Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

16 juli 2025. | Nr. 410 | Jetje viert hotdog dag

 

16 juli 2025.  | Nr. 410 | Jetje viert hotdog dag

 


Jetje aan het woord

 

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen

Vandaag is het de dag van de hotdog. U kent deze eetwaar waarschijnlijk wel, in beginsel een broodje met een knakworst, waar je natuurlijk volop mee kunt improviseren. Bijvoorbeeld met het soort worst of het soort brood. Ik koos vandaag voor een braadworst en stokbrood. Maar dat is natuurlijk puur persoonlijk. Net zo persoonlijk als mijn outfit voor vandaag die mensen in mijn omgeving aan de "Lumberjacksong" van Monty Python deed denken. Nou, doen we die er toch ook bij.   

 


 

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag:


 1. Jetje gaat aan de hotdog;


 2. Hoe innerlijke onvrede leidt tot echte verandering;

  3. Terug naar Willemstad.  

 

 

De oorsprong van de hotdog op het honkbalveld

Hoewel de hotdog vaak wordt geassocieerd met de Verenigde Staten, ligt de oorsprong in Duitsland. Duitse immigranten brachten in de 19e eeuw hun liefde voor worsten mee naar Amerika, met name de "bratwurst," "Frankfurter" en "Wiener" worst. Het idee om deze worst in een broodje te serveren, ontstond waarschijnlijk uit praktische overwegingen: Het was gemakkelijker om te eten zonder bestek.

 




De term "hotdog" zou begin 20e eeuw zijn ontstaan op Amerikaanse honkbalvelden, waar worstverkopers hun waar aanprezen met kreten als “Get your red hot!” Een cartoonist zou een worst in een broodje hebben getekend en, niet wetende hoe je "Dachshund sausage" (teckelworst) moest spellen, koos simpelweg voor "hot dog." Die naam bleef hangen.



Wat zit er in een hotdog?

De klassieke hotdog bestaat uit een zacht, langwerpig broodje met daarin een gekookte of gegrilde worst, meestal gemaakt van rundvlees, varkensvlees of kip. Maar de variaties zijn eindeloos. De worst kan gerookt, gekruid of zelfs vegetarisch zijn. Qua toppings zijn de mogelijkheden nog uitgebreider:




  • Traditioneel Amerikaans: Mosterd, ketchup, uitjes, zuurkool;

In Nederland zien we ook varianten met gebakken uitjes, kaas, curry of zelfs pindasaus.

+


Waarom is de hotdog zo populair?

De hotdog is geliefd vanwege zijn eenvoud, snelheid en veelzijdigheid. Het is een ideaal streetfoodgerecht: Gemakkelijk mee te nemen en snel te bereiden. Bovendien kun je de hotdog aanpassen aan vrijwel elke smaak of dieetwens — van veganistische hotdogs tot luxe uitvoeringen met truffelmayonaise.



Daarnaast is de hotdog verbonden met plezier: Denk aan sportwedstrijden, festivals en barbecues. Het is comfortfood met een nostalgisch randje, wat bijdraagt aan de blijvende populariteit.




De hotdog in de moderne keuken

Tegenwoordig experimenteren chefs wereldwijd met de hotdog. In hippe eetgelegenheden verschijnen hotdogs met Aziatische toppings zoals kimchi of teriyakisaus, of fusion-stijlen waarin elementen uit verschillende keukens samenkomen.

Ook op het gebied van duurzaamheid verandert er veel. Plantaardige hotdogs winnen terrein en er wordt geëxperimenteerd met alternatieve eiwitbronnen zoals peulvruchten, zeewier en zelfs insecten.

Conclusie:

De hotdog is meer dan een simpel broodje met worst — het is een cultureel fenomeen dat zich telkens opnieuw uitvindt. Van zijn Duitse wortels tot zijn wereldwijde populariteit: De hotdog bewijst dat eenvoud en smaak een onweerstaanbare combinatie vormen. En of je nu gaat voor klassiek of modern, vlees of plantaardig, één ding is zeker: De hotdog is here to stay.
 



Jij bent je eigen redder


Hoe innerlijke onvrede leidt tot echte verandering

Wat als jouw ontevredenheid geen zwakte is, maar een signaal van je toekomstige zelf. Ontdek hoe juist dát deel van jou de sleutel heeft tot echte verandering. 

In het kort:

  • Alleen jij kunt het verschil maken in je leven: Wachten op hulp van buitenaf stelt verandering uit en houdt je vast in een situatie die je eigenlijk ontgroeid bent.

  • De versie van jou die moe is van hoe het nu gaat, is precies degene die de kracht heeft om te zeggen “Genoeg” en daarmee de eerste stap zet naar iets beters.

  • Echte transformatie begint niet bij motivatie, maar bij verzadiging van het oude: Het punt waarop je besluit dat stilstand pijnlijker is dan risico’s nemen.


De enige die de sleutel heeft tot verandering ben jij 

In de kern van persoonlijke ontwikkeling schuilt een waarheid die krachtig en tegelijk confronterend is, niemand komt je redden behalve jijzelf. Niet je partner, je vrienden, je werkgever of een toevallige wending van het lot. De enige die de sleutel heeft tot verandering ben jij. En vaak begint die verandering bij de versie van jezelf die simpelweg klaar is met hoe het nu gaat.

Wanneer je het gewoon echt volkomen zat bent

Er komt een moment dat je wakker wordt en denkt: “Dit kan zo niet langer.” Dat moment is krachtiger dan motivatie, sterker dan goede voornemen en urgenter dan advies van buitenaf. Het is het moment waarop je innerlijke weerstand verandert in actie. De moeheid over je huidige situatie – of het nu werk, gezondheid, relaties of je eigen patronen zijn – wordt dan het brandpunt van transformatie.



Waarom geen ander jou kan komen redden

Het is verleidelijk te hopen dat iemand anders je situatie zal veranderen. Dat iemand jou een kans geeft, je inspireert, je optilt, of je wijst op wat mogelijk is. Maar wachten op redding van buitenaf is als wachten op een trein die nooit komt. Want de échte doorbraak gebeurt pas als jij zélf besluit dat het genoeg is. Alleen dan worden ideeën actie, woorden daden en plannen werkelijkheid.

De rol van frustratie als motor van groei

We denken vaak dat frustratie negatief is, maar in werkelijkheid is het een waardevol signaal. Het vertelt je dat er iets wringt. Dat je potentieel botst met je realiteit. Die innerlijke wrijving – de moeheid, de onvrede – is geen fout in het systeem, maar een activator. Het is een oproep van je toekomstige zelf die zegt: “Kom in beweging, we kunnen beter dan dit.”

Zelfleiderschap van vermoeidheid naar een bepaalde richting

Wanneer je erkent dat jij de enige bent die het verschil kan maken, ontstaat er een krachtige vorm van zelfleiderschap. Je gaat niet wachten, maar handelen. Je neemt verantwoordelijkheid, niet uit schuldgevoel, maar uit kracht. De vermoeidheid over de status quo wordt een kompas dat je helpt richting te kiezen. Niet omdat alles helder is, maar omdat stilstaan ondraaglijker is geworden dan vooruitgaan.

Voorbeelden uit het echte leven:

  • Een werknemer die zijn werk zat is, besluit eindelijk te starten als zelfstandige.

  • Iemand met aanhoudende gezondheidsklachten verandert zijn hele leefstijl.

  • Een kunstenaar die vastloopt in commerciële opdrachten kiest eindelijk voor eigen werk.

  • Een ouder beseft dat het gezin lijdt onder onuitgesproken spanningen en zoekt hulp.


In elk geval was het niet inspiratie of een goed moment dat de doorslag gaf. Het was de verzadiging van het oude patroon die de eerste stap mogelijk maakte.

Toekomstige jij als krachtbron

Stel je de toekomstige versie van jezelf voor. De persoon die helder is, stevig staat, betere keuzes maakt, trouw is aan zichzelf. Die versie roept jou nu al, vaak via irritatie, verdriet, of moeheid. Niet om je te ontmoedigen, maar om je wakker te maken. Te zeggen: “Er is meer voor ons. Maar jij moet in beweging komen.”

Van slachtofferschap naar een meer scheppend bestaan

Zolang je denkt dat je omgeving je moet redden, blijf je in een passieve rol. Je voelt je slachtoffer van omstandigheden. Maar zodra je beseft dat jijzelf degene bent die opstaat, verschuift het verhaal. Je wordt maker, schepper, bouwer van je eigen pad. En dat is geen egoïsme – dat is zelfzorg op het hoogste niveau.

Conclusie: Het is jouw beweging die het verschil maakt

De situatie waarin je nu zit hoeft niet je eindstation te zijn. Maar niemand anders kan de eerste stap zetten behalve jij. De versie van jou die moe is van hoe het nu gaat, is niet zwak – het is je krachtigste bondgenoot. Want die versie weet dat verandering niet zonder pijn komt, maar dat het alternatief – blijven waar je bent – simpelweg geen optie meer is.





Willemstad II

We waren er een paar weken geleden al eerder: Willemstad aan het Hollands Diep. Een oude verdediging uit de tijd van de 80-jarige oorlog. En daar is nog veel van terug te vinden in het stadsbeeld, vooral met de oude vestingwerken. En niet te vergeten de grote sluizen in de omgeving die verkeer tussen de grote havensteden Rotterdam en Antwerpen mogelijk moesten maken zonder dat een omweg over de Noordzee noodzakelijk was. Een omgeving voor wandelaars waar wel een dagje zoet te brengen is.

 






 


Morgen in Jetje's dag
Morgen gaan we eens kijken naar het fenomeen van de emoji 😀😀😁😁😂😂😃😃😄😄

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op  X, het voormalige Twitter te vinden 

En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Een nieuwe eend in de bijt is bluesky

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts