Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

21 april 2022. Jetje schildert met de boormachine

 

 


21 april 2022. Jetje schildert met de boormachine

 



    Schilderen met een penseel kan niet tippen aan de snelheid van schilderen met de boormachine;

    Vandaag is de Werelddag van de Creativiteit en Innovatie. Komt dat even goed uit voor een demonstratie van de techniek;

    Eerste poging is mislukt? Ga dan voor een tweede kans.

 

 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | conceptuele kunst met de boormachine |
Een soort kubus van 4 schilderdoeken van 50 x 50 cm met een oud doek als bodem en kranten als bovenkant.

Werelddag van de Creativiteit en Innovatie


Vandaag is het 21 april, de dag die door de Verenigde Naties is  uitgeroepen tot 'Werelddag van de Creativiteit en Innovatie' (World Creativity and Innovation Day). Voor de liefhebbers is er hier het nodige over te vinden.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | conceptuele kunst met de boormachine |
De eerste tube gele acryl is klaar en bungelt gezellig aan mijn accuboormachine

Daar kunnen we wel iets mee!

Kijk, een dag als die "Werelddag van de Creativiteit en Innovatie," daar kunnen we als Jetje's dag natuurlijk vast wel iets mee. En omdat we werken in de wereld van de beeldende kunst, is het natuurlijk niet meer dan logisch, dat we dus iets creatiefs en innovatiefs gaan doen.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | conceptuele kunst met de boormachine |
Daar gaat-ie dan, met de boormachine onder de kranten voor het spetteren

Schilderen met een boormachine

Is schilderen met een boormachine creatief? Na een flinke interne brainstorm en discussie lijkt het ons hier bij Jetje's dag wel, dat dit zo is. Check!

Is schilderen met een boormachine innovatief? In een wereld waar de meeste schilders nog met een bosje haren aan een stokje werken, mag je dat ook wel zeggen. Check!

Laten we dan eerst maar eens gaan kijken hoe het schilderen met een boormachine in zijn werk gaat  en wat daar nu het resultaat van is.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | conceptuele kunst met de boormachine |
En als we dat voor drie kleuren gedaan hebben, kunnen de kranten verwijderd worden

We hebben een paar doeken nodig

Om te beginnen hebben we een aantal doeken nodig. Vierkante doeken werken het gemakkelijkste, zoals je op de fotoserie kunt zien. Van vijf vierkante doeken kun je gemakkelijk een kubus maken als je de zijkanten met schildertape (afplakband) aan elkaar zet.

Omdat het proces een beetje kan spetteren en de spetters tot 25 meter kunnen komen, dekken we het geheel af met een paar bladen van het lokale weekblad. Dient dat ook nog eens ergens voor. En je hoeft je kat straks niet in bad te doen om die weer schoon te krijgen.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | conceptuele kunst met de boormachine |
En de verf zit perfect op de vier zijkanten. De bodem doet niet mee. Die lijkt nergens op

En natuurlijk wat acrylverf in 40ml tubes

Een volgend artikel waar we niet zonder kunnen is verf. Omdat we niet direct met monumentale kunstwerken willen beginnen, zijn er niet zulke grote tubes nodig. Wel moeten we die tubetjes goed met metaaldraad en de onvermijdelijke ducttape vastzetten aan een schroefoog of iets vergelijkbaars en wel op een zodanige manier dat ze soepel kunnen draaien. De schroefoog zetten we daarna in de boormachine.

We halen het dopje van de verftube af en laten het geheel tussen de kranten door in de "doos" zakken die we al van de doeken hadden gemaakt. En dan komt het eigenlijke werk.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | conceptuele kunst met de boormachine |
Kijk, dat zijn ze geworden. Zijn ze niet grappig? Is met een penseel best nog aardig wat werk

Het korte moment van het maken van de kunstwerken

We knijpen in de trekker van de boormachine, we horen een momentje een soort "roetsj" geluid en verder gebeurt er niets. Valt dat even tegen? Maar als we even spieken door het gat in de kranten, zien we wel degelijk dat er een afbeelding aan het vormen is.

Alleen kost het leegmaken van een 40ml tube die met hoge snelheid in het rond wordt gezwiept niet meer dan 1 tot 2 seconden. Dan is de tube schoon leeg. Middelpuntvliedende kracht is sterk en dat werkt bliksemsnel. Dit herhalen we voor elke kleur die we gebruiken willen.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | conceptuele kunst met de boormachine |
En nog eventjes wat dichter bij voor het uiteindelijke resultaat

Doeken voorzichtig losmaken

We halen de afplakband voorzichtig van de doeken af, want die zijn nog nat. En het zou jammer zijn als we de verf uit zouden vegen. Want zoals we zien, zit de verf verbazend strak op ons doek. We kunnen de doeken natuurlijk ook laten drogen maar ach, dat kost maar tijd en we leven in een snelle wereld. Grappig resultaat, nietwaar? Jackson Pollock zou er jaloers op worden maar ja, die had nog geen handboormachine op batterijen, want die was in zijn tijd nog niet uitgevonden.

Vier kunstwerken in zes seconden

En zo maak je in ongeveer drie tot zes seconden (zonder de voorbereiding mee te tellen) een viertal moderne en abstracte kunstwerken, die er nog niet eens beroerd uitzien ook. Strak lijstje er om en ze kunnen zo in een modern interieur.




Pak de tweede kans als de eerste mislukt is


Of een bedrijf nu gebaseerd is op een online bedrijf, zoals een webwinkel of op een normale winkel op de hoek van de straat, er is altijd een flink risico op een forse terugval. Je kunt plotseling tegen een forse verliespost oplopen of er kan iets onvoorziens volkomen mislopen. Wie riep daar coronacrisis? Geen mens die zoiets voorzien had.

Zeker iemand die van plan is om op korte termijn met een eigen bedrijf te beginnen, moet zich er op instellen dat het onvermijdelijk is dat er nog een keertje zoiets gaat gebeuren. Zelfs meerdere keren mag niet uitgesloten worden. En dus moet je weten hoe er weer bovenop te komen en moet je je er op prepareren dat het weer gebeuren kan. Als je succesvol bent in het opvangen van dit soort klappen is de kans dat je uiteindelijk succes zult hebben met je bedrijf ook aanzienlijk groter.

Vrijwel elk bestaand bedrijf heeft perioden van fikse verliezen gekend, zeker in de opstartperiode. En zelfs toen ze tot stevige bedrijven gegroeid waren, die een vaste plek in de economie gevonden hadden, waren ze nog niet veilig voor een fikse misser die mogelijk tot flinke verliezen kan leiden.

En daarom moet je je altijd prepareren voor het opvangen van een forse terugval. Die gaat waarschijnlijk komen en die moet je zien te overleven. Sterker nog, je moet van die terugval leren en je moet proberen deze situatie om te zetten in een nieuwe kans. Maar dat is natuurlijk gemakkelijk gezegd.

Het kan knap ontmoedigend zijn om dat wat je met veel plezier, moeite en energie hebt opgebouwd, uit elkaar te zien vallen. Als je bijvoorbeeld freelance schrijver bent, dan valt het niet mee als je plotseling de ene na de andere klant naar je concurrenten ziet overstappen. En dan moet je wel zien dat je daarbij de moed niet verliest, maar ook nog eens kijken hoe je dat in een kans om kunt zetten.

Zeker als het een ingrijpende crisis is, is het goed om eens even afstand te nemen, zodat je de gebeurtenissen beter kunt bekijken. Zorg dat alles voldoende helder is en dat je volledig begrijpt wat de oorzaak van het probleem was. En waardoor een kleinigheid, want daar start het vaak mee,  uit kon groeien tot een probleem van deze omvang.

Om bij het bovenstaande voorbeeld van de freelance schrijver te blijven: Wie was de eerst klant die jouw schrijfwerk niet meer nodig had? En waarom was dat? Lag het aan jou? Of was het iets externs? En stel jezelf dezelfde vraag bij de volgende klant die vertrekt. Hadden de opzeggingen iets met elkaar te maken? Was er een bepaalde externe ontwikkeling gaande? Een nieuwe zware concurrent bijvoorbeeld? Speelde de kwaliteit van je werk een rol? Zo ja, wat was daar de reden van en wat ga je er aan doen? Was je je van problemen met de kwaliteit bewust? Vroeg je klanten er wel eens naar? Is er een kans om met een actie het verloren terrein terug te winnen of zelfs uit te breiden? Leverde je altijd op tijd? Zo nee, wat kun je daaraan doen? Een te late levering kan een hoop problemen bij de klant tot gevolg hebben en dat levert veel irritatie op, die je naam geen goed zal doen.

Zorg dat je al dit soort vragen (en er zijn er veel meer) altijd kunt beantwoorden. Leer de lessen die geleerd kunnen worden. Verminder eventueel zelf het aantal opdrachten, zodat doorlooptijd omlaag en de kwaliteit omhoog kan. Ga samenwerken met anderen, zodat je eventueel werkzaamheden uit kunt wisselen en aan elkaar overdragen. In een soort teamverband kun je vaak veel meer werk verzetten.

Als je gaat proberen om weer terug te komen op dezelfde markt, dan kan het lastig zijn om klanten terug te krijgen. Er is een stukje vertrouwen weg en dat is meestal niet zo heel eenvoudig terug te winnen. Wellicht is het handiger om te proberen, om (ook?) nieuwe klanten te werven die jouw voorgeschiedenis nog niet kennen. Gebruik de positieve ervaringen van deze nieuwe klanten om eventueel de verloren klanten weer terug te halen, al dan niet met een leuke tegemoetkoming als men terugkomt.

Dus houd je bedrijf constant in de gaten. Let op de zwakke plekken en kijk wat we er aan kunnen doen voor een kleine zwakke plek plotseling een heel groot gat geworden blijkt te zijn, dat nauwelijks meer te dichten valt.



 

Enkhuizen en Zuiderzee museum

Een prachtig stadje om eens een bezoek te brengen is Enkhuizen. Dat kan zowel de stad zelf zijn, waar heel veel te zien is, als het Zuiderzee museum, dat voor de liefhebbers van nostalgisch Nederland iets is om het hart op te halen.  Dus vandaag eens een serie foto's van dit leuke openluchtmuseum dat de sfeer nabootst van een dorpje aan de Zuiderzee ergens begin vorige eeuw.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Wandelen in Enkhuizen in het Zuiderzeemuseum |

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Wandelen in Enkhuizen in het Zuiderzeemuseum |

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Wandelen in Enkhuizen in het Zuiderzeemuseum |

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Wandelen in Enkhuizen in het Zuiderzeemuseum |

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Wandelen in Enkhuizen in het Zuiderzeemuseum |



Morgen in Jetje's dagMorgen is het de Internationale Jelly Bean Dag. En dus ook op Jetje's dag. Eens kijken waar die dingetjes goed voor zijn.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Natuurlijk ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts