Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

4 januari. Internationale Dag van de Hypnose

 

4 januari. Internationale Dag van de Hypnose

 



    Hypnose is vaak omstreden, wat mede veroorzaakt wordt door bepaalde shows, bijvoorbeeld op televisie;

    Hypnose wordt vooral als therapie gebruikt voor het oplossen van allerlei lichamelijke en geestelijke ongemakken;

    Hoewel vaak anders gedacht, is er geen verband tussen hypnose en illusionisme.


Waar hebben we het over bij hypnose?

Als we het woord hypnose horen, denken we al snel aan zaken als mensen die wezenloos over een podium lopen en denken dat ze een banaan zijn. Dit soort hypnoseshows zijn bekend van de televisie en hebben het beeld flink gekleurd.


De  therapeutische vorm van hypnose

Maar er is behalve deze entertainment variant natuurlijk ook nog een therapeutische vorm. En die vorm van therapie blijkt in de praktijk erg nuttig te zijn bij het genezen van allerlei lichamelijke en geestelijke ongemakken. Ook denkt men wel dat een illusionist als bijvoorbeeld Hans Klok, een vorm van hypnose gebruikt, maar dat klopt ook niet. Kortom, hypnose is een vakgebied waar veel misvattingen over bestaan. Tijd voor Jetje's dag om er eens naar te kijken.

Veel mensen staan negatief tegenover hypnose

Niet iedereen is van hypnose overtuigd. De soms wat over-de-top televisievoorstellingen dragen daar waarschijnlijk ook wel aan bij. Dat deze leiden tot een vorm van een sceptische houding tegenover hypnose is niet zo vreemd. Om die negativiteit en argwaan van een grote groep mensen weg te nemen, word jaarlijks op vier januari de Internationale Dag van de Hypnose gevierd. 

Alles is over deze dag is te vinden op www.WorldHypnotismDay.com


Wat is hypnose, kort gezegd?

Hypnose komt kort gezegd neer op het oproepen van het onderbewustzijn. Daarna kan de hypnotiseur direct opdrachten aan dat onderbewustzijn geven. En dat kan allerlei gevolgen hebben. Van het vreemde gedrag uit de entertainment hoek tot een goede hulp bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen of het verminderen van pijn.


hypnose en illusionisme

Veel mensen verwarren hypnose ook met illusionisme, wat toch echt een heel andere tak van sport is. In het artikel hier onder kom ik daar op terug.

Het zwaaien met een horloge

Een andere misvatting is, dat hypnotiseurs altijd met een horloge aan een ketting staan te zwaaien. Ook dat is vooral afkomstig uit films en stripverhalen en heeft weinig met de realiteit. Als je dat idee over hypnose hebt, kun je het beter direct vergeten.



De hypnotiseur met het horloge

Hoe werkt hypnose

Hypnose is in feite een vorm van een trance, die meestal kunstmatig door iemand wordt opgewekt. Mensen kunnen echter ook zichzelf hypnotiseren. Volgens sommige deskundigen is dat zelfs de enige vorm en zijn hypnotiseurs daarbij niets anders dan een soort begeleiders. Is iemand eenmaal in deze trance, dan is hij of zij gevoelig voor een verhoogde vatbaarheid voor suggestie. Er is sprake van een afwijkende staat van bewustzijn, waarin men heel ontspannen is. En die ontspanning maakt een sterke concentratie op een bepaald onderwerp mogelijk. Onderzoek aan de hersenen heeft aangetoond dat iemand die onder hypnose is, zich in een soort toestand ergens tussen waken en slapen bevindt. Het klinkt niet onbekend. Veel mensen die half wakker zijn, hebben een gevoel van desoriëntatie.

Hypnotische ervaringen

Ben je wel eens zeer geconcentreerd op iets geweest? Bijvoorbeeld op een film waar je helemaal in meegesleept werd en alles om je heen vergeten was? Of heel sterk verdiept in een meeslepend boek? In feite zijn dit vormen van hypnose. Alles is op één onderwerp geconcentreerd en de rest doet er niet meer toe,


Opheffen van blokkades

Hypnose kan ook gebruikt worden, om bepaalde herinneringen uit het onderbewuste te halen, die door het bewuste deel van de hersenen worden onderdrukt. Dat is echter niet zonder gevaar. Het onderdrukken is een vorm van het opwerpen van een blokkade tegen schadelijke herinneringen. Ze worden weggedrukt, zoals men vaak zegt, maar dat zorgt er wel voor dat iemand zonder soms zeer negatieve herinneringen verder kan met zijn leven. Het weghalen van dit soort blokkades kan mensen toegang geven tot herinneringen die men misschien helemaal niet hebben wil. Het lichaam, of liever gezegd de hersenen, heeft de informatie niet voor niets veilig achter een blokkade opgeborgen.

Al met al een gebied met veel mogelijkheden

Al met al gaat hypnose heel ver buiten het bereik van een inleiding op een blog als deze. Maar voor iemand met interesse zijn er vele manieren om er kennis van te nemen of zelfs een opleiding tot hypnotiseur te volgen.



Illusionisme

Op deze Internationale Dag van de Hypnose is het voor veel mensen aantrekkelijk om over illusionisten zoals bijvoorbeeld Hans Klok te beginnen. De shows zoals Hans die neerzet, zijn heel boeiend om te zien. Maar met de vormen van hypnose, zoals hierboven is beschreven heeft het niet zo veel te maken.
 
Illusionisme komt meer neer op het op het verkeerde been zetten van de menselijke zintuigen. We denken allerlei zaken te zien die er in werkelijkheid niet zijn. En dat kan uitermate bedrieglijke effecten geven die ons zwaar aan het twijfelen doen brengen. 
 
Ooit zat ik bij een diner, waar men ook wat extra entertainment had toegevoegd. Zo liet op een gegeven moment een ober één van zijn vrouwelijke collega's boven de eettafel zweven. Hoewel ik er nog geen twee meter vanaf zat, leek het bedrieglijk echt. Natuurlijk weet iedereen dat de meeste vrouwen niet vliegen kunnen, (tenzij op een bezemsteel) maar hoe deze dame dan toch op twee meter hoogte door de zaal kon zweven was niet echt duidelijk. Het was echt niet te zien. 
 
Omdat je niet verklaren kunt wat je met je eigen ogen ziet, gaan de gedachten al snel naar bovenaardse krachten en paranormale ervaringen, maar dat heeft er niets mee van doen. En ook het vakgebied van de hypnose wordt dan al snel gevonden. Zien we iets omdat de hypnotiseur ons dat ingefluisterd heeft? Nee, het is veel platvloerser dan dat.

Goochelaars en illusionisten beoefenen eigenlijk hetzelfde vak. Alleen werkt de goochelaar vaak wat kleinschaliger, bijvoorbeeld met konijnen uit hoge hoeden en een illusionist werkt vaak met grote objecten tot assistentes en grote dieren aan toe. Bekend waren op dit punt Siegfried en Roy in Las Vegas die een grote hoeveelheid wilde dieren als tijgers en leeuwen in hun show gebruikten. 

De trucs die illusionisten gebruiken komen bijna altijd neer op knoeien aan het perspectief, waardoor we allerlei diepte gaan zien die er in werkelijkheid niet is. Een voorbeeld van het openlucht beeldenpark in Washington DC.

In dat beeldenpark valt ons oog op een huisje dat tussen de beelden staat. Zie de volgende foto: 


Leuk huisje, nietwaar? Het geeft de indruk dat het uit een stripverhaal ontsnapt is, maar verder is er weinig mis mee. Het wordt iets anders als we het van dichtbij gaan bekijken. Dan zien we plotseling iets vreemds. Er is helemaal geen sprake van een huisje. Door twee panelen onder een hoek lijkt het op afstand een huisje, maar wonen zul je er nooit in gaan doen. Het perfecte voorbeeld van een optische illusie. We zien diepte die er niet is. We zagen twee wanden in een plat vlak en verder keken we tegen de onderkant van het "dak" aan. Meer was er niet. 


Dit is gewoon een voorbeeld uit een beeldenpark. Maar het is goed voor te stellen dat een vlot babbelende illusionist op een toneel waar veel gebeurt en met allerlei technische hulpmiddelen, onze ogen kan laten zien wat hij wil.



Morgen in Jetje's dagMorgen is de dag van de televisie en dat geeft veel interessante mogelijkheden om over te schrijven.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!  

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


1 opmerking:

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts