Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

30 november 2021. Jetje kijkt vooruit naar 2022

 

30 november 2021. Jetje kijkt vooruit naar 2022

 



    De eerste jaren zal het vooral het virus zijn dat de plannen van bedrijven zal gaan sturen;

    Bepaalde activiteiten zul je beter van de wintermaanden naar de zomer kunnen gaan verzetten;

    Er is maar één manier om een Nederlander in beweging te krijgen en onze luchtfietser legt uit hoe je dat moet doen.

Jetje kijkt vooruit naar 2022

Van terugblik naar vooruit kijken

Gisteren sloot ik mijn artikel af met "Plan helemaal niets, waar de overheid enige invloed op uit kan oefenen." De oplossing is dan natuurlijk om zoveel mogelijk naar constructies toe te werken waar je om de overheid heen kunt. Dat is niet altijd de meest optimale of gemakkelijkste weg. Maar je verkleint in elk geval het risico dat er weer mensen in paniek raken en onbegrijpelijke beslissingen gaan nemen.



Jetje kijkt vooruit naar 2022


Als we de overheid even wegdenken (wat niet echt moeilijk is, als we de regelmatig verschijnende blauwe enveloppen even negeren,) dan zien we samen een virus dat vanaf oktober/november langzaam maar zeker de kop weer op zal gaan steken om rond april/mei weer stilzwijgend te vertrekken. Grofweg kunnen we dus het jaar in twee helften verdelen. Een helft die ongeveer de zomer beslaat en waar je geen last van de overheid hebt omdat die met reces is. 

En een helft die grofweg de winter beslaat waar de overheid in paniek raakt en rare en niet te volgen beslissingen neemt. Dat is tot betere tijden, de situatie waar we mee moeten zien te dealen. In feite wordt voorlopig de jaarlijkse businesscyclus door het virus bepaald. Dat is lastig, maar we hebben er geen invloed op. We zullen ons aan het virus aan moeten passen. Het virus gaat zich zeker niet aan ons aanpassen. 


Jetje kijkt vooruit naar 2022


Nu is het van oudsher zo, dat zaken als verenigingsleven, tekenclubs, cursussen en workshops zich vooral in de winter afspelen. En die hebben dus de meeste last van "het nieuwe normaal". Dat betekent ofwel veel zaken richting de zomermaanden verplaatsen ofwel aanpassen. Er is mij bijvoorbeeld al vaker gevraagd of ik niet voor de camera zou kunnen poseren. Natuurlijk kan dat, maar je kunt dan net zo goed een foto neerzetten, nietwaar? 10 minuten stilzitten voor een video is niet zoveel anders dan kijken naar een foto. Misschien dat er met dynamisch modeltekenen iets te doen zou zijn. Maar verder gaat het beslist niet. Ik heb als model interactie nodig met de tekenaars. Ergens in een ruimte zitten met een camera is helemaal niets voor mij. Maar goed, andere modellen doen dat wel en sommige tekenaars vinden het leuk en een prima oplossing. Geweldig toch? Vooral doen!

Jetje kijkt vooruit naar 2022

Maar voorlopig ga ik alle activiteiten die met "Jetje's Art Fun" gepland stonden naar de zomermaanden verschuiven. Dat geldt ook voor het grote cursuspakket op het gebied van kunstmarketing en het verkopen van kunst dat op de plank ligt. Ook de workshops etc. die daar gepland stonden gaan naar de zomermaanden en mogelijk voor een deel naar video. Dat is niet ideaal, maar het kan wel altijd doorgaan. En dat is ook wat waard. We gaan het bekijken. Inmiddels groeien de bibliotheken met achtergrondmateriaal snel. Voor wie het een beetje bij wil houden, klik eens op het geelgroene logo onderaan deze pagina. 


Jetje kijkt vooruit naar 2022


Ook het verder opzetten van de communities is eventjes opgeschort. Die kunnen wel het hele jaar operationeel zijn, maar het is toch wel de bedoeling om daar vooral veel "off line" activiteiten te gaan ontplooien. Misschien dat we er vanaf januari iets mee gaan doen.  


De opzet van Jetje's dag bevalt goed. We hebben een vrij constant aantal bezoekers gekregen, wat niet vreemd is, omdat het gehele netwerk niet echt verder uitgebreid is. Pas als ik het netwerk actief uit ga breiden en weer met acties de markt op ga, zal het aantal bezoekers significant uit gaan breiden. Maar dat is een voorspelbaar mechanisme en dat komt dus allemaal wel goed. Vanaf januari ga ik dus weer door met Jetje's dag. De komende maand december zal vooral in het kader van de voorbereiding voor 2022 staan.  

Of ik dan in de december niets ga doen? Natuurlijk wel. Dan kennen jullie Jetje en Jetje's dag niet. We gaan terugblikken op het afgelopen jaar. Met boekjes. Boekjes met foto's en artikelen. Een boekje per dag. 

Hoe je ze te pakken kunt krijgen ga ik woensdag vertellen, want dan komt de eerste uit. Die boekjes worden blijvend. Vanaf januari ga ik geen weekoverzichtje meer maken, zoals ik dat afgelopen week nog wel gedaan heb, (het was de laatste, weten jullie nog?) maar gaat er vanaf januari elk weekend een boekje verschijnen met de afgelopen week.

Die boekjes kun je printen of laten printen, zodat je ze gewoon bij de open haard tijdens de zoveelste lockdown kunt lezen. 

Ideaal toch?





Hoe krijg je Nederlanders in beweging?


Ook de luchtfietser ziet vanuit grote hoogte wel de problemen waar Nederland mee tobt. Één van de grote problemen van het land is, dat je Nederlanders bijna niet in beweging kunt krijgen.

Vroeger hadden we iets dat de toenmalige minister-president Balkenende nog onze "VOC mentaliteit" noemde. Toen bewogen Nederlanders kennelijk nog, alhoewel dat er in bepaalde delen van de wereld ook niet zo heel fris aan toe ging. Wat minder beweging had van de lokale bewoners vast wel gemogen. Maar er werd veel, heel veel geld mee verdiend en als Nederlanders ergens geld aan kunnen verdienen, dan knijpen ze graag een oogje toe.
 


Nederlanders komen alleen in beweging als het echt noodzakelijk is. En dat wil zeggen, dat ze zelf de noodzaak in moeten zien. Als één of andere hoogwaardigheidsbekleder ons komt vertellen dat die noodzaak er is, dan denken ze (of zeggen ze zelfs) iets als "Hé joh, doe het effe lekker zelf" en we draaien ons nog even om op de ligbank vanwaar we de televisie met "boer zoekt vrouw" bekijken met een zak chips en een flesje Heineken in de hand.  

Uw luchtfietser heeft daar ooit een heel goed voorbeeld van meegemaakt. Dat was toen hij zoals dat heette "onder de wapenen werd geroepen," dan wel "de eer had de Koningin te mogen dienen." Inderdaad, uw luchtfietser was destijds nog dienstplichtig. En was daar, eerlijk gezegd, niet echt laaiend enthousiast over. Temeer daar het onderdeel waar hij bij diende "de OCMA" niet bekend stond om zijn dynamiek. Het was een verzameling van afgestudeerden en dergelijk volkje, die het leger vooral een belachelijke vertoning vonden. Om over hun mening over de mensen die er leiding aan gaven maar te zwijgen. Uw luchtfietser heeft er twee dingen heel goed geleerd. En dat was allereerst heel veel bier drinken op een avond, 5 avonden in de week. En pokeren. En dan niet om een paar dubbeltjes. Veel meer was er niet te doen. De opleiding kostte voor iemand met een beetje gemiddelde intelligentie niet meer dan een half uurtje per dag en de rest had je min of meer vrij. De term "slappe hap" die we te horen kregen van andere onderdelen was een soort geuzennaam en het was meer dan waar. Elke motivatie was ver onder nul. Uw luchtfietser ziet het bijna vijftig jaar later nog altijd als de meest zinloze periode van zijn leven. Op één middag na.

Op een middag werd er alarm geslagen. Op de heide en in het bos in de buurt van de legerplaats was een brand ontstaan die snel om zich heen greep. En er werden vrijwilligers gevraagd om te helpen blussen. Binnen enkele minuten was de gehele compagnie, geen mens uitgezonderd, onderweg om te gaan blussen. Niemand hoefde iets te bevelen of  zelfs maar te vragen. Het bluswerk was door alle rook een benauwde, warme, stinkende en smerige klus en een paar uur later gingen we terug alsof we gecamoufleerd waren. Maar iedereen deed zijn werk. Er bleek in de groep een verbazend fanatisme aanwezig. Maar dit werk had zichtbaar nut. Men zag zelf het nut zonder dat iemand dat vertelde. En dan komt bij een Nederlander de animo om aan de gang te gaan vanzelf wel Alleen maar vertellen dat iets belangrijk is, werkt bij Nederlanders gewoon niet. Vaak bereik je het tegendeel.

En daar ziet uw luchtfietser het grote probleem van de aanpak van de regering. Die regering geeft mensen geen eigen verantwoordelijkheid meer. De overheid denkt voor ons. De overheid regelt voor ons. De overheid betaalt veel mensen voor een groot deel. De overheid neemt onze verantwoordelijkheden wel even van ons over.

Totdat die overheid zelf geconfronteerd wordt met iets externs dat niet naar hun regels en voorschriften luistert. Een geniepig virus dat de mensen alleen zelf maar  met aanpassing van hun eigen gedrag op kunnen lossen. Dezelfde mensen die niets meer gewend zijn. Want de overheid regelt het toch allemaal wel voor ons?

Weet je wat nu eens verfrissend zou zijn? Als Rutte nu eens een persconferentie zou houden, zijn spreekgestoelte stevig vast zou pakken, er eens flink overheen naar voren zou leunen en zeggen: "Weet je wat? Stelletje slampampers? Jullie bekijken het maar met je ^#*$^& virus!! Ik heb het helemaal met jullie gehad. Jullie regelen het zelf maar! Ik ga lekker achter de wilde meiden aan!" Om dan nog even opzij naar een verbaasde Hugo te kijken en te vervolgen met "En jij bekijkt het ook maar met je stomme blauwe schoenen en dat idiote baardje!!" Om daarna Irma een klap op het achterwerk te geven en weg te benen naar een onbekende bestemming. Om nooit meer terug te komen.

Kijk, dat zou Nederland in beweging krijgen! Men zou staan te popelen om het virus aan te pakken. 
 
Daar is uw luchtfietser volledig van overtuigd.

Maar uw lLuchtfietser is ook wel heel benieuwd hoe Irma Sluis zo'n uitbarsting in beeld zou brengen.
 
PS. In de maand december vervalt deze rubriek. In januari fietst de luchtfietser wel weer langs. En intussen wenst hij iedereen van grote hoogte een paar fijne feestdagen en  alvast een geslaagd nieuw jaar, zonder al te veel virussen en overheden.

 
 


 

De laatste apen van Mari Kapteijns


In drie artikelen hebben we de chimpansees en bonobo's langs zien komen zoals Mari Kapteijns die gefotografeerd heeft. Met zijn toelichting er bij. 

Dwergchimpansees of bonobo's zoeken in vaak dagelijks wisselende groepjes naar voedsel. Net als bij chimpansees bestaan er grotere gemeenschappen en deze zijn bij beide soorten van vergelijkbare grootte, van 25 tot ruim 100 dieren. Mannetjes blijven hun gehele leven bij de gemeenschap; vrouwtjes trekken weg als ze de vruchtbare leeftijd bereiken. 's Nachts maken bonobo's hun nesten in groepen die wat groter zijn dan overdag.

Bonobo en agressie
Een duidelijk verschil is dat bonobo's minder geneigd zijn tot geweld dan chimpansees. Geweld onder bonobo's komt voor, maar het is veel minder gebruikelijk en vrijwel altijd ook minder serieus.

Seks is bij bonobo's een veelvoorkomend verschijnsel met een grote sociale functie. Bonobo’s doen, net als de mens, aan seks voor het plezier en hebben geen vaste paartijd. Bonobo's zijn polygaam: vrouwtjes kunnen met alle mannetjes, behalve haar zonen, uit de groep paren. Ze kijken elkaar bij het paren aan. Ze hebben ook seksuele relaties met individuen van hetzelfde geslacht.

Boeken
De boeken van de Nederlands-Amerikaanse bioloog Frans de Waal, hoogleraar psychologie, zijn over de hele wereld bekend en gewaardeerd.
Hij bestudeerde al zijn hele leven o.a. de primaten.


De boeken die ik van hem las zijn:
1-Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? (2016)
2-De Bonobo en de tien geboden (moraal is ouder dan de mens) (2013)
3-Een tijd voor empathie (wat de natuur ons leert over een betere samenleving) (2009-2011)
4-De aap in ons (waarom we zijn wie we zijn) (2005-2009)
5-Verzoening, vrede stichten onder apen en mensen (1988)



Morgen in Jetje's dagVanaf morgen even geen Jetje's dag, maar let op wat er voor in de plaats komt. En in januari ga ik weer vrolijk verder.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!  

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts