Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

6 september 2021,Kaaspizzadag, petrolheads en de geur van verbrandend rubber

 

 

6 september 2021. Kaaspizzadag, petrolheads en de geur van verbrandend rubber

Vandaag, maandag de 6e, the day after  is het kaaspizza dag. En dus heb ik de pizzaboer geappt en een kaaspizza besteld. Hij smaakte prima, zoals jullie op de fotoserie in dit artikel wel kunnen zien. Maar, zullen jullie zeggen, als je de foto's ziet, waarom eet jij je lekkere vier soorten kaas pizza op aan een tafeltje in de badkamer?

Kaaspizzadag
Daar is mijn kaaspizza. Vier soorten kaas maar liefst



Nou, laat ik het jullie uitleggen. Een kennisje van mij is opgegroeid in Katwijk. De Katwijkers hadden vooral in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw, een speciaal verdienmodel, namelijk het verhuren van hun eigen huis. Zo iets dat nu Airbnb heet, maar er is natuurlijk helemaal niets nieuws onder de zon. Alles is al eens een keer gedaan, al kunnen jongere generaties zich daar helemaal niets bij voorstellen.

Kaaspizzadag
Dikke bodem of het mes is niet al te scherp


Dat verhuren van het eigen huis ging heel ver. Want als je je huis verhuurt, dan kun je er niet meer in. Dat ligt voor de hand. Maar wat moet je dan doen? Of, zoals ze in Katwijk zeiden: "Wat nu gezongen, sprak de koster, want de kerk stond in brand".

Kaaspizzadag
Zo, die smaakt prima


De oplossing lag voor de hand. Je maakt je schuurtje leeg en ging zelf in het schuurtje wonen. Dat was een buitengewoon populaire oplossing en een groot deel van de Katwijkers was dan ook 's zomers in het schuurtje te vinden. En had je geen geschikt schuurtje, dan joeg je de kippen uit hun hok het erf op, ruimde de kippenpoep op en ging zelf een tijdje in het kippenhok wonen. Bij het bouwen van het kippenhok werd er al rekening mee gehouden. Het was een dusdanig opmerkelijk verschijnsel, dat media uit de gehele wereld er reportages van maakten.

Kaaspizzadag
Toepasselijke titel van mijn boek


Zoals jullie vast wel gehoord hebben waren dit weekend de formule 1 races in Zandvoort. Iedereen wilde in de buurt blijven slapen. En dat deed mij een beetje denken aan het verhaal uit Katwijk van vroeger. Waarom zou ik geen mensen in mijn appartement laten slapen tegen een prettig tarief?

Badkamer voor de gasten
Badkamer voor de gasten, ventilatie is corona proef



Zo gezegd zo gedaan. De badkamer was niet nodig. Een emmer koud en warm water werkt ook om je te wassen. Ik ben tenslotte geen "Van der Valk" hotel. Voor een echte "Petrolhead" is wat koelwater, olie en de geur van oververhit rubber voldoende. Die lucht kan ik niet regelen. Maar wel frisse lucht bij het wassen. En emmers staan er genoeg in een omgeving waar driftig verbouwd wordt, nietwaar? En frisse lucht is goed tegen Corona. Wat wil je nog meer?

Kaaspizzadag
Ik kruip in mijn slaapzak



En dus heb ik mijn intrek genomen in mijn badkamer. Slaapzakje erbij, boekje om te lezen met een toepasselijke titel en ik kon even wonen. En slapend rijk worden van de mensen die Max Verstappen met een noodgang rondjes wilden zien rijden. Je moet geld halen waar het zit, zo wordt altijd gezegd en hier zat het duidelijk, nietwaar?



Dus dit omslachtige verhaal even ter verklaring van het feit dat ik mijn kaaspizza in de badkamer nuttig.

Eigenlijk is het helemaal niet zo onlogisch als sommigen misschien denken, ja toch?

Ga ik nu nog even lezen en dan slapen. 

Kaaspizzadag en weltrusten
Zo, even wat lezen en dan lekker slapen


Quote van de dag


quote van de dag 6 september



verbeter de wereld en begin bij jezelf

Het maken van een braindump


Heb je dat gevoel ook wel eens? Het gevoel dat je hoofd zo vol zit met allemaal beslommeringen, ideeën, problemen, dingen die je bezig houden, nepnieuws, echt nieuws, vakantieplannen, ergernis en nog een aantal van dit soort menselijke emoties? In dat geval is het hoog tijd voor een braindump.

Wat is een braindump? Het komt neer op het leegmaken van je grijze hersencellen. Al die zaken die vechten om wat aandacht ga je éénmalig aandacht geven om er daarna ofwel iets mee te doen, ofwel ze verder te vergeten. En nadat je al deze punten genoteerd hebt, gaat dat ook een stuk eenvoudiger, zoals je al snel zelf ook merken zult. Aan de hand van een checklist loop je alle punten die daarop staan na en noteert uit de losse pols alles wat je tegenkomt. 
 
Een soort van brainstorm, maar dan met je eigen brains als onderwerp. We schrijven alleen maar op. Noteer alleen een paar trefwoorden, en doe dat zeker als het volgende punt al weer staat te dringen. Als het goed is komt alles aan de beurt, zeker als we met een krachtig hulpmiddel als een checklist werken. Het gevolg is vaak toch een rustiger gevoel in je hoofd en het gevoel dat er nu eens iets kan gaan gebeuren.

Daarnaast is het een prima manier om die dingetjes die "ooit nog eens gebeuren moeten" eens definitief vast te leggen, zodat er minimaal een kans ontstaat dat ze inderdaad ooit nog eens zullen gaan gebeuren.

Veel mensen beginnen aan het maken van een braindump als ze zelf het gevoel hebben dat het een keertje tijd wordt. Iedereen merkt gewoon op zijn tijd dat de hersenpan overvol lijkt te raken. En dat is dan het tijdstip om met een braindump te starten.

Maar anderen doen het gewoon met een zekere regelmaat. Doel is dan meer om vooral niets te vergeten. Iets wat anders toch al snel gebeurt, nietwaar?

Het eigenlijke maken van de braindump


Pak een paar vellen papier en wat pennen. We moeten achter elkaar door kunnen gaan. Papier werkt vaak beter dan een computer, maar dat mag natuurlijk wel. Gebruik wat je het meeste aanspreekt en wat het comfortabelste is.

Je begint door gewoon, zonder enige volgorde, filtering, beoordeling of wat dan ook, alles op papier te schrijven wat er maar bij je opkomt. De eerste 5 onderwerpen staan dan met een paar seconden op papier en dan lijkt het te stokken. Want we moeten even tot het denkende deel van de hersenen doordringen. Is dat eenmaal gelukt dan gaat het snel. Sterker nog, er ontstaat vaak een stortvloed van losse en onsamenhangende gedachten. Wil je alvast een paar tips? Hier komen ze:

  • Bedwing je echt om op dit moment meer te doen, dan alleen maar te noteren;
  • De stroom gedachten, associaties en ideeën moet blijven vloeien. Niet stoppen of onderbreken;
  • Ga niet over het belang van dingen nadenken. Dat komt allemaal later;
  • Twijfel je aan sommige dingen? Mooi, dan zet je er gewoon eventjes een vraagteken achter, maar je schrijft het wel op;
  • Ga nooit terugkijken of je iets "misschien al opgeschreven had". Laat het er maar lekker dubbel op staan. Dat komen we vanzelf wel tegen;
  • Ook dingen waar je helemaal geen tijd voor hebt schrijf je gewoon op. En al helemaal die dingen waar je absoluut geen zin in hebt, want die hebben alles in zich om nooit gedaan te worden. Noteren dus die vervelende klussen. Juist die!

Al doende leg je de ene associatie na de andere. Het is gewoon lastig om die allemaal vast te houden. Daarom is snelheid zo ontzettend belangrijk. Want je bent een onderwerp anders soms in een paar seconden al weer kwijt. Dus tempo is alles. Tempo gaat voor alles!

Ga er nooit van uit dat je iets wel onthouden zult. De kans is te groot dat je dat niet doet en toch weer zaken zult gaan vergeten. Schrijf ze dus op. Dump alles op het papier. Vergeet netheid. Vergeet nauwkeurigheid. Maak lekker spelfouten en van grammatica, punten en komma's hebben we bij het maken van een braindump nog nooit gehoord.

Klaar? 
 
Dan wordt het tijd voor nieuwe actie. Neem je papier en ga wandelen door je huis. En door je kantoor. Dan kom je allerlei dingen tegen die je nog niet genoteerd had, maar die je nu weer te binnen schieten. Hangt er iets scheef? Zit er iets los? Ergert er iets? Is iets kapot? Is iets volslagen verouderd? Moet je nog iets doen? Moet  je nog iets hebben? Noteer het en voeg het toe aan je braindump. Zijn het zaken die pas over een jaar of zo gaan spelen? Gewoon noteren. Hoef je het niet zelf te onthouden. En er zijn meer hulpmiddelen.

En dan nog de checklist

Wat er op die checklist staat? In feite gewoon alles dat je normaal gesproken ergens aan doet denken. Eenvoudig nietwaar? Neem bijvoorbeeld het laatste punt van de lijst die zo dadelijk komt: Zolder opruimen. Dat geeft associaties als:
  • Die kapotte stofzuiger eens naar de vuilstort brengen;
  • Dozen opruimen die er al staan sinds je laatste verhuizing;
  • Eindelijk eens een lamp ophangen in plaats van een gloeilamp aan een draadje;
  • Passen die kleren die daar hangen nog? Ga je ze ooit nog dragen?
Je voelt wel aan wat de bedoeling is, nietwaar?

Die lijst maak je eenmalig en daarna vul je die steeds aan als je iets ontdekt dat er niet op staat. Als je dan regelmatig een braindump maakt, zoals vaak wordt aangeraden, dan heb je in elk geval een lijst waarvan je weet dat die voor je werkt. Goed bewaren dus.

Die lijst lees je iedere keer door en ongetwijfeld zal deze ook weer nieuwe ideeën losmaken. Voeg ze gewoon toe. Je lijst wordt beter en kostbaarder.

Wil je een suggestie voor een geschikte list? Hier is alvast een eerste aanzet die je aan kunt passen en uit kunt breiden waar je maar wilt. Zoals je ziet is het een mengeling van privé en zakelijke klussen.
  • Aan te leren sporten;
  • Aantekeningen die je nog verwerken moet;
  • Aantekeningen uit brainstormsessies;
  • Aantekeningen uit projecten;
  • Aantekeningen uit vergaderingen;
  • Aanvullen van voorraden;
  • Auto onderhoud;
  • Balans op orde houden;
  • Bedrijfsplan maken en onderhouden;
  • Belastingzaken;
  • Berging opruimen en onderhouden;
  • Beslommeringen rond huisdieren;
  • Bij te houden websites;
  • Bij te wonen conferenties;
  • Bijhouden wachtwoorden etc;
  • Boodschappen doen in de apotheek;
  • Boodschappen doen in de bouwmarkt;
  • Boodschappen doen in de drogisterij;
  • Boodschappen doen in de supermarkt;
  • Budgetten regelen;
  • Dieet volgen;
  • Fiets onderhoud;
  • Geven of ontvangen van coaching;
  • Gewoontes aanleren;
  • Gewoontes afleren;
  • Hypotheek, huren of andere woonzaken;
  • Investeringen;
  • Kamerplanten onderhouden;
  • Kelder opruimen en onderhouden;
  • Komende jubilea / cadeaus regelen /  afspraken;
  • Komende verjaardagen / cadeaus regelen /  afspraken;
  • Lenen of leasen van noodzakelijke dingen;
  • Leningen regelen, beoordelen etc;
  • Leuke en ontspannende zaken regelen;
  • Logboek / dagboek dat bijgehouden moet worden;
  • Lopende projecten;
  • Mensen op de hoogte brengen van besluiten;
  • Mijlpalen plannen;
  • Nieuwe en bestaande hobby's bijhouden;
  • Nieuwsbrief schrijven;
  • Nog aan te leren vaardigheden;
  • Nog af te ronden projecten;
  • Nog te bekijken websites;
  • Nog te kijken video's;
  • Nog te lezen artikelen;
  • Nog te lezen boeken;
  • Nog te starten projecten;
  • Onderhoud computer, zowel hardware als software;
  • Ontspanning zoeken;
  • Openstaande taken langslopen;
  • Ordenen handleidingen;
  • Oude administratie weggooien; (let op de wettelijke bewaartermijn) ;
  • Plannen van doelen en de realisatie daarvan;
  • Praten met de accountant en verzekeringsadviseur;
  • Printer checken voor supplies;
  • Projecten die nog losse eindjes hebben afronden;
  • Promotiemateriaal verzorgen;
  • Regelen en onderhouden veiligheidsmaatregelen;
  • Regelen en testen van back-ups;
  • Regelen van bestellingen;
  • Rijbewijs en andere papieren die verlopen;
  • Schilderwerk nalopen;
  • Strategie ontwikkelen;
  • Te lezen boeken;
  • Te organiseren visitekaartjes;
  • Te regelen reparaties;
  • Te volgen cursussen;
  • Te volgen opleidingen;
  • Te volgen workshops;
  • Tuinieren;
  • Uitbaten creatieve aanleg;
  • Uitgeleende zaken in de gaten houden;
  • Vakantie regelen;
  • Vergaderingen die je bij moet wonen;
  • Vergaderingen die je organiseren moet;
  • Verplichtingen en verantwoordelijkheden naar bekenden;
  • Verplichtingen en verantwoordelijkheden naar buurtgenoten;
  • Verplichtingen en verantwoordelijkheden naar familieleden;
  • Verplichtingen en verantwoordelijkheden naar klanten;
  • Verplichtingen en verantwoordelijkheden naar ouders;
  • Verplichtingen en verantwoordelijkheden naar partners;
  • Verplichtingen en verantwoordelijkheden naar verenigingen en clubs;
  • Verplichtingen en verantwoordelijkheden naar vrienden;
  • Verwachte of nog te regelen brieven;
  • Verwachte of nog te regelen chat / whatsapp / messenger berichten;
  • Verwachte of nog te regelen e-mails;
  • Verwachte of nog te regelen forumberichten;
  • Verwachte of nog te regelen telefoontjes;
  • Verwachte of nog te regelen twitterberichten;
  • Verwachte of nog te regelen voicemail;
  • Verzekeringen nalopen;
  • Voorraden kantoormateriaal;
  • Zolder opruimen en onderhouden.

En nu verder met de resultaten

Daar zit je dan met vellen vol zeer ongestructureerde ideeën en aantekeningen. De eerste stap is om alles te rubriceren en te sorteren.

Daarna is het zaak om alles even op te pakken en te zien wat we er mee gaan doen. Een handig hulpmiddel daarbij is de mindmap.

Voorbeelden wat je met het resultaat kunt doen:

  • Op een to do list zetten;
  • Bundelen met andere onderwerpen;
  • Subprojectje van maken;
  • Subdoel van maken;
  • Inplannen middels timeboxing (Dit is een vorm van agendabeheer. We komen daar in een vervolgartikel op terug);
  • Overdragen of delegeren aan een ander;
  • Niets mee doen en negeren;
  • Noteren om mogelijk ooit verder uit te werken;
  • etc.

Kortom, het maakt niet veel uit wat je er mee doet,  als je er maar iets mee doet. Het maken van een braindump is de enige manier om je hersenen eens lekker uit te stoffen en op te schudden, zodat je er weer helemaal fris en proper tegenaan kunt.

Ik wens je veel succes met je braindump.

Je zult zien dat het wel degelijk goed werkt.



 Morgen in Jetje's dag

Morgen is het de dag van de baard. En dat lijkt me echt iets om op passende wijze bij stil te staan. Tenslotte hebben de Koning en Hugo de J. tegenwoordig ook een baard. Of hebben zij zich alvast op deze dag voorbereid?

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts