Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

26 februari. Vertel eens een sprookje dag

26 februari. Vertel eens een sprookje dag

Vandaag 26 februari, is het de "vertel eens een sprookje dag". Tja, sprookjes, wie kent ze niet. Onze ouders vertelden ze aan ons, toen we nog kind waren. Later kregen we zelf kinderen en vertelden de sprookjes weer door. Kennelijk zijn het tijdloze verhalen, die zich er van generatie op generatie voor lenen om doorverteld te worden. 


Hé, wie kijkt daar om het hoekje?
Hé, wie kijkt daar om het hoekje?

 

Een sprookje werd van oorsprong mondeling overgeleverd. Het was ooit een volksverhaal. Belangrijke bestanddelen van een goed sprookje zijn vormen van magie en natuurlijk heel veel fantasie. Want in sprookjes gebeuren nu eenmaal veel dingen die we in het dagelijks leven niet op deze manier tegenkomen. Pratende dieren bijvoorbeeld. Een sprookje begint vaak met de woorden: "Er was eens...". 

Waar ter wereld en in welke tijd het sprookje zich afspeelt, is niet altijd even duidelijk. Waarschijnlijk zijn al die mogelijkheden om zelf al die onbekende dingen in te vullen, een deel van de charme van het sprookje. Bekende auteurs van sprookjes waren de gebroeders Grimm. En natuurlijk de bekende Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, bekend van onder meer "de kleine zeemeermin".

Vandaag is het dus "vertel eens een sprookje dag" en dat gaan we dan ook maar doen. Maar wat is een geschikt sprookje? Waar kunnen we iets mee? Welke hoofdpersoon van een sprookje laat zich fotografisch een beetje uitbeelden? En al denkend kwam ik bij de gelaarsde kat terecht. 

Want laarzen, die heb ik nog wel, al zijn ze niet echt geschikt om mee in weilanden te lopen.

Het onderstaande, iets gemoderniseerde sprookje, is het resultaat.

 

De laarzen heb ik er nog wel voor


De gelaarsde kat  

De gelaarsde kat is een bekend sprookje, waar veel varianten van in omloop zijn. In grote lijnen komt het op het volgende neer:

Een molenaar liet aan zijn drie zoons niets anders na dan zijn molen, zijn ezel en zijn kat. 

 

De erfenis van de molenaar
De erfenis van de molenaar
 

De erfenis was al snel verdeeld. De oudste zoon kreeg de molen, de tweede zoon kreeg de ezel en de jongste mocht dan de kat wel hebben. En daar baalde hij natuurlijk als een stekker van, zoals dat tegenwoordig heet.

Want met een molen of een ezel kun je dik geld verdienen. Een kat kost alleen maar geld voor blikvoer van de ALDI. Je kunt net als kunstenares Tinkebel een handtas van je kat maken of hem in de kroketten doen, zoals in in sommige Oost-Aziatische landen de gewoonte is, maar dan houdt het wel op. Een kat is heel leuk en gezellig, maar het is geen goudmijn, zoals de handel in Bitcoin volgens sommigen wel is.

De kat zag die kroketten helemaal niet zitten en vroeg aan de zoon om laarzen voor hem te laten maken, zodat hij zich beter kon voortbewegen. En de zoon was ook de rotste niet. Bovendien had hij al een leuk handtasje en hield hij niet van kroketten. Dus hij regelde een paar laarzen voor de kat.

Voorzichtig kijken of er iets te vangen valt
Voorzichtig kijken of er iets te vangen valt



 

De kat ving enkele vogels, zoals katten dat nu eenmaal doen, als ze eventjes niet in de gordijnen hangen. 

Daarna ging hij met het gevangen gevogelte naar de koning in Den Haag, die hij vertelde dat hij een cadeautje van de Markies van Carabas kwam aanbieden. Zoals alle koningen, kon ook deze koning van alles gebruiken en hij was er heel blij mee. De kat herhaalde dit kunstje nog een paar keer. Hij kwam in een steeds beter blaadje bij de koning te staan.

Op een dag maakte de koning een rijtoer in zijn Audi A8 om eventjes leuk naar zijn onderdanen te zwaaien. Zijn oudste dochter ging mee, want die hield ook wel van een verzetje. De kat zorgde ervoor dat zijn baas ging zwemmen in het Rijn-Schiekanaal, waar de koning langs zou rijden. De kleding van de molenaarszoon deed de kat in een klikobak, die daar toevallig stond om geleegd te worden. Het was weliswaar geen kledingcontainer, maar aan afvalscheiding deed men in die tijd nog niet zo veel.

Ook een gelaarsde kat klimt graag
Ook een gelaarsde kat klimt graag


Op het moment dat de  koning langs kwam, sprong de kat midden voor de auto. Als een boa die ontdekt, dat er teveel mensen in de auto zitten. En hij riep naar de koning, dat de Markies van Carabas aan het verdrinken was. De koning gaf daarom een paar van zijn onderdanen bevel om in het kanaal te springen en de Markies uit het water te plukken. En aldus geschiede.

De molenaarszoon kon natuurlijk moeilijk in zijn blote dinges rond blijven lopen en kreeg een oude hermelijnen mantel van de koning, die nog ergens in een hoekje op zolder van het paleis hing. Nadat het stof uit de mantel geslagen was, zag hij er zo goed in uit, dat de puberdochter van de koning spontaan verliefd op hem werd, zoals dat bij meisjes van die leeftijd gebruikelijk is. De kat kreeg ook wel een goed gevoel bij zijn acties en keek nog even verder. 

Gelaarsde kat, val niet in de sloot want dan word je nat
Gelaarsde kat, val niet in de sloot want dan word je nat


Hij ontdekte nog een paar boeren die daar met hun John Deere tractor op het land rondreden, omdat er even niets te protesteren viel op het Malieveld. "Als jullie niet zeggen dat je voor de Markies werkt, dan laat ik de stikstof-wetgeving nog verder aanpassen en dan kunnen jullie het helemaal wel schudden," sprak de kat tegen de geschrokken boeren, die tegenover de koning maar al te graag aangaven, dat ze inderdaad voor de Markies werkten.

Valt er hier nog iets katterigs te doen?


Zo sukkelt het verhaal nog wel even door, maar uiteindelijk trouwt de molenaarszoon in de rol van Markies met de prinses. Hij kreeg een paar miljoen belastingvrije uitkering van de staat, hij werd jaarlijks door het uitzinnig blije volk toegejuicht, dat zwaaide met papieren vlaggetjes, roltongen en toeters. En dus leefden ze nog lang en redelijk gelukkig. 

Blije onderdaan van de koning
Een uitermate blije onderdaan van de koning


Want er blijft toch altijd wel iets te wensen over, nietwaar? Een eigen vliegtuig om mee naar Griekenland te vliegen, misschien? Of een speedbootje van 2 miljoen... 

Ach de kat kon nog wel eens iets hosselen, dat had hij inmiddels wel laten zien.

 



Maandag gaan we complimenten geven. Want dan is het complimentendag. Ik vind het ook heel goed van jullie dat jullie dan Jetje's dag weer lezen. Daar ben ik heel blij mee. Intussen wens ik iedereen een heel prettig en zonnig weekend.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts