Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

1 april 2025. Jetje in het zonnetje

1 april 2025. Jetje in het zonnetje

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen

De eerste Jetje's dag na een lange tijd van gisteren is weer goed ontvangen. Altijd leuk om te zien dat het toch opgevallen is dat ik het een tijdje stil heb moeten leggen. Maar ik ga mijn best doen om mijn trouwe volgers niet teleur te stellen. Vandaag ga ik nog even verder met een tweede artikel over tijd. Want die tijd lijkt ook nog wel eens steeds sneller te gaan. Ook lopen we het tweede deel van het pad over Schokland. Wat betreft de fotoserie van vandaag met de blauwe doek, een iets gewaagdere versie is te vinden op Mewe.com op het account https://mewe.com/henriettemodel.30/

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Gaat de tijd echt steeds sneller als je ouder wordt?


 2. Is elk spel het waard om gespeeld te worden?

  3. Het tweede deel van de wandeling om Schokland.


Gaat de tijd nu echt steeds sneller naarmate je ouder wordt?

 
Gisteren hadden we het er over, dat de werkzaamheden of taken die we aanpakken altijd langer duren dan we hadden verwacht. En bij dat vervelende verschijnsel komt nog iets, namelijk dat het lijkt alsof de tijd steeds sneller gaat naarmate je ouder wordt. En dat geeft dan ook nog eens het gevoel alsof je minder tijd beschikbaar hebt. En dan ook nog eens voor iets dat langer duurt dan de bedoeling is. Eigenlijk is het een wonder dat je nog iets klaar krijgt. 


Laten we eens naar die sneller gaande tijd gaan kijken. Want iedereen herkent het, dus er moet wel een kern van waarheid in zitten. En het is ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd. Het gevoel dat de tijd sneller lijkt te gaan naarmate je ouder wordt, is zelfs een bekend psychologisch fenomeen. Er zijn verschillende verklaringen voor dit verschijnsel, dus laten we die eens gaan bekijken:

Relatief gevoel voor het verstrijken van de tijd

Voor een kind van 10 jaar is één jaar 10% van zijn hele leven, terwijl voor een 50-jarige één jaar slechts 2% van zijn leven is. Dit betekent dat nieuwe jaren relatief korter aanvoelen naarmate je ouder wordt.

Verminderde hoeveelheid nieuwe ervaringen

In de kindertijd en jeugd maken we veel nieuwe en intense ervaringen mee: leren lopen, fietsen, school, verliefdheden, reizen, werk, enz. Het brein registreert deze nieuwe indrukken uitvoerig, waardoor de tijd trager lijkt te gaan. Naarmate we ouder worden en meer routine ontwikkelen, worden dagen minder uniek en lijken ze sneller voorbij te vliegen.

Veranderde werking van het brein bij ouder worden

De snelheid waarmee ons brein informatie verwerkt, neemt af met de leeftijd. Jongeren verwerken meer informatie per seconde, waardoor hun tijdsbeleving uitgebreider is. Bij ouderen gaat deze verwerking trager, waardoor de tijd als versneld wordt ervaren.


Geheugen en terugblik

Ons brein meet tijd deels op basis van herinneringen. Een periode met veel nieuwe herinneringen lijkt als je er op terug kijkt langer dan een periode met weinig variatie. Daarom voelen kindertijd en jonge volwassenheid, waarin veel mijlpalen plaatsvinden, achteraf langer aan dan de stabiele routine van later.

Je aandacht en bewustzijn

Wanneer we ons bewust concentreren op een activiteit, lijkt de tijd langzamer te gaan. Stress en drukke agenda's zorgen er voor dat we minder aandacht besteden aan het moment, waardoor dagen en weken sneller lijken te verstrijken.

 



Spelen om te winnen? Of toch liever niet?

Wat aan de orde komt in dit stuk:

In het kort:

- Denk na of het einddoel de moeite waard is voordat je probeert te winnen.

- Analyseer kosten, motivatie en marktkansen om de juiste keuze te maken.

- Succes is pas zinvol als het bijdraagt aan je eigen waarden en voldoening.


Succes wordt vaak geassocieerd met winnen. In de zakenwereld betekent dit vaak het overtreffen van concurrenten, het lanceren van een succesvol product of het behalen van een dominante marktpositie. Maar voordat je jezelf volledig richt op HOE je kunt gaan winnen, is het meestal essentieel om eerst een belangrijke fundamentele vraag te beantwoorden, namelijk of het spel dat je wilt gaan spelen wel echt de moeite waard is?

De illusie van succes

Veel mensen streven blindelings naar succes zonder eerst kritisch te kijken naar de waarde van hun doel. Dit komt vaak voort uit maatschappelijke verwachtingen, groepsdruk of simpelweg het verlangen om ergens de beste in te zijn. Maar het najagen van een overwinning zonder te weten of het einddoel de moeite waard is, kan leiden tot teleurstelling, verspilde energie en zelfs uitputting.

Waarom speel je dan toch dit spel?

Voordat je begint met het uitstippelen van je strategie om te winnen, is het belangrijk om na te denken over waarom je dit spel überhaupt wilt spelen. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

- Past dit doel bij mijn kernwaarden en langetermijnvisie?

- Wat is de echte motivatie achter mijn ambitie?

- Brengt het behalen van deze overwinning mij daadwerkelijk dichter bij voldoening en geluk?

- Zijn de kosten zoals tijd, geld en energie wel gerechtvaardigd door de mogelijke beloningen die tegenover de kosten (en een marge) staan?


De werkelijke kosten van winnen

Winnen lijkt aantrekkelijk, maar de werkelijke kosten worden vaak onderschat. Een product succesvol op de markt brengen kan bijvoorbeeld enorme investeringen vergen, zowel financieel als mentaal. Het vereist vaak jaren van doorzettingsvermogen, risicomanagement en constante aanpassingen aan marktomstandigheden.

Daarnaast zijn er persoonlijke kosten: stress, slaaptekort en een beperkte tijd voor familie en vrienden. Het is van belang om te analyseren of de mogelijke beloning in de toekomst deze offers op dit moment waard maakt. Is de winst in de toekomst substantieel genoeg om de actuele opofferingen van dit moment te rechtvaardigen?

Externe druk versus intrinsieke motivatie

Veel ondernemers en professionals raken verstrikt in de externe druk om te presteren. Ze laten zich leiden door verwachtingen van bijvoorbeeld investeerders, ongeduldige klanten of wat snellere concurrenten. Maar wanneer deze externe factoren de primaire drijfveren gaan worden, verliezen deze ondernemers en professionals vaak het plezier en de oorspronkelijke passie die hen bij de start zo motiveerde.

Bij intrinsieke motivatie, wat staat voor het najagen van doelen die voor jou persoonlijk waardevol zijn, is sprake van een veel duurzamer vorm van motivatie dan die puur voortkomt uit externe druk die verslagen moet worden. De meest succesvolle en tevreden ondernemers zijn degenen die iets doen waar ze daadwerkelijk om geven. Het zijn niet degenen die zich laten leiden door een oppervlakkige prestatiedrang.

Het juiste spel kiezen

Niet elk spel zal het waard blijken te zijn om het te willen winnen. Soms is het slimmer om maar een ander spel te kiezen. Of een niche te zoeken en te vinden die beter bij je past of je doelen aan te passen. 

Hoe kies je dan wel het juiste spel?

- Onderzoek de markt;

- Is er werkelijk vraag naar wat je wilt aanbieden?

- Analyseer je sterktes;

- Heb je de capaciteiten en middelen om uit te blinken?

- Denk aan duurzaamheid;

- Is dit een korte termijn trend of een solide kans?


Overweeg alternatieven

Zijn er wellicht andere paden die mogelijk beter passen bij jouw visie?

Door deze vragen te beantwoorden, vergroot je de kans dat je uiteindelijk niet alleen wint, maar ook daadwerkelijk eens stuk persoonlijke voldoening haalt uit je overwinning.


Conclusie

Winnen is pas echt waardevol als het spel dat je speelt het waard is. Voordat je je druk maakt over hoe je moet winnen, is het belangrijk om eerst kritisch te onderzoeken of het einddoel aansluit bij je waarden, energie en middelen. Alleen dan zal een overwinning daadwerkelijk voldoening en succes brengen.




Herinner je je deze nog?

25 jan 2022. Tegenstellingen

De wereld zit vol tegenstellingen. Overal om ons heen zien we allerlei soorten contrasten. Voorbeelden zijn rijkdom versus armoede, vrede en oorlog, natuur versus industrie, vooruitgang versus traditie. Al deze tegenstellingen bepalen hoe we de wereld ervaren. Dat ze onze manier van denken beïnvloeden lijkt wel zeker te zijn.

Neem als voorbeeld eens de tegenstelling tussen moderne technologie en het zoeken naar menselijke verbinding. Aan de ene kant brengt technologie mensen steeds dichter bij elkaar via sociale media en allerlei communicatieplatforms. Aan de andere kant leidt die combinatie ook tot een vorm van vervreemding, omdat veel interacties digitaal worden. En echte, dieper gaande en persoonlijker gesprekken verloren dreigen te gaan.

Ook in de natuur zien we vergelijkbare contrasten. Terwijl sommige gebieden bloeien en beschermd worden, verdwijnen elders bossen door ontbossing en klimaatverandering. Dit roept grote vragen op over hoe we een balans kunnen vinden tussen de economische groei en milieubehoud.

Op maatschappelijk niveau bestaan er scherpe tegenstellingen in kansen en privileges die niet altijd even gelijk verdeeld zijn. Terwijl sommigen genieten van een forse overvloed, vechten anderen dagelijks voor hun basisbehoeften. Dit leidt tot ongelijkheid. En uiteraard tot sociale spanningen. Maar we zien ook initiatieven om de kloof toch weer te verkleinen.

Tegenstellingen zijn waarschijnlijk onvermijdelijk. Maar er goed mee omgaan biedt ook mogelijkheden voor groei en voor verandering. Ze dwingen ons om na te denken, keuzes te maken en een evenwicht te zoeken tussen uitersten. Uiteindelijk bepalen deze contrasten de vele bewegingen op de wereld waarin we leven.

Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2022/01/25-januari-dag-van-de-tegenstellingen.html





Schokland deel 2 van 4

Rondom het eiland staat veel water op de weilanden

Gisteren zijn we begonnen met een rondje Schokland, waarbij we aan de westzijde zijn begonnen en tot aan de ruïne van de kerk van Ens zijn gekomen. Vanaf de ruïne gaan we weer in noordelijke richting. Al snel komen we daar een kunstwerk tegen met enkele typerende bewoners van het eiland.


Een kunstwerk met afbeeldingen van de oorspronkelijke bewoners

Overigens komt de kunstliefhebber op dit voormalige eiland wel aan zijn of haar trekken, want er is veel kunst te vinden. Wat lager in de polder staat alles onder water wat het effect dat je op een eiland loopt nog wat versterkt. Het lijkt een waar paradijs voor watervogels te zijn. 

Monument voor "de Zuidert"

In de verte tekent zich een skelet van een huisje af. Het gaat om een monument voor de terp de Zuidert of Zuidbuurt. Deze terp dateert van circa 1400 en was met ongeveer 14 huisjes de kleinste woonbuurt op Schokland. Nu herinnert het skelet aan de vroegere woonbestemming. Na nog een stukje lopen komt er een klein dorpje in zicht, bestaande uit een kerk en enkele huizen. 

Er komt een dorpje in zicht

Het gaat om "Middelbuurt" en er blijkt een museum te zijn. Vanuit het dorp "Middelbuurt" gaan we weer verder in noordelijke richting en kruisen de provinciale weg waar we eerder de auto op een parkeerplaats hadden gezet. We zijn nu op het meest oostelijke deel van het eiland aangekomen en gaan nu richting de noordelijke punt. 

Middelbuurt

Middelbuurt



Morgen in Jetje's dag
Morgen beginnen we om eens te gaan kijken wat we voor nieuwe zakelijke ontwikkelingen hebben.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op  X, het voormalige Twitter te vinden 

En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Een nieuwe eend in de bijt is bluesky

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

  • [NAAKT IN NIEUWKOOP] - [NAAKT IN NIEUWKOOP] Goedemorgen vrienden Rond de kerst in 2024 was ik in Nieuwkoop om de ledenexpositie "Blootgewoon" van de plaatselijk modeltekenclu...

Populaire posts