zo neutraal zijn, vormen ze het perfecte canvas voor persoonlijke expressie. Of je nu kiest voor klassieke elegantie of edgy streetwear, zwart en wit passen zich aan jouw stijl aan.

Conclusie

Zwart en wit zijn veel meer dan veilige keuzes in de mode. Ze zijn krachtig, expressief en altijd actueel. Door hun contrast, symboliek en veelzijdigheid blijven ze geliefd bij ontwerpers en modebewuste mensen wereldwijd. In een veranderende wereld waarin trends komen en gaan, blijven zwart en wit een constante factor. Ze zijn tijdloos, stijlvol en altijd in balans.


De gevaren van zwart/wit denken

Waarom het juist het grijze gebied is dat telt

In het dagelijks leven maken mensen voortdurend keuzes, vormen ze meningen en reageren ze op de wereld om zich heen. Vaak gebeurt dit alles niet op een verstandige basis van enige nuance, maar vanuit een lekker eenvoudig en overzichtelijk kader van goed of fout, alles of niets, voor of tegen, zwart of wit. Dit wordt dan ook wel zwart/wit denken genoemd. Hoewel het op het eerste gezicht al snel duidelijkheid en een richting lijkt te bieden, kent deze manier van denken talloze nadelen. En vaak grote nadelen ook. Het negeren van het grijze gebied waar de nuance, de context en de realiteit zich bevinden, leidt tot misverstanden, conflicten en zelfs persoonlijke stagnatie. Het zwart/wit denken kan mensen namelijk volkomen klemzetten in hun denken. 


Wat is zwart/wit denken?

Zwart/wit denken is het psychologisch neigen naar het denken en handelen in uitersten. Iemand of iets is óf heel goed óf heel slecht, extreem succesvol óf volkomen mislukt, goudeerlijk óf absoluut oneerlijk. Deze rechtlijnige manier van denken laat geen enkele ruimte voor complexiteit, verandering of twijfel. Het is een aantrekkelijk eenvoudige, maar vaak onrealistische manier van denken en handelen. De werkelijkheid bestaat zelden of nooit uit uitersten. Nee, juist het tussenliggende gebied bevat de meeste waarheid en is het gebied waar de realistische en praktisch bruikbare oplossingen voor het oprapen lijken te liggen.


Nadelen van zwart/wit denken

1. Veroordelend denken blokkeert direct elk begrip voor iets anders

Als je iemand direct als "fout" of "slecht" bestempelt omdat hij of zij anders denkt of handelt, is er geen ruimte meer voor een dialoog. Je sluit jezelf af van het begrijpen van het perspectief van de ander, wat elke vorm van empathie en wederzijdse groei naar elkaars ideeën toe, volkomen belemmert.


2. Zelfkritiek wordt verlammend

In zwart/wit denken betekent de kleinste fout al snel een totale mislukking. Iemand die één keer faalt, ziet zichzelf misschien als een complete loser, ook in de toekomst. Deze neiging tot ongezond perfectionisme zorgt voor faalangst, burn-outs en een groot gebrek aan zelfvertrouwen.


3. Relaties lijden onder rigide oordelen

Zwart/wit denkers hebben moeite met nuance in menselijke relaties. Een partner is bijvoorbeeld óf geweldig óf verschrikkelijk. En dat is dan meestal afhankelijk van één recent moment of één actie. Dit denken over elkaar leidt tot onrealistische verwachtingen, frustratie en instabiliteit in relaties.


4. Politiek en samenleving worden door zwart/wit denken gepolariseerd

Wanneer mensen maatschappelijke of politieke kwesties enkel in termen van goed versus kwaad benaderen, ontstaat polarisatie. Erg populair in Nederland van 2025. Elke nuance verdwijnt, de kloof tussen groepen wordt alleen maar groter en elke vorm van constructief debat wordt onmogelijk. Wat weer leidt tot een bijna onbestuurbaar land dat steeds verder van de helling af lijkt te glijden. 


5. Zwart/wit denken belemmert creatief denken

Zwart/wit denken sluit per definitie de mogelijkheid uit dat er meerdere oplossingen of tussenwegen zijn. Er is er immers maar één? Ergens in het uiterste? Creativiteit floreert juist optimaal in het grijze gebied. Het gebied waar onzekerheid, experiment en flexibiliteit naar hartenlust mogen bestaan en zelfs toegejuicht en gestimuleerd worden.


6. Zwart/wit denken maakt het leven harder dan nodig is

De realiteit is nu eenmaal vaak complex en veranderlijk. Zwart/wit denken biedt je geen ruimte voor groei, ontwikkeling of fouten. Het maakt je leven onnodig zwaar, omdat je jezelf en anderen voortdurend langs een veel te harde meetlat legt.


Waarom het grijze gebied zo belangrijk is

Het grijze gebied is waar de nuance leeft en tot groei komt. Daar, in het grijze gebied, vind je de context achter het gedrag van mensen. Er ligt een verklaring voor tegenstrijdige keuzes. En je ziet er het begrip dat mensen in de tijd kunnen veranderen. Het is het gebied van misschien, soms, wellicht en onder voorwaarden. Het is misschien niet het gebied van de eenvoudige goed/fout oplossingen en dat kan leiden tot meer complexiteit en meer nadenken, maar dat wordt dan ook wel beloond met meer realistische oplossingen met ruimte voor begrip, samenwerking en persoonlijke groei.


Hoe kun je zwart/wit denken afleren?

Het afleren van zwart/wit denken is vaak een langdurig proces waar nog wel eens begeleiding bij nodig is die op zijn tijd op het bestaan van een grijs gebied kan wijzen. Die je kan leren om vragen te stellen in plaats van direct oordelen te geven. Iemand die helpt om vragen te stellen als: "Wat zit er achter iemands gedrag? Waarom denk ik zoals ik denk?" Maar zo iemand is niet altijd aanwezig. Dan moet je het zelf doen en hoe gaat dat?


Het gebruik van genuanceerde taal 

  • Zeg vaker: “Het hangt ervan af”, “misschien”, “soms”;
  • Accepteer imperfectie;
  • Je hoeft niet alles perfect te doen, en anderen ook niet;
  • Luister vooral naar andere standpunten;
  • Ook al ben je het niet eens, je leert meer door open te blijven staan;
  • Wees je bewust van je gedachten.

Herken de zwart/wit patronen bij jezelf. Het is de eerste stap om te gaan proberen om bewust naar een tussenweg te zoeken.

Conclusie

Zwart/wit denken is verleidelijk. Gewoon, omdat het zo eenvoudig is. Maar eenvoud is niet altijd de waarheid. De meeste dingen in het leven bevinden zich helemaal niet aan de uitersten. Die zitten er ergens tussenin. Door het grijze gebied te leren waarderen, ontwikkel je meer gevoel voor nuance, empathie, flexibiliteit en ook mentale rust voor jezelf. In een wereld die steeds complexer wordt, is het vermogen om nuance te zien geen zwakte. Het is een kracht. Je mag gerust zeggen: Een noodzakelijke kracht wil je staande kunnen blijven. 


Extreme natuur fotografie

Soms is het wel eens aantrekkelijk om de natuur in te gaan om die eens op een andere manier te fotograferen. Bijvoorbeeld met een 8-mm fisheye lens. zo'n overdreven, zeg maar gerust extreme groothoeklens die alles rondlopend afbeeldt. Met zo'n lens er op kijkt je camera toch weer eens wat anders tegen de natuur aan dan dat we zelf doen. Extremer bijvoorbeeld, wat goed past in deze aflevering van Jetje's dag over extreem zwart/wit denken.









Morgen in Jetje's dag
Morgen ga ik naar Brabant. Naar Willemstad om precies te zijn. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op  X, het voormalige Twitter te vinden 

En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Een nieuwe eend in de bijt is bluesky

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts