14 april 2022. Haarlem mag je niet missen en dat doet Jetje dan ook niet
Haarlem is een mooie stad die zich uitstekend leent als achtergrond voor fotoshoots; | ||
De slow roll out van Facebook; | ||
Nu we toch in Haarlem zijn, ook nog maar wat fotomateriaal. |
Amsterdam als hoofdstad van de provincie?
Als je aan veel mensen vraagt wat de hoofdstad van Noord Holland is, dan krijg je vaak Amsterdam als antwoord. Om de één of andere reden zit dat een beetje tussen de oren van de mensen. Maar het imposante provinciehuis in Haarlem tegenover de Haarlemmerhout leert ons anders.
Monumentale bouwwerken
Een monumentaal wit bouwwerk in neoclassicistische stijl, met grote zuilen aan de voorkant en een hoog, imposant en zwaar hek maakt ons al snel duidelijk dat het hier allemaal gebeurt. Het straalt gewoon uit dat hier het provinciebestuur zetelt. Want inderdaad, Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord Holland. Het is in deze buurt trouwens zeker niet het enige pand in deze stijl. Die was kennelijk geliefd bij de welgestelde Haarlemmers.
Het is goed winkelen in Haarlem
Haarlem is van oudsher een stad waar het goed winkelen is. Dat schijnt al vanaf de Gouden Eeuw zo te zijn, hoewel Haarlem zelf geen actieve rol gespeeld heeft in de internationale handel, zoals Amsterdam. Overigens is van de belangrijke rol in de Gouden Eeuw alleen in de buurt van de Grote Markt nog flink wat terug te vinden, evenals in de grote Herenhuizen langs het Spaarne in de buurt van de Waag en Teijlers museum.
De grote Markt met de Bavo
Die grote Markt is echt het centrum van de Haarlemse binnenstad. Een groot plein dat veel gebruikt wordt voor weekmarkten en dergelijke. Naast de grote Sint Bavo kerk is de markt voor het grootste deel omringd door oude gebouwen met fraaie gevels. Een prima plein om eens even rustig op een terras te zitten.
Weinig over van de krijgshaftige geschiedenis
Hoewel Haarlem in de 80-jarige oorlog een belangrijke slag geleverd heeft met de Spanjaarden is daar weinig tot niets van terug te vinden. Er is nog één groot poortgebouw, de Amsterdamse poort, inderdaad aan de weg naar Amsterdam. Maar verder hadden verschillende generaties Haarlemmers kennelijk weinig op met hun roemruchte verleden en hebben alles gewoon maar gesloopt.
Straten met winkelketens, maar ook leuke zijstraten
Er zijn een paar grote winkelstraten met alle gangbare grote en bekende winkelketens, maar die zijn niet zo bar interessant. Wie meer op zoek wil naar bijzondere boetieks en dergelijke kan zijn hart ophalen in de vele smalle zijstraten, die in de binnenstad nog volop aanwezig zijn.
Het Spaarne brengt rust in de stad Haarlem
Wie gewoon rustig wil wandelen, kan uitstekend terecht langs het Spaarne, het water dat dwars door Haarlem loopt. Een aantal zeer uiteenlopende soort bruggen brengt ons van de ene naar de andere kant.
De stad is geen autoparadijs
Grote delen van Haarlem zijn autovrij of minimaal autoluw. Dat brengt de gebruikelijke problemen met parkeren met zich mee. Dat wordt een dure parkeergarage, want verder is er in de binnenstad vrijwel geen parkeerplek te vinden.
Ideaal decor voor fotoshoots
Als decor voor een fotoshoot voldoet de stad Haarlem uitstekend. Er zijn een aantal shoots te maken, zonder ooit op twee keer op dezelfde plek te komen. Voor liefhebbers van fotografie en dan zeker modelfotografie is er in Haarlem veel te beleven.
Wat kun je leren van de start van Facebook?
De start van Facebook was een gok
Facebook is een website die onmiskenbaar de wereld veranderd heeft. Maar het had ook gemakkelijk heel anders kunnen gaan. Eigenlijk had Facebook bij de start maar weinig kans van slagen.Facebook was zeker niet de eerste
Allereerst was Facebook niet het eerste social network. Zeker niet. In Nederland hadden we bijvoorbeeld het inmiddels verdwenen Hyves dat tijdens de start van Facebook zeer populair was. Internationaal hadden we MySpace. En dat had meer mogelijkheden dan Facebook, toen dat op de markt kwam. En op de tweede plaats was Facebook door slechts één persoon op een studentenkamertje gebouwd. Er zat geen geld achter. En er was eigenlijk geen enkele reden waarom het een succes zou worden. Maar dat werd het wel. En hoe.Wat was het geheim van Facebook
Dus als je zelf iets revolutionairs wilt ontwikkelen, dan moet je een antwoord kunnen geven op de vraag, waarom Facebook dan toch zo'n groot succes is geworden. En de logische vervolgvraag is wat je daar dan van leren kunt. Hoe gebruikte Facebook een zogenaamde "Slow Roll Out" om daarmee de wereld te veroveren?Wat is een slow roll out
Die slow roll out is één van de opmerkelijkste aspecten aan de start van Facebook. In plaats van het hele product op dag één op de markt te zetten, was Facebook eerst alleen maar beschikbaar voor studenten van de universiteit van Harvard. Na een tijdje werd dit uitgebreid met een select aantal andere universiteiten en van daar uit ging het internationaal. Pas daarna kwam het beschikbaar voor niet-studenten en bedrijven.Geen mens wordt lid van een leeg systeem
Dit is een belangrijk aspect waarom Facebook zo succesvol is geworden. Stel dat het op dag één operationeel was geworden, zonder enige klant. Waarom zou iemand er dan lid van worden? Het zou erg kaal en leeg zijn geweest.Een lokale meerderheid is gemakkelijker te realiseren
Maar door Facebook eerst alleen op Harvard uit te brengen was het doel beperkt. En het is veel eenvoudiger om de meerderheid daar achter je te krijgen en het punt te bereiken waar het een succes leek.Facebook was speciaal voor studenten ontwikkeld
Maar waarom zou een MySpace gebruiker overgaan op Facebook? Simpel, omdat dit speciaal voor hem was gebouwd. Omdat de studenten hoorden van Facebook wilden ze het hebben. Ieder mens is wel gevoelig voor wat nieuw, opwindend en exclusief is.De roem ging voor Facebook uit
En toen Facebook uitgerold werd naar andere universiteiten was de roem al vooruit gegaan. Veel mensen vonden er al bekenden van Harvard. En elke keer als de site weer vergroot werd met een nieuwe universiteit herhaalde dit verschijnsel zich opnieuw. Dus toen het voorgesteld werd aan het grote publiek was Facebook al een fenomeen geworden.Wat kunnen we hiervan leren
Als je een dienst als dit uit gaat rollen, hou het dan eerst exclusief en ga het van daar uit geleidelijk uitrollen. Een zogenaamde bètatest is een goede mogelijkheid om dit te doen en die zorgt er ook nog voor dat de onvermijdelijke fouten er in een vroegtijdig stadium uit verwijderd worden.Haarlem
Wat opvalt bij een wandeling door de stad Haarlem is de grote verscheidenheid die we in deze stad terugvinden. Van het Neoclassicisme met zijn grote, pompeuze bouwwerken met veel zuilen en dergelijke rond het gebied van de Hout, tot bijna landelijke taferelen aan het water van het Spaarne. Dit Spaarne is de trots van Haarlem, hoewel het zoals Boudedwijn de Groot bezingt "Roemloos eindigt in een zijkanaal" wat inderdaad klopt. Een zijkanaal van het Noordzeekanaal dan.
De Grote Markt met zijn imposante kathedraal is het hart van de stad. Rondom deze markt proef je nog veel grandeur uit het verleden. De sfeer ten Noorden van het station is weer heel anders. Je zult er eens een dag voor uit moeten trekken om de stad te verkennen, om een totaalbeeld te krijgen. In elk geval is deze hoofdstad van de provincie Noord Holland zeker de moeite waard om rond te kijken.
Het Spaarne met de 18e eeuwse molen "De Adriaan" |
De Grote Markt met de Sint Bavo |
De Grote Houtstraat is één van de belangrijkste en drukste winkelstraten |
In de Vishal op de Grote Markt zijn steeds wisselende exposities |
Grote Markt |
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan.
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Natuurlijk ook te vinden op Linkedin
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier
Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier
Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten