Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

3 april 2025. Jetje gaat in de narratieven

3 april 2025.  Jetje gaat in de narratieven

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen

"Waarom blijft jouw kunst onopgemerkt? Je talent is onmiskenbaar, de passie straalt ervan af, maar zonder het juiste verhaal mist je kunst de connectie met kopers. Ontdek hoe een sterk narratief jouw kunst niet alleen zichtbaar maakt, maar ook verkoopt!"

Tekst en kunst zijn onlosmakelijk met elkaar verboden. Tekst kan meestal niet zonder de ondersteunende werking van foto's en andere afbeeldingen. Maar kunst kan in de praktijk slecht zonder verhaal dat de achtergronden van de kunstenaar en het kunstwerk zelf toelicht. Daarom is een onderdeel van ons nieuwe bedrijf gericht op de productie van tekst, speciaal gericht op de kunstwereld. 

Op het weblog https://sibieschrijft.blogspot.com is meer informatie te vinden. Maar we werken niet alleen in het bedrijf, we mogen ook graag een stukje lopen. En daarom vinden we vandaag in Jetje's dag het laatste deel van onze wandeling om het voormalige eiland Schokland. 

Ik wens iedereen veel leesplezier in deze Jetje's dag.


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Waarom kunst en tekst zo onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Trouwens, tegenwoordig is het narratief! Wel met de tijd meegaan;


 2. Zonder voldoende zelfvertrouwen kom je nergens, wat je ook doen wilt;

  3. Het laatste rukje Schokland met gehavend bos en grote keien.



Kunst heeft goede tekst nodig om verkocht te worden

Veel kunstenaars vinden dat de verkoop van hun kunstwerken vooral door die zelfde kunstwerken moet gebeuren. Ze worden vaak fraai gearrangeerd aan de wand van de galerie of in de stand van de kunstbeurs opgehangen, op een sokkel neergezet of in een vitrinekast opgeslagen. Daar ligt het dus niet aan dat de verkoop zeker de laatste jaren flink stagneert. 


Een kunstenaar of kunstverzamelaar zal de wervende kracht van kunstwerken nog wel herkennen. Die zien wel of er de nodige emotie in het werk is gelegd en wat de bedoeling van de maker geweest zal zijn. Maar bij niet-kunstkenners ligt dat anders. En dat is wel met afstand de grootste groep potentiële kopers. En die groep zullen we aan de hand moeten nemen als we verkopen willen. Die groep wil een verhaal. Of zoals dat tegenwoordig wat modieus heet: Een narratief. Een verhaal dat ze door kunnen vertellen aan mensen die de gekochte kunstwerken willen bewonderen en begrijpen. 

Dat aan de hand nemen doen we door die mensen te vertellen wat ze zien. Niet letterlijk, want een verteller kan niet overal tegelijk zijn, maar door verhalen te schrijven waar een eventuele koper de achtergronden van het kunstwerk in terug kan vinden. Maar daar blijft het niet bij. Ook van de verkoper wil een potentiële koper het nodige weten. Een biografie bijvoorbeeld. Of een toekomstvisie. Een beschouwing over de moderne stromingen in de kunst samen met het verhaal hoe zijn of haar kunst daar in past. 

Al met al vraagt het verkopen van kunst om tekst. Veel tekst zelfs. En lang niet elke kunstenaar heeft er zin in om die teksten zelf te gaan schrijven. Die maken meestal liever mooie kunst. Daar zijn ze goed in en daar steken ze dan ook bij voorkeur hun tijd in. En dus zijn we eens gaan kijken hoe dat opgelost kan worden. 


Natuurlijk kun je als kunstenaar een tekstbureau inhuren. Dat spreekt vanzelf. Maar het heeft dan natuurlijk wel de voorkeur als het tekstbureau de kunstwereld kent en de taal van de kunstenaars spreekt. En dat dan weet te vertalen naar de wereld van de niet-kunstkenner. Dat soort tekstbureaus is minder dik gezaaid dan de algemene tekstbureaus die je bij wijze van spreken op de hoek van elke straat aan kunt treffen. En die bureaus hebben nog een nadeel. Die willen ook leven en vragen vaak een pittig tarief, zeker voor kunstenaars die vaak toch niet tot de rijkste groep van de samenleving behoren, op een paar uitzonderingen na. 



Gisteren hebben we al iets van het nieuwe bedrijf gezien. Sibie Kunst Communicatie komt met een flink aantal producten om de kloof tussen kunstenaar en niet-kunstkenner te overbruggen. En daar hoort een speciaal tekstbureau, gericht op de kunstwereld natuurlijk bij. We kennen de kunstwereld en passen onze tarieven aan op die wereld. Die tarieven zijn heel schappelijk, al zeggen we dat natuurlijk zelf, maar dan kijken we vooral naar de tarieven van de concurrentie. Kijk eens rond op het weblog https://sibieschrijft.blogspot.com en heb je belangstelling dan is er via dat blog wel contact te leggen. 


Doe je het schrijfwerk toch liever zelf? In het binnenkort verschijnende kunstbuffet zul je veel tips en handigheden aan gaan treffen om zelf het schrijfwerk bij je kunst ter hand te nemen. 
  
  



Het belangrijkste cadeau dat je jezelf kunt geven


In het kort:

- Je bevrijden van externe goedkeuring geeft je alle ruimte voor authenticiteit en persoonlijke groei zonder angst voor sociale afwijzing of kritiek.

- Zelfvertrouwen groeit als je op je eigen intuïtie vertrouwt en de keuzes maakt die passen bij jouw waarden, zonder ook maar één moment afhankelijk te zijn van externe goedkeuring.

- Het volledig loslaten van andermans mening vermindert je stress, vergroot je innerlijke rust en maakt het mogelijk om te leven op een manier die echt 100% bij jou past.


De belangrijkste gift voor jezelf

De belangrijkste gift die je als mens jezelf kunt geven, is de vrijheid om volledig los te komen van wat andere mensen van jou vinden. Dit betekent uiteraard niet dat je anderen volledig negeert of geen enkele rekening houdt met de gangbare sociale normen, maar dat je niet langer jouw eigenwaarde laat afhangen van de mening en goedkeuring van anderen.


We leren om altijd te kijken naar de mening van een ander

Veel mensen groeien op met de overtuiging dat de waardering van anderen bepalend is voor hun eigen succes en geluk. Van jongs af aan worden we beïnvloed door ouders, leraren, vrienden en de samenleving die ons aanleren, wat acceptabel is en wat niet. Sociale goedkeuring voelt als een essentieel onderdeel van ons bestaan. Maar als we volledig afhankelijk worden van externe goedkeuring, verliezen we onszelf. We raken verstrikt in het constant bezig zijn met het anderen naar de zin te maken, bang om fouten te maken of buiten de norm te vallen. Dit kan leiden tot stress, angst en een gevoel van ontevredenheid over ons leven.


Alleen jijzelf bepaalt je eigenwaarde

Ware vrijheid begint bij je bewustwording dat niemand anders de macht of zelfs maar het recht heeft om jouw eigenwaarde te gaan bepalen. Wanneer je beseft dat jouw geluk en succes niet afhankelijk zijn van de goedkeuring van anderen, open je de deur naar een authentieker en meer bevredigend leven. Dit betekent niet dat je dan maar arrogant of egoïstisch moet gaan worden, maar juist dat je de kracht vindt om keuzes te maken, die volledig in de lijn liggen met jouw eigen waarden en doelen.


Het begint allemaal met zelfvertrouwen

Een belangrijk aspect van loskomen van meningen van anderen en buitenstaanders is het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen groeit wanneer je leert te vertrouwen op je eigen intuïtie en beslissingen. Dit betekent ook dat je fouten durft te maken en dat je uit je comfortzone durft te stappen zonder bang te zijn voor kritiek of afwijzing. Ieder succesvol persoon heeft kritiek gekregen. Iedereen heeft wel eens momenten van onzekerheid doorgemaakt. Maar wat deze personen onderscheidt, is hun vermogen om door te zetten. En om trouw te blijven aan zichzelf.


Loslaten geeft veel meer rust

Een ander voordeel van deze vrijheid is een diepere innerlijke rust. Wanneer je stopt met proberen iedereen tevreden te stellen, ervaar je minder stress en meer mentale ruimte om je te richten op wat echt belangrijk voor je is. Je energie wordt niet langer verspild aan piekeren over hoe anderen je zien. Die energie kan worden ingezet voor persoonlijke groei. En voor het najagen en realiseren van je eigen dromen.


Het begint allemaal met zelfkennis

Om los te komen van de mening van anderen, is het essentieel om jezelf echt goed te leren kennen. Dit kan door middel van eens goed naar jezelf kijken of meditatie. Stel jezelf veel vragen als: Wat vind ik nu echt belangrijk? Welke doelen wil ik in mijn leven nog bereiken? Wat maakt mij nu gelukkig, ongeacht wat anderen ervan vinden? Door deze vragen te beantwoorden, ontwikkel je een sterker zelfbewustzijn. En je kunt makkelijker beslissingen nemen die passen bij jouw eigen leven, in plaats van bij het bestaan van anderen.


Wees je bewust van wat er gebeurt

Daarnaast is het belangrijk om je bewust te zijn van je eigen gedachten en patronen. Vaak zijn we ons niet eens volledig bewust van hoe sterk de mening van anderen ons beïnvloedt. Let eens op de momenten waarop je je onzeker voelt. En vraag jezelf dan af: Komt deze onzekerheid voort uit mijn eigen overtuiging? Of ben ik bang voor wat anderen er van denken? Door dit onderscheid te maken, kun je stap voor stap leren om je negatieve gedachten los te laten.


Zoek de juiste mensen om mee om te gaan

Omring jezelf met mensen die je ondersteunen. Mensen die je juist aanmoedigen om jezelf te zijn. Mensen die jouw vrijheid respecteren. Mensen die niet proberen je in een bepaald hokje te duwen. Positieve relaties helpen bij het versterken van je zelfbeeld. Positieve relaties zorgen ervoor dat je minder vatbaar bent voor de negatieve meningen van buitenaf.


Iedereen tevreden stellen gaat niet lukken

En heel belangrijk is om te onthouden dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te stellen. Wat je ook doet, er zullen altijd mensen zijn die een negatieve mening over je hebben. Dat is onvermijdelijk en hoort er gewoon bij. Het belangrijkste is dat jij tevreden bent met wie je bent en hoe je leeft. Hoe sneller je accepteert dat je nooit door iedereen volledig geaccepteerd zult worden, hoe sneller je echte vrijheid en geluk zult ervaren.


Herinner je je deze nog?

Voor het opknappen van de gang heb ik inspiratie gezocht bij moderne kunstenaars en ik kwam uit bij Ellsworth Kelly waar ik destijds op 27 jan 22 een stuk over geschreven heb. Na het bestellen van een biografie over Kelly – met enige frustratie over de verpakkingswijze – wordt zijn werk en stijl besproken. Kelly, een Amerikaanse kunstenaar (1923-2015), was actief binnen het minimalisme en bekend om zijn strakke composities met gekleurde vlakken. Zijn stijl vertoont invloeden van het neoplasticisme.


Kelly werkte wel degelijk als inspiratiebron voor het herinrichten van mijn gang met een kleurrijke, ruimtelijke uitstraling. Spiegels kunnen helpen om ruimtelijkheid te vergroten, maar eerdere experimenten hiermee voldeden niet helemaal. Daarom wilde ik nu met kleur en perspectief werken om een dynamisch effect te creëren. Kleuren die de ruimte optisch vergroten en slim gebruik van perspectief spelen hierbij een belangrijke rol. Hoewel het een complexe uitdaging is, biedt het boek me veel creatieve mogelijkheden om mijn gang een echte "wow-factor" te geven. Lees meer op https://jetjesdag.blogspot.com/2022/01/27-januari-jetje-bouwt-verder-aan-haar.html



Schokland, het laatste stukje lopen

We laten het haventje van Emmeloord met de vuurtoren en de misthoorn achter ons en lopen het laatste deel vanuit het noorden van Schokland terug naar de auto. Dit stuk is vooral bos. Ook hier valt de nattigheid van de bodem weer op en het grote aantal omgevallen bomen, die zichzelf gewoon uit de modder losgetrokken lijken te hebben. 

Halverwege komen we bij het bezoekerscentrum uit.  Bezoekerscentrum De Gesteentetuin is een leuk aangelegde tuin waar een uitleg gegeven wordt van allerlei soorten gesteente, inclusief het ontstaan ervan. Het is een leerzame afsluiting van onze wandeling rond het eiland. 

Best interessant om eens stil te staan bij hoe het leven destijds op een dergelijk klein eiland geweest moet zijn. Een leven met de natuur, met de mooie kanten ervan, maar zeker ook met de dreiging en de gevaren van het altijd aanwezige water. 

Kortom, voor mensen die een afwisselende wandeling van rond de 11 km kunnen waarderen is Schokland best een aanrader.  


Morgen in Jetje's dag
Belangrijk als kunstmodel is om regelmatig je neus te laten zien bij openingen, exposities en dergelijke evenementen. En daarom ben ik morgen te vinden in Nieuwkoop voor een expositie van de tekenclub waar ik mijzelf nog wel eens tegenkwam. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op  X, het voormalige Twitter te vinden 

En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Een nieuwe eend in de bijt is bluesky

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

  • [NAAKT IN NIEUWKOOP] - [NAAKT IN NIEUWKOOP] Goedemorgen vrienden Rond de kerst in 2024 was ik in Nieuwkoop om de ledenexpositie "Blootgewoon" van de plaatselijk modeltekenclu...

Populaire posts